Suceava: Angajatorii panicaţi dau iama la Inspecţia Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii suceveni speriaţi de amenzi au înregistrat 11.600 de salariaţi în ultimele două luni. Comparativ cu anul trecut, media lunară a contractelor a crescut de trei ori. Nu este vorba despre noi angajări, ci doar despre salariaţii care nu mai sunt nevoiţi să muncească la negru.

În lunile mai şi iunie 2011 au fost înregistrate la Suceava, în total, peste 11.600 de noi contracte de muncă. Asta  înseamnă că media lunară a fost de 5.800 de dosare, de aproape trei ori mai mare faţă de media lunară, de 2.000 de contracte, câte erau în anii 2009 sau 2010.

Motivele creşterii bruşte a „legalităţii“ firmelor sunt intensificarea controalelor la firme şi acordarea de sancţiuni mai aspre. „Înainte, amenzile erau de 3.000 - 4.000 de lei, iar acum sunt de 10.000 - 20.000 de lei pentru un singur caz de muncă la negru“, a precizat Ionuţ Creţuleac, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava.

Amenzi totale de jumătate de milion de lei

El a mai spus că, în lunile mai şi iunie, primele de la intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, inspectorii au fost indulgenţi, tocmai pentru a da timp patronilor să-şi pună documentele în ordine. „Le-am solicitat să intre în legalitate şi mulţi s-au conformat, după cum se observă în statistică“, a mai spus şeful ITM.

Totuşi, au fost şi cazuri în care societăţile au fost amendate pentru că au insistat în a păcăli legea, valoarea sancţiunilor date fiind de 500.000 de lei. În plus, au fost depistate două firme de prelucrare, respectiv de exploatare a lemnului, unde au fost găsiţi câte şase muncitori fără forme legale. „Dacă descoperim mai mult de cinci persoane care lucrează fără forme legale într-o companie, trebuie să sesizăm Poliţia, acela fiind caz penal“, a mai spus Ionuţ Creţuleac. Firmele amendate sunt din Fălticeni şi Rădăuţi, iar în cazul firmei din Fălticeni a fost găsit muncind şi un minor de 14 ani.

False motive pentru angajările recente

Majoritatea noilor contracte au fost întocmite persoanelor care lucrau de mai mult timp în companii, dar fără forme legale. „La fabrica de reşapat cauciucuri la care a avut loc recent o explozie au apărut brusc 33 de contracte noi“, a adăugat şeful ITM.

Firma SC Supermag Imperial SRL are peste 110 angajaţi, 33 dintre aceştia având forme legale încheiate în lunile mai şi iunie. „Am făcut foarte multe angajări în ultima perioadă. Există o fluctuaţie de personal. Angajările trebuie făcute din vară deoarece toamna pleacă mulţi oameni în străinătate“, a explicat Bogdan Chifan, directorul tehnic al societăţii.

Totuşi, explicaţiile directorilor de companii nu sunt întotdeauna reale. Reprezentanţii ITM şi cei ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) susţin că persoanele şomere pe care le aveau în bazele de date şi care erau trimise la diverse companii pentru angajare, erau de multe ori respinse. „E clar că în asemenea cazuri, firmele respective aveau muncitori care lucrau la negru şi nu aveau nevoie de oameni noi“, a mai spus Creţuleac. Numărul şomerilor care şi-au găsit slujbe în luna mai a acestui an este de 3.717, de două ori mai mic faţă de numărul contractelor de muncă nou-apărute în aceeaşi perioadă. „În luna mai au fost încheiate 7.785 de forme legale“, a spus şeful ITM.

Cele mai multe angajări s-au făcut în domeniile construcţiilor, prelucrării lemnului şi comerţului. De asemenea, s-au înfiinţat foarte multe PFA-uri. „Unele coafeze, manichiuriste îşi închiriau câte un scaun şi lucrau pe cont propriu. Acum, după apariţia noului Cod al Muncii, ele s-au înregistrat ca persoane fizice autorizate“, a mai spus şeful ITM.

Mai sunt, însă, persoane care lucrează în continuare la negru.
„Am cinci ani de când m-am întors din Italia şi lucrez în construcţii. N-am avut niciodată carte de muncă aici, iar banii vin de la proprietarul casei care ne tocmeşte să-i ridicăm pereţii, să tencuim şi să punem gresie şi faianţă“, a spus Costel R., zidar.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite