ADMITERE LICEU 2013 Elevi de top din Suceava: Iulian Atănăsoae, cel mai tânăr developer Microsoft din România, şi Ionut Blesneag, suceveanul care vrea să unifice teoria gravitaţională cu fizica cuantică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

adevarul.ro vă prezintă poveştile celor mai buni elevi de la liceele de top din judeţul Suceava.  Iulian Atănăsoae este cel mai tânăr developer Microsoft din România şi a obţinut până acum numeroase premii la concursuri de informatică şi software. Olimpic internaţional la fizică, Ionut Blesneag a terminat liceul cu zece pe linie şi a învăţat limba germană într-o singură vară.

Iulian Atănăsoae, cunoscut ca „Dexter” printre colegi şi „Julian” pentru internauţi, este cel mai tânăr colaborator al Microsoft în România. Elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Iulian a obţinut până acum numeroase premii la concursuri de informatică şi software, iar una dintre aplicaţiile pe care le-a dezvoltat a fost adăugată în Microsoft Store, magazinul virtual al companiei condusă de Bill Gates.

Iulian Atănăsoae este elev în clasa a XI-a la Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, specializarea matematică-informatică intensiv. Foloseşte calculatorul încă dinainte să ştie să scrie şi să citească. A primit cadou în clasa a două un manual de programare în Visual Basic. L-a citit şi a început să înveţe, mai mult în joacă, paşii elementari pentru construirea unor programe simple. În clasa a VI-a a lansat prima aplicaţie mai complexă, „Julian Web Browser”, un program folosit pentru afişarea paginilor de internet. Aplicaţia a fost premiată cu locul al doilea la Concursul Naţional de Soft „Grigore Moisil”, ediţia Lugoj 2009.

Între timp, Iulian a lansat mai multe aplicaţii şi a obţinut numeroase premii la concursuri de informatică şi software. Aplicaţia care însă l-a consacrat pe Iulian Atănăsoae este Social Brainz, un program educaţional destinat profesorilor şi elevilor prin intermediul căruia conţinutul pot fi partajat rapid între utilizatori. Aplicaţia a fost adăugată în Microsoft Store, magazinul virtual al companiei condusă de Bill Gates, şi a fost descărcată de sute de utilizatori.

Iulian a fost cel mai tânăr dintre programatorii de la hackatonul Wowzapp 2012

După ce a dezvoltat această aplicaţie, Iulian a fost invitat în noiembrie 2012 de cei de la Microsoft România să participe la hackatonul Wowzapp 2012, eveniment care a constat într-un maraton de 24 de ore în care participanţii trebuiau să creeze aplicaţii pentru noul sistem de operare Windows 8. La doar 15 ani, Iulian Atănăsoae era cel mai tânăr dintre cei 150 de programatori care au participat la eveniment.

Publicarea aplicaţiei Social Brainz în Microsoft Store şi colaborarea cu filiala companiei din România l-au făcut pe Iulian Atănăsoae destul de cunoscut în branşă. „Am început să primesc din ce în ce mai multe solicitări pentru a dezvolta anumite aplicaţii, primesc invitaţii la evenimente pe teme de IT”, povesteşte Iulian.

Iulian lucrează acum la dezvoltarea unor aplicaţii pe care le va lansa în vacanţa de vară. „Acum lucrez la câteva proiecte, vreau să mai lansez câteva aplicaţii vara aceasta, dar abia după ce termin şcoala ca să am timp şi de restul proiectelor”, spune Iulian.

Deşi mai are încă un an de liceu, Iulian a hotărât deja că vrea să-şi continue studiile la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. După ce îşi va finaliza studiile, Iulian spune că ar vrea să îşi deschidă o afacere proprie sau să se angajaze într-o companie multinaţională de profil.

Iulian a câştigat primul premiu în 2009, la Concursul interjudeţean „StartIT” unde a obţinut primul loc pentru softul educaţional Learning Windows 7. În 2009 şi 2011, Iulian a obţinut locul al doilea la Concursul Naţional de Soft „Grigore Moisil” Lugoj pentru softul utilitar „Julian Web Browser” şi softul educaţional „Robotica pentru începători”. În 2011, a obţinut locul al doilea la Concursul Naţional de Iformatică Aplicată iar în 2011 şi 2012 a obţinut locul al doilea la Concursul Naţional de Software „Infoeducaţie”. În 2011, lucrarea lui Iulian Atănăsoae „Robotica pentru începători” a fost publicată în volumul Conferinţei Naţionale de Învăţământ Virtual.

image

Ionut Blesneag, suceveanul care vrea să unifice teoria gravitaţională cu fizica cuantică

Student în anul al treilea la facultatea de fizică din cadrul University College din Londra, Ştefan Ionuţ Blesneag parcurge în acest an şcolar cursurile Universităţii Haidelberg din Germania, pentru asta reuşind să înveţe singur limba germană în vacanţa de vară. Ionuţ a reuşit să obţine multiple medalii la olimpiadele naţionale şi internaţionale de fizică şi astronomie şi a absolvit CN „Petru Rareş” Suceava cu media zece pentru toţi cei patru ani de liceu.

Ştefan Ionuţ Blesneag a fost admis în anul 2010 la facultatea de fizică a prestigioasei universităţi londoneză de cercetare University College, fiind interesat în mod special de studiul unificării forţelor. Ionuţ a reuşit să obţină o bursă şi, datorită colaborării europene dintre facultăţi, parcurge în acest an şcolar cursurile celebrei Universităţi din Heidelberg, Germania. Pentru a urma cursurile universităţii Haidelberg, Ionuţ Blesneag a învăţat limba germană de unul singur, în vacanţa de vară dinainte de cel de-al treilea an de studiu.

Şef de promoţie în anul 2010 al Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava, Ionuţ Blesneag a reuşit să obţină în timpul studiilor liceale numeroase premii naţionale şi internaţionale. Sub îndrumarea profesorului de fizică Anca Greculeac, Ionuţ a obţinut premiul II la Olimpiada Naţională de Fizică din 2008, premiul III la Olimpiada Natională de Fizică din 2009, premiul I la Concursul naţional de fizică Evrika din 2010, menţiune la Olimpiada Naţională de Astronomie din 2010 şi premiul II la Olimpiada Naţională de Fizică din 2010. Tot în anul 2010, Ionuţ a participat împreună cu lotul naţional al României la Olimpiada Internaţională de Fizică din Croaţia, reuşind să obţină medalia de bronz.

Dar Ionuţ Blesneag nu a făcut performanţă doar în cazul ştiinţelor exacte. A reuşit să obţină media zece în toţi cei patru ani de studiu, iar la absolvire, în 2010, a fost premiat ca şef de promoţie a Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava. În timpul liceului, Ionuţ a câştigat şi premiul „Frieda Vigder”, acordat celui mai bun elev al CN „Petru Rareş” Suceava.

“Serios, profund, cu o mare capacitate de muncă, căutând mereu legături între lucruri, materii, ştiinţe, citind enorm, în cîteva limbi străine, preocupat de mersul lumii în general şi al ştiinţei, în particular, Ionuţ, ca elev al Colegiului Naţional Petru Rareş din Suceava, a dezvoltat o personalitate completă şi complexă”, îl descrie profesorul de fizică Anca Greculeac.

Ionuţ Blesneag doreşte să devină profesor universitar cercetător în domeniul fizicii. Preocupat deja de domeniul, nu foarte uşor de abordat, al unificării câmpurilor, Ionuţ doreşte să lucreze în cercetarea unificării teoriei gravitaţionale cu fizica cuantică.

Citeşte şi:

Tânăr din Suceava, reţinut pentru pornografie infantilă. Avea pe calculator 32.000 de filme şi fotografii cu minori

ADMITERE LICEU 2013 Profesori de top din Suceava. Cezar Anuţei, dascălul care a înfiinţat o pepinieră de olimpici la CN "Mihai Eminescu"

Topul celor mai bune licee din judeţul Suceava

ADMITERE LICEU 2013 SUCEAVA: A fost publicată ierarhia candidaţilor din judeţul Suceava. Nouă elevi vor intra la liceu cu media zece pe linie

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite