Suceava: PORTRET/ Lucian Dragotă a fost preotul din „Vacanţa Mare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Dragotă
Lucian Dragotă

În prezent, tânărul are o şcoală de teatru la care sunt înscrişi 150 de copii din Moldova, iar în 2011 vrea să-şi lanseze două albume de muzică rock.

Lucian a ales actoria în urmă cu 14 ani, când a dat la facultate. Sucevenii îl cunosc mai mult de la televizor, decât de pe scenă. „Am jucat rolul preotului de la „Vacanţa Mare“, acum nu mai am barbă. Am trecut de-a lungul timpului pe la Teatrul Rapsodia de la Bucureşti, pe la Teatrul Naţional din Iaşi, iar acum am propria mea şcoală de teatru“, a spus Lucian.

Îşi aminteşte că primul său rol a fost cel al căminarului Grigore Pâlcu, în piesa „Piatra din casă“, de Vasile Alecsandri. A jucat şi rolul  lui Pampon, însă cel mai tare s-a ataşat de „Dragomir“, personajul din „Năpasta“, de Ion Luca Caragiale.

„Un actor complet trebuie să joace orice“

Spune că a acceptat mereu toate rolurile oferite. „Un actor trebuie să joace orice. N-am să-l pot juca niciodată fizic pe Romeo, că nu semănăm, însă de interpretat pot. Dar mereu sunt Othelo…“, a spus Lucian. Printre actorii lui de suflet se numără cel care i-a fost profesor, Dionisie Vitcu, dar şi George Condurache, Gheorghe Dinică, Florian Ciobanu şi Al Pacino.

„Pacino este un actor genial. Filmele lui sunt o adevărată şcoală de actorie, se cunoaşte că este şi un bun actor de teatru“, mai spune acesta. Pe lângă actorie, Lucian şi-a mai descoperit încă un talent. Avea 16 ani când a făcut parte dintr-o formaţie muzicală, în care era toboşar. A învăţat apoi să cânte la chitară, iar mai apoi la pian. Că poate impresiona şi cu vocea a descoperit mai târziu, iar acum are pregătit un album, care va ieşi pe piaţă la începutul anului viitor.

„Oamenii n-au modele“

„Se cheamă „Anotimpuri“ şi are zece piese. La început am pornit de la folk, apoi am reorchestrat spre rock. Nu este un rock dur, am şi balade“, explică acesta. Acum se pregăteşte să adune piese pentru al doilea album, pe care speră să-l poată lansa până la finele anului 2011.

Dacă în Suceava nu există teatru pe a cărui scenă să joace, Lucian profită de ofertele venite din cluburi pentru a concerta. „Din păcate lumea nu mai vine la teatru. S-a petrecut o manelizare, o deculturalizare. Oamenii nu mai au modele, dar sunt şi săraci. Sărăcia îi obligă să taie din „mofturile“ sufleteşti: pe primul loc sunt mâncarea şi sănătatea copiilor“, încheie acesta.

În timpul liber se ocupă de cursurile de actorie pe care le predă copiilor. Prin mâna lui au trecut mii de elevi, iar în prezent are 150 de mici actori din Botoşani, Dorohoi, Gura Humorului şi Vatra Dornei.

profil
Născut: 21 iunie 1977, Câmpulung Moldovenesc.
Studii: Universitatea „George Enescu“ din Iaşi.
Familie: Este căsătorit şi are un copil de doi ani.

Întrebări şi răspunsuri
Este adevărat că politicienii fac cursuri de actorie?
Da, unii dintre ei iau astfel de cursuri pentru a da bine în public, îşi fac o anumită imagine, reuşesc să convingă. Iar de regulă, cei mai buni actori politici prind foarte bine la public. De asta şi sunt votaţi a doua oară. Un lucru cred că este veşnic valabil: în teatru şi biserică nu se face politică. Dacă te apuci, te murdăreşti.
Ai o anumită chitară?
Acasă am nouă chitări, însă cea mai dragă, la care cânt oriunde, fără să-mi fie ruşine de cine sunt, este chitara făcută la comandă în culorile tricolorului. Este unică în ţară, nu am mai văzut la nimeni, iar acest lucru arată că nu vreau să mă dau drept altcineva.

Ce-i place
„Pe lângă faptul că îmi plac cinstea şi respectul pentru oameni, îmi mai place să schiez, să patinez şi să fac mâncare. Şi gătesc bine, nu o spun eu, o spun prietenii“, explică Lucian.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac muzica proastă şi chiciurile de peste tot din jur. Nu-mi mai place cum evoluează lucrurile în ţara asta la nivel de conducere, însă iubesc România, este o ţară minunată“, a încheiat Lucian.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite