Suceava: Terapie cu lumânări şi împletituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atelierul de la Mitocul Dragomirnei este deschis pentru beneficiari zilnic, între orele 9.00 şi 15.30
Atelierul de la Mitocul Dragomirnei este deschis pentru beneficiari zilnic, între orele 9.00 şi 15.30

Persoanele cu handicap vin zilnic la adăpostul „Aripi spre viitor“ pentru a confecţiona obiecte pe care le dăruiesc celor dragi. Proiectul a costat peste 380.000 de lei şi a fost finanţat de Ministerul Muncii şi o fundaţie din Suceava.

Abia inaugurat săptămâna trecută, centrul de zi „Aripi spre viitor“ are deja 10 clienţi fideli care vin zi de zi să confecţioneze diferite obiecte.

„Eu sunt îndrumătoare la atelierul de la Costâna, dar am venit aici ca să le arăt celor care vin la centru cum să facă lumânări. Ca să poţi modela ceara îţi trebuie formă, apoi scalzi lumânarea de mai multe ori în culori diferite de ceară. La urmă, desprinzi bucăţi şi le dai formă. Cei de la adăpost fac aceste obiecte la atelier apoi le oferă cadou părinţilor, fraţilor acasă“, povesteşte Ancuţa Căjvăneanu, coordonatoarea beneficiarilor centrului. Ea a adăugat că materialele folosite sunt foarte scumpe, în special ceara parfumată şi colorantul. „Întâi pun fitilul, apoi torn ceara în formă, după care las să se întărească şi finisez. Acum lucrez la o lumânare în formă de delfin. Acestea sunt mai uşor de făcut, cele sculptate sunt mai dificil de executat. Îţi trebuie răbdare şi imaginaţie“, spune Florin Hreceniuc, unul dintre beneficiarii adăpostului, în vârstă de 33 de ani.

Singurul proiect câştigat în ţară

La noul adăpost toate persoanele consiliate au peste 18 ani, însă personalul aşteaptă să vină oricând şi copii. Cornel Pascu, Georgeta Şcheuleac şi Ilie Pîrju sunt aţi beneficiari ai centrului.

Unii pleacă de la adăpost direct acasă, alţii se îndreaptă spre Complexul de Recuperare de la Costâna, unde sunt lăsaţi de părinţi şi rude. Condiţiile sunt decente, clădirea este izolată, are geamuri termopan, parchet şi mobilier nou.

„Este singurul proiect câştigat pe ţară, finanţat de Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale şi cofinanţat de Fundaţia de Caritate şi Întrajutorare «Ana». Aceasta a implementat proiectul şi a dat 35.000 de lei. Sunt 10 beneficiari aduşi de la Costâna şi au aici cabinet psihologic, sală de terapie, sală de relaxare şi atelier“, a declarat Marius Boghian, şeful Complexului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică.

Investiţia de la centrul  „Aripi spre viitor“ se ridică la 382.486 de lei.

Întârzieri pentru că nu era curent electric
Inaugurarea adăpostului de la Mitocul Dragomirnei a fost amânată câteva săptămăni. „L-am deschis un pic mai târziu deoarece am avut nişte probleme cu tragerea curentului electric în capătul satului. Şi la Costâna sunt patru ateliere ca acesta, unde beneficiarii se ocupă de olărit, împletituri şi colaje de perete“, a declarat Nelu Todireanu, directorul Fundaţiei de Caritate „Ana“.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite