Suceava: Gunoiul, depozitat ca-n UE doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicio primărie din judeţ nu a început construcţia unui depozit provizoriu. Edilii spun că nu au bani pentru construirea unor rampe ecologice şi speră să găsească o soluţie temporară, care să îi scape de amenzi.

Proiectul de închiderea gropilor de gunoi existente şi amenajarea altora provizorii până pe data de 16 iulie dă bătăi de cap primarilor din mediul rural. Mulţi spun că nu au banii necesari şi speră într-o amânare a termenului impus de Uniunea Europeană.

„Nu avem destule resurse financiare pentru a demara acest proiect. Sperăm că ne vor lăsa să mai depozităm gunoiul încă un an în cea existentă sau măcar la Rădăuţi, la groapa care mai este deschisă. Lucrurile sunt delicate, chiar şi aşa transportul gunoiului în altă locaţie, la o distanţă mai mare, presupune un cost mai ridicat, iar în situaţia actuală, când avem încasări cu 50% mai puţin faţă de anul trecut, nu văd cum putem reuşi în viitorul apropiat”, afirmă Ioan Onufrei, primarul comunei Suceviţa.


„Nu ştiam că trebuie să fac altă groapă”


Unii primari spun că au fost informaţi de faptul că trebuie să închidă groapa de gunoi existentă, dar pretind că nu au primit nicio notificare cu privire la obligaţia de a amenaja un depozit provizoriu în localitate.

„Nu am primit dispoziţia de a amenaja o groapă de gunoi nouă, doar să o închidem pe cea veche. Dacă trebuie, nu ştiu cum vom reuşi într-un timp aşa de scurt , mai ales că nu avem destule fonduri. Va fi cam greu”, spune Anton Curic, primarul oraşului Bosanci.


Mai puţin de 50% dintre gropi au fost închise


Potrivit Adrianei Iordache, comisar-şef al Gărzii de Mediu Suceava, până în prezent au fost închise 63 din cele 168 de gropi din mediul rural, 11 din 20 de depozite situate în comunelle transformate în oraş şi gropile din Suceava, Vatra-Dornei şi Siret.

Până anul viitor trebuie închis şi depozitul de la Antileşti, de lângă Fălticeni, iar cele din Gura Humorului şi Rădăuţi au ca termen 2011.

Gheorghe Flutur, preşedintele CJ, a declarat, la sfârşitul lunii mai, că va solicita Ministerului Mediului să demareze procedurile în vederea obţinerii, din partea Comisiei Europene, a prelungirii termenelor de închidere a gropilor de gunoi din localităţile rurale.

Motivul invocat a fost lipsa unei soluţii viabile, în acest moment, pentru transportul şi colectarea deşeurilor.


Primarii leneşi vor fi buni de plată


Edilii locali sunt obligaţi fie să-şi amenajeze o groapă provizorie până va fi terminat depozitul ecologic din comuna Moara, fie să facă un contract cu o firmă de colectare şi transport a deşeurilor, în condiţiile în care obţin acordul primăriei oraşului în care se află depozitul funcţional.

„Dacă pe data de 16 iulie primăriile nu au luat măsurile necesare de închiderea gropilor şi nu au un acord cu oraşele unde mai este termen de depozitare, acestea vor fi sancţionate contravenţional cu o sumă de 15.000 lei”, a spus Adriana Iordache, comisar şef al Gărzii de Mediu.


Citiţi mai multe în Adevărul de Seară de astăzi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite