Sfântul Nicolae, tradiţii şi superstiţii. Cum sărbătorim corect şi de ce chefuiau moldovenii şi oltenii trei zile la rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moş Nicolae este sărbătorit în România pe 6 decembrie
Moş Nicolae este sărbătorit în România pe 6 decembrie

Tradiţiile de Sfântul Nicolae s-au pierdut în mare parte, în ultimii ani, această Sărbătoare rezumându-se, în zilele noastre, mai mult la darurile pe care copiii cuminţi le primesc în ghetuţe sau la nuieluşele pentru cei obraznici. În trecut, moldovenii şi oltenii chefuiau trei zile la rând această sărbătoare, în timp ce ardelenii se adunau pentru a începe pregătirile pentru colindă.

Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Nicolae.

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi, nu numai de către copiii cărora le aduce cadouri, ci şi de cei mai sărmani, despre care se spune că în păzeşte şi îi ajută. Chiar dacă, în ultima perioadă, ziua de 6 decembrie s-a transformat uşor din Sărbătoarea Sfântului Nicolae în ziua în care Moş Nicolae le aduce daruri copiilor cuminţi, iar celor mai obraznici nuieluşe, de-a lungul timpului, în România, au existat tot felul de obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Nicolae.

Moş Nicolae este adesea asemănat lui Moş Crăciun, deoarece ambii sunt îmbrăcaţi în haine roşii şi împart daruri copiilor. Totuşi, între aceştia există câteva diferenţe cum ar fi că Moş Nicolae vine călare pe un cal alb, în timp ce Moş Crăciun pe o sanie trasă de reni, Moş Nicolae lăsa cadourile în ghetuţele lustruite, iar Moş Crăciun sub pomul de Crăciun. Dacă Moş Nicolae le lasă copiilor obraznici nuieluşe, Moş Crăciun le lasă cărbune, iar Moş Nicolae este singur, în timp de Moş Crăciun este căsătorit cu Crăciuniţa.

Românii, ca şi restul europenilor, îl descriu pe Moş Nicolae drept un bătrân cu barbă mare şi albă. Înainte bătrânii îşi puteau da seama cât va fi iarna de lungă doar în funcţie cum era ziua de Sfântul Nicolae. Dacă ningea pe 6 decembrie, aceştia spuneau că iarna va fi una scurtă, dar în cazul în care nu era zăpadă, bătrânii arătau ca iarna va fi una lungă. Tot de Sfântul Nicolae, ţăranii români, mai ales, puneau o crenguţă de măr în apă şi dacă aceasta înflorea până la Anul Nou, anul ce urma trebuia să fie unul roditor.

În Ardeal, sărbătorile de iarnă încep de Sfântul Nicolae, sau de Sân Nicoară, cum îl numesc transilvănenii. Atunci fetele se adunau şi frământau pentru a coace plăcinte, în timp ce băieţii se adunau în cete de colindători pentru a încpe repetiţiile. Înainte, tinerii mergeau cu colinda şi de Sfântul Nicolae, mai ales la cei care purtau acest nume, însă acest obicei a dispărut, iar în prezent colindele mai sunt cântate doar de Crăciun.

”Ţăranii noştri din unele părţi ale ţării, mai ales din Gorj, Oltenia şi Moldova, multă vreme au păstrat datina de a lua, la căsătorie, un sfânt care să le ocrotească familia şi gospodăria. De cele mai multe ori era sfântul al cărui nume îl purta tatăl. Aşa a ajuns Sfântul Nicolae ocrotitorul a nenumărate familii! De ziua lui, oamenii făceau o masă cu bucate alese, atât cât le permitea postul, chemau preotul să o binecuvânteze şi prăznuiau cu rudele şi vecinii. Uneori sărbătoreau trei zile, căci marile sărbători, în concepţia populară, trebuie să fie sărbătorite timp de trei zile: în ajun, de praznic şi a doua zi. Oamenii se rugau să-i ferească de boli şi lovituri. Bărbaţii duceau lumânări la biserică şi plăteau liturghii. Femeile se rugau pentru ajutor, iar fetele, să se mărite. A doua zi după Sfântul Nicolae, prin Bucovina, unii oameni făceau praznice pentru cei înecaţi”, a arătat muzeograful Ana Pascu.

Pescarii şi marinarii, mai ales lipovenii din Delta Dunării, fac praznice de ziua Sfântului Nicolae, aceştia considerându-l ocrotitorul lor.

Cum îl aştepată pe Moş Nicolae copii din Germania, Franţa, Italia sau Spania?

Tradiţiile şi obiceiurile de Sfântul Nicolae sunt diferite de la o ţară la alta. Sfântul este considerat patron spiritual în Rusia, Grecia, Italia, Franţa şi Olanda, dar şi în multe alte oraşe din Europa.

În Germania, Sfântul Nicolae sau Sankt Nikolaus este aşteptat de copii, aceştia lustruindu-şi ghetuţele de cu seară. Ei lasă în încălţăminte scrisori în care arată ce doresc de la Moş Nicolae, iar alături, copii nemţilor mai pun şi morcovi pentru calul alb al moşului. Dacă cei mici au fost cuminţi, a doua zi dimineaţa găsesc în ghete fructe şi dulciuri, însă dacă au fost obraznici primesc nuiele, cărbuni sau cartofi.

În Spania, oamenii au obiceiul de a merge în pelerinaj la o biserică a Sfântului Nicolae, unde se roagă pentru persoanele care au nevoie de ajutor. La astfel de slujbe iau parte mai ales femeile din Spania, care au probleme financiare sau decepţii în dragoste.

În Italia, de Sfântul Nicolae sau San Nicola se celebrează aducerea moaştelor sfântului în localitatea Bari. De ajunul sărbătorii, copii italienilor aşează pe o masă din casă o tavă pe care lasă o scrisoare în care descriu ceea ce îşi doresc şi promit că vor fi cuminţi în anul ce va veni. Pe timpul nopţii, Moş Nicolae îi vizitează şi le lasă pe tăviţe ciocolată, bomboane şi tot felul de dulciuri.

În Franţa, Moş Nicolae vin călare pe măgar şi este încărcat cu dulciuri şi cadouri pentru copii. În ajun de Sfântul Nicolae, copii din Franţa îşi pun ghetuţele lângă şemineu şi îi fredonează un cântec sfântului, iar a doua zi dimineaţă ei îşi găsesc încălţămintea plină de dulciuri şi daruri. În Franţa, atât copii cuminţi cât şi cei mai obraznici primesc câte o nuieluţă de mesteacăn deoarece fiecare copil mai face câte o năzbâtie.

În Danemarca, Moş Nicolae vine cu o sanie trasă de reni, iar elfii care îl însoţesc le oferă copiilor lapte şi budincă de orez.

În Olanda, Sfântul Nicolae sau Sinterklaas este aşteptat de copii cu ghetuţele lustruite, în care micuţii pun bilete cu ce îşi doresc de la Moş Nicolae, iar lângă acestea morcovi, fân şi apă pentru calul moşului. A doua zi, cei cuminţi găsesc în papuci monede de ciocolată, dulciuri şi cadouri, în timp ce copii mai obraznici primesc cărbuni sau saci mici cu sare.

Moş Nicolae nu este sărbătorit doar în Europa. El merge la copii din Siria călare pe cămilă, iar la cei din Hawaii ajunge cu barca. Nici copii din Ghana nu sunt evitaţi de Moş Nicolae, care vine din junglă şi le aduce micuţilor daruri.

Alte ştiri pe această temă:

Sâmbătă noaptea vine Moş Nicolae. Care este bugetul românilor pentru cadouri

Sfântul Nicolae, povestea îngerului păzitor al copiilor. De unde vine tradiţia ca darurile să fie puse în ghetuţe şi ce semnificaţie are nuieluşa

Legenda lui Moş Nicolae: cum s-a născut tradiţia cadourilor lăsate în ghetuţe

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite