Suceava

articolul anterior articolul urmator

Taur turbat la Cacica, depistat de medicii DSV Suceava

0
24 Aug 2011 14:07:44
Autor: adevarul
Arhivă
Arhivă

Animalul aparţinea Vioricăi Ciornei din satul Pârteştii de Sus, localitatea Cacica. La scurt timp după ce taurul a început să prezinte semne clinice nervoase, proprietara ajutată de alte patru persoane l-a sacrificat. Acesta este al zecelea caz de rabie înregistrat în judeţ în acest an.

Imediat ce animalul a fost sacrificat proprietara a anuntat medicul veterinar din localitate, care în urma celor relatate de proprietară a suspicionat rabia şi a trimis capul animalului pentru analize la laboratorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava.

„În urma examenelor de specialitate, LSVSA Suceava, secţia de virusologie a stabilit diagnosticul de rabie pe probele prelevate de la tăuraşul în cauză. A fost efectuată o anchetă epidemiologică, stabilindu-se un program de măsuri care include izolarea şi punerea sub observaţie a animalelor care au coabitat cu taurul respectiv“, a explicat dr. Petrea Dulgheru, directorul DSVSA Suceava.

Persoanele care au participat la prinderea şi sacrificarea taurului au fost preluate de autorităţile sanitare pentru instituirea tratamentului profilactic antirabic.

„Având în vedere pericolul deosebit pe care îl constituie rabia atenţionăm din nou pe acestă cale asupra regulilor de protecţie necesare în cazul în care există situaţii similare: în primul rând  trebuie anunţat medicul veterinar despre orice caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor, iar cadavrele animalelor nu se manipulează. Ele trebuie preluate de personalul unităţilor de ecarisare“, a mai explicat Petrea Dulgheru.

Acesta este al 10-lea caz de rabie înregistrat în judeţul Suceava, în anul 2011 şi primul caz din localitatea Cacica.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările