Suceava

articolul anterior articolul urmator

Speciile de urşi de pe planetă. Care este ursul cu cele mai mari dimensiuni?

11
28 Aug 2018 05:53:36
Autor: Dănuţ Zuzeac
Cele mai importante specii de urşi de pe planetă. FOTO www.wikipedia.org
Cele mai importante specii de urşi de pe planetă. FOTO www.wikipedia.org

Pe planetă există nouă specii de urs, fiecare cu subspeciile sale. În cele ce urmează vă vom prezenta pe scurt speciile de urs de pe planeta noastră.

Ursul negru american este un urs de dimensiuni medii originar din America de Nord. Aceasta este cea mai mică şi cea mai răspândită specie de urs de pe continentul american. Urşii negri americani sunt omnivori, însă iubesc foarte mult fructele de pădure. Aceştia trăiesc de obicei în pădurile de mari dimensiuni în mare, dar le mai părăsesc din când în când în căutare de hrană. Uneori, ele devin atrase de comunităţile umane, deoarece găsesc rapid de mâncare. Ursul negru american este cea mai comună specie de urs din lume.

Ursul negru asiatic, cunoscut şi sub denumirea de ursul gulerat, este o specie de urs mijlociu din Asia. Acesta trăieşte în Himalaya, în nordul Indiei, Coreea, nord – estul Chinei, vestul Rusiei, insulele Honshu şi Shikoku din Japonia şi Taiwan. Acesta este clasificat ca fiind vulnerabil de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), în principal din cauza despăduririlor şi a vânătorilor.

Ursul brun este un urs care se găseşte în mare parte din nordul Eurasiei şi al Americii de Nord. Acesta este unul dintre cele mai mari animale carnivore rivalizând cu ursul polar, care este uşor mai mare. Ursul brun poate fi întâlnit în Rusia, Asia Centrală, China, Canada, Statele Unite (mai ales Alaska), Scandinavia şi regiunea Carpatică (mai ales România), Anatolia şi Caucazul.

Ursul panda este cunoscut pentru petele negre pe care le are în jurul ochilor, pe urechi şi pe întregul corp. Numele de urs panda este folosit pentru al distinge de Panda roşu, fără ca între cele două animale să fie vreo legătură. Deşi este un animal carnivor, dieta ursului panda este compusă în proporţie de 99% din bambus. Acesta poate fi întâlnit în zonele montane din centrul Chinei.

Ursul leneş este o specie de urs insectivor ce trăieşte pe teritoriul Indiei. Acesta iese în evidenţă datorită botului lung folosit pentru prinderea insectelor. În comparaţie cu ursul brun şi cel negru asiatic, ursul leneş este mai rezistent, are o blană lungă şi deasă, cu o coamă în jurul feţei şi cu gheare în formă de seceră lungă.

Ursul soare este o specie ce trăieşte în pădurile tropicale din sud – estul Asiei. Acesta este clasificat ca fiind vulnerabil pe lista roşie a IUCN, deoarece despăduririle care au avut loc în tot sud – estul Asiei în ultimele trei decenii au redus în mod dramatic un habitat adecvat pentru ursul soare. Se consideră că populaţia globală a scăzut cu mai mult de 30% în ultimele trei generaţii de astfel de urşi.

Ursul polar trăieşte în zonele nordice îngheţate ale Oceanului Arctic. Un mascul adult cântăreşte între 350 şi 700 de kilograme, în timp ce o femelă are jumătate din greutatea unui urs mascu. Acesta are corpul adaptat la temperaturi scăzute, la deplasarea pe zăpadă şi gheaţă, precum şi pentru a putea vâna foci.

Ursul hibrid este un animal ce provine din două specii sau subspecii diferite. Majoritatea urşilor hibrizi au fost obţinuţi în captivitate, însă au existat astfel de cazuri şi în sălbăticie.

Ursul andin sau cu ochelari este un animal destul de rar ce poate fi întâlnit în Florida. Aceştia sunt singura specie supravieţuitoare de urşi din America de Sud şi unicul membru supravieţuitor al subfamiliei Tremarctinae. Speciile sunt clasificate ca vulnerabile de către IUCN din cauza pierderii habitatelor.

Alte ştiri pe această temă:

Cum pot fi ţinuţi urşii departe de autostrăzi

Imaginile care i-au şocat pe iubitorii de animale. Câini legaţi cu sfoară şi târâţi după căruţă până au sângerat

O nouă generaţie de zimbri se naşte în sălbăticie. Animalele din Munţii Ţarcu şi Poiana Ruscă au adus pe lume patru viţei

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Iulius.
28.08.2018, 10:14:31

Ați uitat un urs important. „Ursusul” autohton. Un tip se plimba prin pădure când dă nas în nas cu ursul : -Măi urule, ști că la Cluj se fabrică o bere cu numele tău ? -Cum, Dănuț ? :)))

+3 (3 voturi)
MadWolf
28.08.2018, 10:19:52

Si pana la urma care specie are cele mai mari dimensiuni, ca din articol nu rezulta?!?

+1 (1 vot)
Serbanescu Serbanila
28.08.2018, 11:21:58

Ei, domn' Zuzeac si-a descoperit o noua pasiune. Nu mai e istoric, e naturalist! O sa-ti spuna ceva mai tarziu. Dar de asta ce zici? "Aceştia trăiesc de obicei în pădurile de mari dimensiuni în mare, dar le mai părăsesc din când în când în căutare de hrană". Bietul ursulica a devenit balena umblatoare! Traieste in mare, n-auzi? Ca sa nu mai vorbim ca dl. Zuzeac s-a documentat atat de profund si intens ca nu ne zice nimic despre grizzly-ul american, pentru el e fix la fel cu Martinica de pe la noi.

+2 (2 voturi)
MadWolf
28.08.2018, 11:42:09

Am considerat ca autorul a asimilat grizzly-ul cu ursul brun (desi exista niste diferente semnificative) asa ca nu l-am mai luat la intrebari pe ziarist si in privinta asta. Dar observatia este corecta.

+1 (1 vot)
Serbanescu Serbanila
28.08.2018, 12:48:49

Ei, badea Zuzeac, mai confunda si ursul andin cu cel cu ochelari de Florida, acesta din urma fiind o specie disparuta de multa vreme.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările