Suceava

articolul anterior articolul urmator

Suceava: Pământul înghite case la Grăniceşti

0
14 Jul 2010 12:45:20
Autor: adevarul

După ce au scăpat de blestemul apelor, sucevenii trebuie să se lupte cu alunecările de teren, care le distrug gospodăriile. 53 de localnici stau pe la rude de teamă că versanţii s-ar putea prăbuşi oricând peste casele deja şubrezite de inundaţii. 

Dealurile se duc la vale peste casele oamenilor în satul Dumbrava, comuna Grăniceşti. Din cauza ploilor abundente care au căzut în ultima perioadă, alunecările de teren sunt iminente.

53 de persoane au fost evacuate din cauza pământului îmbibat cu apă care o ia la vale peste casele lor. Nouă familii vor fi strămutate în altă parte a comunei din cauza pericolului iminent în care se află locuinţele. Pământul a alunecat de pe versanţi, a ajuns în curţi şi chiar peste zidurile caselor sau anexelor.

Vor să consolideze versantul

Dumitru Păsăilă a fost evacuat împreună cu soţia şi cei doi copii. „A venit nenorocirea peste noi şi ne-a distrus o parte din gospodărie. Aici unde este rămasă temelia a fost o bucătărie de vară. Şi casa este în acelaşi pericol, pereţii sunt crăpaţi şi jumătate de temelie e în apă. Ziua stăm pe lângă casă, iar noaptea dormim pe la prieteni şi vecini“, a spus suceveanul.

Curtea familiei Tcaciuc este acoperită aproape în totalitate din bucăţi desprinse din versant. „Nu ştim ce să facem, pământul ne-a intat deja în curte şi cade spre bucătărie. Nu avem bani, sper să ne ajute cei de la primărie“, ne-a declarat Sorin Tcaciuc, de 36 de ani. Primarul comunei Grăniceşti spune că va pune teren la dispoziţie pentru cei ale căror gospodării au fost distruse. Pe lângă  cele nouă familii care au fost deja strămutate, mai sunt încă şapte  ale căror case sunt în acelaşi pericol.

Pentru a nu-i muta, autorităţile caută bani pentru consolidarea terenului. „Se încearcă o consolidare a versantului, numai că la ora actuală nu sunt fonduri. Aşteptăm bani de la Consiliul Judeţean“, a declarat primarul Nuţu Gheorghe.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările