Suceava

articolul anterior articolul urmator

Situaţie ciudată: morţii, somaţi să plătească dările locale

14
9 Jan 2019 12:25:27
Autor: Oana Şlemco
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Primăria Suceava îi somează în scris şi pe morţi să achite taxa de salubrizare şi impozitul pe locuinţă. Asta în condiţiile în care instituţia eliberează certificatele de deces. Problema este că administraţia locală nu dispune de o bază de date la care să aibă acces atât angajaţii de la Taxe şi Impozite, cât şi cei de la Starea Civilă. Pe de altă parte, nici moştenitorii persoanelor decedate nu se grăbesc să depună documentele de succesiune.

Angajaţii Primăriei Suceava îi somează şi pe decedaţi să plătească taxele locale. Mai mulţi suceveni s-au plâns pe reţelele de socializare că au primit plicuri acasă de la municipalitate pe numele unor persoane decedate pentru a plăti fie taxa de salubritate, fie impozitul pe locuinţă. Culmea este că pe plicul cu antetul primăriei, lângă numele defunctului scrie „decedat”.

„Şi apropo... ştiţi că la Primăria Suceava se plătesc taxe şi pentru morţi. Sunt păţit. M-am dus cu certificatul de deces anul trecut şi îmi zice una ....mort ...nemort ...până nu faceţi succesiunea trebuie să plătiţi. Mă uit la ea...Dna ...cum dracu să plătească taxa de salubrizare dacă el a murit....ea: asta e legea.....e mort...nu produce gunoi, dar plăteşte. Am şi chitanţă ...scrie pe ea numele şi în paranteză "decedat"...a achitat taxa de.. ”, a scris suceveanul Mircea Turculeţ pe Facebook.

Un alt sucevean, Cezar Doru, susţine că a făcut succesiunea după ambii părinţi decedaţi însă chiar şi în aceste condiţii primeşte somaţii de la primărie ca să plătească taxa de salubritate pe numele decedaţilor. „În 2018 au avut milă să plătesc doar pentru unul. Am actele doveditoare cu decesul părinţilor, unul în 1999 şi mama în 2013. De atunci plătesc taxa de salubritate, cu toate că am dus acte doveditoare. Şi până la urmă nu trebuia să duc eu. Starea Civilă unde se înregistrează tot este în baza lor de date. ”, a scris Cezar pe Facebook.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că instituţia nu are o bază de date centralitzată pentru taxe, impozite şi decese. Alesul local a mai spus că angajaţii primăriei nu au voie să facă modificări în ceea ce priveşte proprietatea fără să aibă documente de la familie, mai exact, actele de succesiune.

Cât priveşte taxa de salubritate, Lungu a spus că impunerea se face în baza listelor transmise de Asociaţiile de proprietari. Asociaţiile sunt obligat să actualizeze informaţiile.

 

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Sorin Barbul
9.01.2019, 13:16:20

Cred că e noua politică a PSD, ajuns la fundul sacului: Și morții trebuie să plătească impozite. (??!!)

+2 (4 voturi)
anatol hurmuz
9.01.2019, 13:18:39

Foarte bine, sa fie somati mortii ! Dupa ce au votat acest PSD mizerabil sa-si plateasca si datoriile si sa puna osul la munca. Asa se construieste socialismul, nu zacand acolo, degeaba.

+7 (9 voturi)
Viorica V. Dancila
9.01.2019, 13:27:13

Domnule, va ofer un loc in guvern! Avem nevoie de oameni cu viziune, care gandesc out of the box! Pe bou' de Teodorovici l-a dus capu' numa sa puna mana pe pilonul 2....

+3 (5 voturi)
Viorica V. Dancila
9.01.2019, 13:32:33

Dati dovada de inteligenta si nu va pierdeti usor. Aveti un loc in guvern! Teodorovici trebuie schimbat, el s-a limitat la pilonul 2 ca cica altceva nu mai stie sa faca.... Dau un telefon la Dragnea, si ne auzim, ok?

+1 (3 voturi)
Viorica V. Dancila
9.01.2019, 13:55:01

Domnului Valcov i-a parvenit ideea. Intr-o noapte se plimba printre cavouri si a calculat ca daca recuperam taxele de la prima Unire incoace, transformam deficitul in abundenta. Apropo, Mihai Viteazul e asteptat de Primaria mun. Suceava, la ghiseul 3 sa-si onoreze datoriile .....

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)