Suceava: Portret / Constantin Severin îmbină pictura cu literatura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum opt ani a inventat un nou concept în arta plastică, expresionismul arhetipal, şi s-a făcut apreciat de pictori renumiţi din lumea întreagă.

Artistul plastic sucevean a cutreierat lumea pentru a-şi prezenta tablourile şi a impresionat criticii prin conceptul pe care l-a lansat, expresionismul arhetipal.


„Acum opt ani am inventat acest concept şi am fost bine primit în străinătate. Fac parte dintr-o grupare internaţională de artişti care poartă numele «A treia paradigmă» şi am avut anul acesta expoziţii în Germania, Portugalia, Spania, dar şi la noi în ţară la Turnu Severin, unde am locuit când eram mic“, a declarat Constantin Severin.


A publicat opt volume de proză şi poezie


 În opera artistului pot fi distinse două concepte, cel inventat de el şi stilul figurativ expresionist. 80 de tablouri fac parte din prima categorie şi peste 500 se înscriu în cea de-a doua.


Constantin Severin a scris şi volume de proză şi poezie. Din cele opt pe care le-a publicat până acum, şase sunt de versuri, unul de eseuri, intitulat „Imperiul sacru. Mănăstiri şi biserici din nordul Moldovei“, iar ultimul este un roman.


Scrie despre insula scufundată de Ceauşescu


„Iubita lui Esto“ a fost terminat în 2008, dar abia anul acesta a ajuns în mâinile cititorilor. „S-a vândut foarte bine, mă gândesc să-l reeditez. Acum mă documentez pentru al doilea roman, care se va numi «Străinul din Ada Kaleh». Aceasta a fost o insulă aproape de Turnu Severin, care a fost scufundată la ordinul lui Ceauşescu pentru a se putea construi hidrocentrala de la Porţile de Fier. O să scriu despre drama locuitorilor care au trebuit să plece unii în ţară, alţii în Turcia“, a spus artistul.


Constantin Severin are doi copii care sunt plecaţi în străinătate, fiica în Canada, iar fiul în Elveţia.


„Dintr-un artist au ieşit un psiholog şi un om de afaceri“, spune Constantin Severin, atunci când vorbeşte despre cei doi copii.


Artistul a călătorit mult în toată lumea, însă recunoaşte că cel mai bine s-a simţit  în Canada, unde a şi intrat într-un cerc de pictori şi scriitori, la doar o lună de la sosire.


„Românii sunt respectaţi la Montreal“


„La Montreal, în urma migraţiei controlate, au ajuns români de valoare. Începând cu Bute şi până la afaceriştii care s-au dezvoltat acolo. Se întâmplă un lucru deosebit, deoarece toţi românii sunt respectaţi. Acolo sunt 15.000 de artişti şi cu toate acestea m-au primit şi pe mine la o galerie centrală din oraş“, povesteşte artistul.


Tot acolo politicienii i se par mai cinstiţi, serviciile sociale mult mai bine puse la punct, iar oamenii mai paşnici. Ar vrea să se retragă cândva acolo, pentru a respira un alt aer. „Pensionarii se adună seara la ringul de dans din Montreal, unde intrarea este liberă şi ce mă miră pe mine este că dansează profesionist“, mai spune suceveanul.

_____________________

profil
născut. 8 februarie 1952, Baia de Aramă, Mehedinţi.
studii. Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică, Institutul Politehnic, Iaşi.
familie. Este căsătorit, are doi copii.

întrebări şi răspunsuri
Ce tablou nu aţi vinde pentru nimic în lume?

„Text şi Timp 60“. Am pus tabloul şi pe coperta ultimei mele cărţi. La o expoziţie, paznicul de la sală a întors tabloul, crezând că e pus invers. Probabil fiindcă am reprodus în el şi „Doamna cu hermină“, de Leonardo da Vinci şi am pictat-o cu capul în jos.  
Care este ultimul tablou pe care l-aţi pictat?
Nu-l mai am, l-am pictat pentru o tânără colecţionară din Suceava. Este vorba de o pictură cu Mănăstirea Sihăstria Putnei din Bucovina. Am pictat mai multe mănăstiri, multe tablouri au fost cumpărate de Arhiepiscopie, şi, chiar dacă pictez neconvenţional, cu nuanţe tari, tinerii prelaţi au apreciat operele.

ce-i place
Adoră să joace tenis de masă, să înoate, să citească şi să bea un vin bun. De asemenea, îi plac mâncărurile tradiţionale.

ce nu-i place
„Nu-mi place modul în care a evoluat politica în România şi nici corupţia din instituţiile publice. Cred că numai din cauza asta am ajuns aici“, a spus artistul sucevean.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite