Suceava are un sistem inteligent de stingere fără apă a incendiilor. Unde se află şi cum funcţionează acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei FOTO: Oana Şlemco
Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei FOTO: Oana Şlemco

Muzeul de Istorie din Suceava este dotat cu un sistem modern de stingere a incendiilor. Zeci de senzori de fum împânzesc edificiul de patrimoniu. Unii sunt vizibili, alţii sunt ascunşi în tavan. În situaţia în care detectează fum sau un miros atipic, în depozitele cu hârtie, lemn şi textile porneşte alarma, după care se închid uşile şi buteliile din interior eliberează un gaz inert.

Clădirea de patrimoniu care găduieşte Muzeul de Istorie din municipiul Suceava a fost restaurată. Lucrările s-au încheiat în 2016. 

Atunci edificiul a fost dotat cu un sistem modern de stingere a incendiilor, care are, între altele, zeci de senzori de detectare a fumului. 

Unii sunt la vedere, pe tavan, alţii sunt semnalizaţi cu nişte buline roşii, pentru că sunt ascunşi între tavanul fals şi planşeul clădirii. 

„În tavanul fals sunt ascunse diverse cabluri, din acest motiv a fost nevoie de senzori”, a completat directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.

Dacă unul dintre senzori are o defecţiune sau se activează din cauza fumului sau a unui miros atipic, centrala sistemului semnalează aspectul, iar persoana care asigură paza poate să acţioneze în consecinţă. 

În situaţia în care se produce un incendiu în incinta depozitelor cu documente, obiecte din lemn sau materiale textile, senzorul care detectează fumul, declanşează o alarmă pentru a avertiza persoanele din interior, după care blochează uşile anti-incendiu şi eliberează în încăpere un gaz inert care stinge focul.

Butelia de gaz, racordată la o centrală proprie, dintrun depozit al Muzeului Bucovinei FOTO: Oana Şlemco

sistem inteligent stingere incendii

Emil Ursu a explicat că în situaţia în care persoanele aflate în depozit nu reuşesc să iasă în timp util, după eliberarea gazului nu se ajunge la deces. 

Tehnologia modernă este costisitoare, dar este extrem de necesară pentru că, în situaţia unei incendiu similar celui de la Palatul Administrativ din Suceava, dacă preţioasele arhive scapă de furia focului, riscă să fie distruse de apa folosită de pompieri în acţiunea de stingere a flăcărilor. O singură butelie cu azot costă 5.000 de euro. 

Sistemul de monitorizare video FOTO Oana Şlemco

sistem stingere incendiu camere video suceava

Vă recomandăm să citiţi: 

De ce a fost achitat Omar, primul inculpat pandemic din România. „Evadarea” lui a stârnit hazul acum un an

Cum au rămas doi români fără bolizii de lux aduşi din Italia şi parcaţi la o spălătorie

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite