Situaţie absurdă în Suceava: o fetiţă de 7 ani, muşcată de un câine, este chemată în faţa judecătorilor să explice de ce nu şi-a plătit factura de spitalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ziardesuceava.ro
FOTO: ziardesuceava.ro

Fetiţa a fost muşcată de un câine, motiv pentru care a primit îngrijiri medicale la Spitalul Municipal Rădăuţi. Tatăl fetei este asigurat medical şi, în plus, familia a plătit medicamentele de care copila a avea nevoie. Cazul a fost adus în atenţia opiniei publice de către activistul de mediu Daniel Bodnar.

Daniel Bodnar a scris pe contul său de Facebook că nepoata sa de numai 7 ani a fost chemată în instanţă de Spitalul Rădăuţi, după ce a primit îngrijiri medicale pentru că a fost muşcată de un căţel. 

Tânărul a publicat cererea de chemare în judecată. Fotografia era însoţită de următorul mesaj:

”Cerere de chemare în judecată pentru obligarea la plată a nepoţelei mele de 7 ani, care a fost dusă la urgenţe fiind muşcată de mână de un căţel şi deşi tatăl ei este asigurat, nu s-a comunicat nimic verbal sau scris despre plata serviciilor. Conducerea spitalului Rădăuţi dă dovadă de incompetenţă şi prostie! Medicamentele au fost plătite de părinţi. De serviciile domnului doctor nu are nimeni de obiectat ceva.”

Contactat telefonic de reporterul „Adevărul”, managerul Spitalului Rădăuţi, avocatul Traian Andronachi, a declarat că legiuitorul obligă spitalele să formuleze acţiune în regres pentru recuperarea prejudiciului, în cazul persoanelor agresate, chiar dacă este vorba despre victima unei căţel. „Proprietarul câinelui răspunde patrimonial de daunele provocate terţilor”, a spus Andronche.

În plus, Curtea de Conturi este extrem de atentă la aceste acţiuni şi le cere spitalelor să respecte articolul 320, al.1 din Legea 95/2006 din Legea Sănătăţii, care obligă unităţile sanitare să recupereze de la victimele agresiunilor prejudiciul reprezentând cheltuiala efectivă ocazionată de asistenţa medicală.

Insistenţele Curţii de Conturi sunt inexplicabile din moment ce pe 5 decembrie 2019, Curtea Constituţională a României a decis că sintagma „în dauna propriei persoane”, din cuprinsul articolului menţionat, este neconstituţională. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial în 26 iunie 2020, dată de la care Guvernul ar fi trebuit să facă demersurile pentru corecţia legislaţiei, lucru care nu s-a întâmplat.

 După modificarea articolului, spitalele nu mai pot fi puse în situaţia de a da în  judecată pacienţii care au fost răniţi în urma accidentelor de care se fac vinovaţi. Până acum, părinţii copilului care cădea de pe bicicletă şi avea nevoie de îngrijiri medicale erau puşi să plătească spitalizarea. După modifiarea legii, ei nu mai au această obligaţie şi clar nu mai sunt motive să fie chemaţi în instanţă în caz de  neplată. 

În conformitate cu hotărârea CCR, Spitalul Rădăuţi a solicitat Curţii de Conturi, începând cu data de 27 iunie, să ia act de prevederea CCR. Tot atunci, spitalul a aprobat o normă internă prin care a hotărât „să nu ne mai îndreptem în instanţă pentru situaţii de gen, deşi legislaţia proastă ne obligă”.

Problema este că minora a fost chemată în instanţă în luna mai a acestui an, cu o lună înainte de publicarea deciziei CCR. 

Întrebat de ce a fost acţionată în instanţă o copilă de numai 7 ani, managerul a spus că ea a beneficiat de serviciile medicale şi că numele ei figura în foaia de observaţie de la spital.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cel mai tânăr primar din Suceava, despre cum a convins alegătorii: „Nu le-am promis nici apă, nici canalizare, nici gaz“

FOTO Cum a sărbătorit Boc câştigarea unui nou mandat la Cluj. Ultima dată când a făcut asta n-a fost de bun augur

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite