Singurul muzeu al lemnului din România va fi modernizat cu 2,6 milioane de euro. Exponatele, unice în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul „Arta Lemnului” din municipiul Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, înfiinţat în 1936, este unic în ţară şi totodată printre puţinele din Europa ca tematică şi ca valoare a exponatelor. Acest muzeu va fi modernizat în baza unui proiect finanţat prin fonduri europene a cărui valoare se ridică la 2,6 milioane de euro.

Muzeului „Arta Lemnului” din municipiul Câmpulung Moldovenesc, singurul muzeu din ţară de acest gen, va fi reabilitat şi modernizat cu 2,6 milioane de euro. Fondurile provin de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi sunt direcţionate prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional.

„Am semnat împreună cu directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord – Est, Vasile Asandei, contractul de finanţare din fonduri europene direcţionate prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional privind reabilitarea, modernizarea şi dotarea Muzeului <<Arta Lemnului>> din municipiul Câmpulung Moldovenesc, în scopul conservării, protejării şi promovării patrimoniului cultural, investiţie în valoare de 11.937.095,72 de lei. Muzeul este unic în ţară şi totodată printre puţinele din Europa ca tematică şi ca valoare a exponatelor”, a declarat Mihăiţă Negură, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc.

Înfiinţat în anul 1936 ca Muzeu de etnografie şi ştiinţe ale naturii, a fost reprofilat în 1967 ca Muzeu al lemnului, care este unic în ţară prin denumire şi printre puţinele din Europa, ca tematică şi pentru valoarea exponatelor. Acesta deţine un bogat patrimoniu ce cuprinde peste 15.000 de piese din lemn şi are la bază colecţiile etnografice alcătuite de Ion Ştefureac şi Constantin Brăescu.

Colecţiile Muzeului „Arta Lemnului” sunt cuprinse în 20 de săli, din care, două de expoziţii temporare, unde exponatele vorbesc simţurilor prins pasiunea cu care meşterii au ştiut să o transmită lemnului. Organizat tematic, muzeul prezintă o imagine sugestivă a prelucrării lemnului.

Alte ştiri pe această temă:

VIDEO Castelul Peleş, într-o avansată stare de degradare. Terase sprijinite cu proptele, mucegai gros pe marmura de Carrara, plus balcoane şubrede

Povestea celei mai vechi locomotive cu abur construite în România. Poate fi văzută doar în muzeul unic din Reşiţa

VIDEO Demonstraţie de călcat rufe ca în urmă cu o sută de ani, la Muzeul Judeţean Buzău

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite