Suceava

articolul anterior articolul urmator

Se repetă dezastrul de la Suceava. Câte cadre medicale infectate cu COVID-19 sunt confirmate la spitalele din Câmpulung Moldovenesc şi Fălticeni

3
4 Apr 2020 12:03:41
Autor: Oana Şlemco
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

În cursul serii de vineri, 3 martie, au sosit primele rezultate ale testelor COVID-19 efectuate la spitalele municipale din localităţile sucevene Câmpulung Moldovenesc şi Fălticeni. Zeci de medici, asistente şi infirmiere prezintă infecţii cu noul coronavirus. Alte câteva zeci au simptome şi aşteaptă rezultatele testului.

Primele rezultate ale testelor COVID-19 efectuate la Spitalul din Câmpulung Moldovenesc arată că 28 de cadre medicale sunt infectate. Alţi 53 de angajaţi sunt sănătoşi. În lucru mai sunt încă 219 probe.

Din informaţiile neoficiale, câteva zeci de persoane dintre cele care nu şi-au primit rezultatele au simptome de COVID-19.

Cadrele medicale care au rezultat pozitiv sunt obligate să rămână acasă, în autoizolare şi, in funcţie de evoluţia bolii, vor primi tratament, fie la domiciliu, fie într-o unitate spitalicească.

Având în vedere numărul celor infectaţi, autorităţile iau în discuţie varianta închiderii spitalului de la Câmpulung Moldovenesc pentru efectuarea unei dezinfecţii. Decizia finală se va lua în funcţie de rezultatele celor 219 de teste care sunt în lucru.

Pe de altă parte, Rezultatele parţiale ale testelor efectuate pe angajaţii Spitalului municipal Fălticeni au arătat faptul că 17 angajaţi sunt infectaţi cu coronavirus, dintre care 5 sunt medici.

Zilele următoare trebuie să sosească rezultatele pentru celelalte teste efectuate şi atunci ar putea să mai apară şi alte cazuri de cadre medicale infectate.

Persoanele infectate se află în autoizolare la domicliu şi, în funcţie de forma de manifestare, li se va stabili modalitatea de tratament. Începând de astăzi se va face în fiecare caz în parte o anchetă epidemiologică pentru a se stabili contacţii.

Infectarea medicilor de la spitalele municipale este un semnal de alarmă pentru tot judeţul Suceava, pentru că unităţile medicale teritoriale preiau şi pacienţii din zona metropolitană Suceava în contextul în care Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” tratează doar pacienţii cu COVID-19. Bolnavii cu alte patologii sunt trimişi la Fălticeni şi Rădăuţi. Deocamdată, n-au fost raportate oficial cazuri de îmbolnăvire la Spitalul Rădăuţi.

Cea mai recentă statistică arată că peste 250 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean Suceava sunt infectate. Spitalul are 1.300 de angajaţi. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Basarab Peruca
4.04.2020, 12:10:38

Intr-o tara in care zapada in fiecare iarna ia autoratile "prin surprindere" nu cred ca se astepta cineva ca efectele si pericolele COVID-19 sa fie anticipate.

+1 (1 vot)
Alfa Omega
4.04.2020, 12:34:41

Comentariu considerat abuziv.

Basarab Peruca
4.04.2020, 12:56:06

Despre COVID-19 se stia cu destul timp inainte sa apara primele cazuri in RO. Efectele dezastruase din celelalte tari erau cunoscute si vizibile. Totusi la noi focusul a fost pe... anticipate. O crasa dovada de imaturitate si egocentrism politic avand in vedere ca alegerile oricum bateau si bat la usa. In fata marilor drame si ale provocarilor nu mai conteaza cine conduce, important e sa o faca bine. Pana acum ies la suprafata o gramada de lufturi care nu fac decat sa arate preocuparea clasei politice pentru orice altceva decat siguranta si sanatatea omului de rand. Si cum lucrurile au devenit mult prea evidente acum avem guvern investit care pare sa iasa masuri. Dupa parerea mea (personala) mediul politic este clar depasit de situatia actuala. Dezinteresul si lipsa de implicare fac ca guvernul sa nu aiba nici macar idee despre ce este si nu este in spitale. De aici deriva intrebarea (pentru mine retorica): cat de utila este DESCENTRALIZAREA in Romania ? Raspunsul meu este: ZERO. Cultural si educational suntem diferiti, pe noi trebuie sa stai cu parul ca sa facem ceva. Ne lasi de capul nostru iese ce vedem acum. Logistica este inexistenta iar managementul spitalelor este 100% politic iar aparentii profesionisti pusi la conducere isi schimba peste noapte naravul si devin politicieni innascuti uitand ca rolul lor este sa salveze oameni.

+1 (1 vot)