Suceava

articolul anterior articolul urmator

Sucevenii îşi fac piaţa peste graniţă

0
30 May 2010 13:46:03
Autor: adevarul

Zeci de familii din judeţ trec zilnic frontiera spre Ucraina pentru a cumpăra produse mai ieftine decât în Bazar. Detergent, scutece, suc şi apă minerală sunt doar câteva produse pe care le aduc în ţară sucevenii care preferă magazinele vecinilor de la nord.

Diana Iacoban din Rădăuţi merge săptămânal în bazarul din Cernăuţi pentru a-şi umple portbagajul cu bunătăţi. „Acolo totul este mai ieftin. Cheltuiesc în jur de 50 de euro şi vin acasă cu maşina plină de alimente. Acum, am fost doar să cumpăr câteva haine pentru copilaşul meu, calitatea materialelor este aceeaşi ca la noi, dar preţul este jumătate. Am luat şi două kilograme de piept de pui“, a explicat Diana Iacoban, din Rădăuţi. Pe lângă acestea, ea şi-a umplut rezervorul cu benzină, combustibilul fiind mult mai ieftin peste graniţă.


Îşi cumpără tărâţă şi perdele  de la ucraineni


Unii suceveni susţin că ies mai ieftin făcând cumpărături în Ucraina doar dacă achiziţionează mai multe produse şi în cantităţi mai mari. „Dacă iei detergent la 5 kilograme mai mult pierzi, dar dacă cumperi la 15 kilograme câştigi un sfert la preţ. În plus familia noastră cumpără şi tărâţă de la ucraineni pentru că este cu mult mai ieftină“, a spus Vasile Rotundu, din Poiana Micului, o localitate din preajma Mănăstirii Humorului.


Acesta a făcut plinul rezervorului, a luat apă minerală şi câteva produse alimentare. „A văzut soţia la ei perdele şi vrea să cumpere. Vrea să mergem din nou peste graniţă să cumpere perdele şi aşternut de pat, că la noi metrul costă aproape 30 de lei, iar la ei este 10 lei“, a mai spus Vasile. Deşi zeci de suceveni trec zilnic cu maşina peste graniţă, vameşii din Punctul de Trecere al Frontierei (PTF) susţin că numărul celor care-şi fac cumpărăturile în Ucraina a scăzut. „Traficul în vamă într-adevăr a scăzut în ultimul timp, lume nu prea mai vine la cumpărături“, a spus Radu Cazancencu, şeful Vămii din Siret.

Acesta consideră că reducerea se datorează şi controalelor tot mai numeroase pentru prevenirea traficului cu ţigări şi alocool. „Lumea mai venea să cumpere ţigări pentru că sunt mai ieftine şi încercau să treacă graniţa cu ele în locaşuri ascunse, dar acum se tem de consecinţe“, a declarat un vameş al PTF Siret. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările