Suceava

articolul anterior articolul urmator

Suceava: Tăietorii de lemne s-au întrecut la mall

0
14 Jun 2010 13:06:28
Autor: adevarul

Căldura dogoritoare nu i-a împedicat pe participanţi să ducă la bun sfârşit probele practice de tăiat buşteni cu drujba şi de cioplit un trunchi de copac.

Festivalul Tăietorilor de Lemne a reunit sâmbătă, la Suceava 18 „experţi“ din oraşul-gazdă, Iaşi, Piatra Neamţ, Broşteni, Câmpulung Moldovenesc, Frumosu şi Putna.

Dorinţa organizatorilor, de a avea vreme bună în ziua competiţiei, a fost mai mult decât împlinită. „Ne-am dorit să fie soare, dar căldura este prea mare“, a recunoscut prezentatorul evenimentului, Radu Valahu. Surpriza a venit însă din partea participanţilor şi a publicului numeros, care au rezistat caniculei.

Sport de performanţă

Probele pe care tăietorii de lemne din regiune le-au avut de trecut au constat în felierea succesivă a unui trunchi de copac, de sus în jos şi invers, a zece rondele de aproximativ 5 cm, tăierea oblică pe două secţiuni egale de 50 de cm, ambele cu drujba, şi proba de doborâre a trunchiului, prin cioplire cu toporul. Spectatorii au fost încântaţi de testele de îndemânare ale competiţiei şi i-au aplaudat pe curajoşi.

„Este un sport interesant. Suntem într-o zonă montană şi sunt mulţi care se ocupă cu aşa ceva. Ar putea face şi performanţă la nivel internaţional“, a declarat Mihai Apăvăloaie, profesor.

Sucevenii, cei mai buni tăietori de lemne

Primul loc a fost ocupat de Ionel Popescu, din localitatea Putna, care a impresioant juriul atât la preselecţie, cât şi în finală. „A fost cel mai bun timp de departe, având 43 de puncte în prima probă, preliminară, şi 27 în finală, când s-a luptat alături de ceilaţi nouă concurenţi calificaţi“, a precizat Mircea Franciuc, membru al juriului din partea clubului Sportiv Nord Arena, organizator.

Locul al doilea a fost ocupat de un tânăr de 16 ani de la Liceul Silvic din Câmpulung Moldovenesc, Petru Oblejniuc, iar locul al treilea de Constantin Hriţcan din localitatea Broşteni.

La finalul concursului de tăiat lemne, la care participanţii au fost nevoiţi să ducă la bun sfârşit probe contratimp, organizatorii au mai pregătit şi o competiţie de skandenberg. „Am fost surprinşi să vedem că tăietorii de lemne participă şi aici, după câteva probe istovitoare“, a mai spus Franciuc.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările