Suceava: Asistentele din şcoli, pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele medicale medii din cabinetele şcolare sucevene vor să lucreze în alte ţări pentru că aici au salarii prea mici. Cele mai multe solicită concediu fără plată pentru o perioadă îndelungată ca să nu piardă postul cât sunt plecate.

Elevii din Suceava riscă să rămână fără asistente medicale în cabinetele şcolare. Asta din cauză că o mare parte din oamenii în halate albe vor să plece la muncă în străinătate. Asistentele au depus deja cereri la Primăria Suceava şi au solicitat ca posturile să le fie blocate pentru mai multe luni, astfel încât să aibă unde să se întoarcă.


Edilul-şef dezaprobă însă demersurile lor. „Foarte multe asistente din şcoli vor concediu fără plată câte un an. Nu se poate aşa ceva. Nu pot să fiu de acord. Cine vrea să plece să lucreze în străinătate, să plece! Cine vrea să rămână în ţară să-şi facă datoria!“, a spus primarul Ioan Lungu.


Job solicitant, bani puţini


Oamenii spun că nu se pot descurca aici cu salariul actual şi că în altă ţară salariile sunt mult mai mari. „Sunt tentată să plec pentru că nu pot să mă descurc cu banii aştia. Am un copil, iar soţul este bolnav. Banii îi folosesc pentru medicamente şi tratamente. Dacă aş pleca în străinătate aş putea câştiga un salariu mult mai mare“, spune Daniela Butnar, asistentă medicală.

Suceveanca se plânge că munca într-o unitate de învăţământ presupune foarte multă responsabilitate. Asta pentru că trebuie să fie la orice oră la dispoziţia elevilor. În timpul unei zile de şcoală, zeci de copii trec pragul cabinetelor, cu probleme care de care mai diverse, de la dureri în gât, dinţi, stomac  şi până la chestiuni legate de consilierea psihologică. Asistenţii cu vechime în domeniu, pe care vârsta şi obişnuinţa îi împiedică să emigreze, îşi sfătuiesc colegii mai tineri să plece în străinătate.


Salarii de zece ori mai mari


„La noi un asistent începător câştigă 700-800 de lei, pe când în străinătate ar câştiga 2.000-3.000 de euro. Cum să nu-şi dorească tinerii să plece? Asistenta de la Liceul Pedagogic a plecat deja“, explică Lili Perpeliuc, care lucrează la Colegiul „Spiru Haret“. Părinţii sunt speriaţi la gândul că elevii ar putea fi lipsiţi de prezenţa unui cadru medical. „Nu mi se pare normal să nu fie asistenţi în şcoală, dar au şi ei problemele lor. Pleacă de bine ce-i în ţară“, a spus Elena Neagu, mama unui elev de clasa a III-a.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite