Anul trecut, Direcţia Silvică Suceava a deschis 577 de procese la instanţele din judeţul Suceava prin care a cerut ca unităţile de cult ortodox din Bucovina să înapoieze suprafeţele de pădure primite la începutul anilor 2000 din partea statului român. Aceste acţiuni ce vizează revenirea suprafeţelor de pădurea în proprietatea publică au fost depuse la judecătoriile din Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului.
Direcţia Silvică Suceava a deschis aceste acţiuni în instanţă în urma procesului dintre Romsilva şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, pierdut de către ÎPS Pimen. Acesta dorea restituirea a 167.000 de hectare de pădure, însă Curtea Supremă a dat o decizie definitivă şi irevocabilă prin care a hotărât ca pădurile să rămână în administrarea Romsilva, respectiv Direcţia Silvică Suceava.
Astfel, Direcţia Silvică Suceava a deschis 577 de procese în instanţă, 15 dintre acestea fiind soluţionate, în primă instanţă, la Judecătoria Rădăuţi. Magistraţii au stabilit că pădurile ajunse în posesia bisericilor şi mănăstirilor trebuie să revină în proprietatea Romsilva – Direcţia Silvică Suceava. Celelalte 562 de acţiuni deschise în instanţă urmează să fie şi ele soluţionate în cel mai scurt timp.
La începutul anilor 2000, Guvernul României condus de Adrian Năstase a oferit fiecărei parohii din judeţul Suceava câte 30 de hectare de pădure. Direcţia Silvică (DS) Suceava a pregătit nu mai puţin de 577 de dosare de anulare de titluri de proprietate care au fost înaintate către judecătoriile din Suceava.
Până la soluţionarea acestor litigii, cele 16.800 de hectare de pădure au trecut în administrarea Romsilva şi nu mai sunt gestionate de fondul silvic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Concret, DS Suceava doreşte ca titlurile de proprietate asupra celor 16.800 de hectare de pădure să devină nule şi în plus, să obţină contravaloarea masei lemnoase exploatate în ultimii trei ani de pe respectivele suprafeţe de pădure.
La începutul anului trecut, Direcţia Silvică Suceava a câştigat definitiv un alt proces avut cu Fondul Bisericesc din Bucovina, proces ce s-a desfăşurat pe parcursul a 16 ani de zile. Fondul Bisericesc,reprezentat de ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, dorea să i se retrocedeze nu mai puţin de 167.000 de hectare de pădure.
Alte ştiri pe această temă:
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
4 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
# Doamneeee ... Drept in ficat i-a lovit pe popici . Sa le ia lor padurile care le aveau de la Moise , de la Petru , de la dumnezeu cel milos , care le-a dat cu litere de foc proprietatea . Pacatosii dreacu' , nimic nu mai au sfint ... hi hi hi hi ... lnca nitzel si-i pune sa plateasca impozit pe silozuri si gata icteru' mecanic .
Comentariu considerat abuziv.
- pas cu pas recuparam tara
Cred ca mi rezerv drept de a anunta conducerea ziarului Adevărul. Pentru ca mi a fost șters mesajul, iar,, Stimabilului,, Radu Mircea care zice :,, păcătoși dreacu',,, numește bisericile,, silozuri,,, nu se ia nici o măsură. Întreb cel care verifica oare nu e limbaj vulgar? Aștept sa ți revii STIMABILE când verifici mesajele și sa fii CORECT.