Suceava

articolul anterior articolul urmator

Top 5 invenţii româneşti, care au schimbat lumea. Cum au apărut avionul cu reacţie, insulina, stiloul, scaunul ejectabil şi vaccinul antiholeric

24
30 Nov 2015 06:09:11
Autor: Dănuţ Zuzeac
Inventantorul avionul cu reacţie - Henri Coandă. FOTO: www.istorie-pe-scurt.ro
Inventantorul avionul cu reacţie - Henri Coandă. FOTO: www.istorie-pe-scurt.ro

Activitatea de cercetare a inventatorilor români a fost, de-a lungul timpului, apreciată la nivel internaţional. Henri Coandă, Nicolae Constantin Paulescu, Petrache Poenaru, Anastase Dragomir şi Ion Cantacuzino sunt inventatorii români ce au avut o contribuţie importantă în dezvoltarea lumii.

De-a lungul timpului, inventatorii români au avut o contribuţie importantă în dezvoltarea lumii, prin invenţiile lor în cele mai diverse domenii. În cele ce urmează, vom prezenta unele dintre cele mai importante invenţii făcute de românii ce s-au remarcat prin inovaţiile lor. Multe dintre aceste invenţii fie sunt utilizate şi în ziua de astăzi, fie au reprezentat baza pentru alte descoperiri.

Henri Coandă (1886 – 1972) a fost unul dintre pionierii aviaţiei şi totodată inventatorul motorului cu reacţie. În anul 1910, cu ajutorul inginerului Gustave Eiffel (cunoscut pentru realizarea Turnului Eiffel) şi a savantului Paul Painleve, Henri Coandă a reuşit să construiască în atelierul lui Joachim Caproni, primul avion cu reacţie, fără elice. Invenţia denumită Coandă 1910 a fost prezentată la Salonul internaţional aeronautic de la Paris 1910.

În luna decembrie a anului 1910, în timpul unei încercări de zbor efectuată pe aeroportul Issy – Ies – Moulineaux din apropiere de Paris, Henri Coandă a fost implicat într-un accident, izbindu-se cu aparatul de zbor într-un zid. Din fericire, acesta a reuşit să sare din avion, înainte de producerea impactului, scăpând doar cu câteva leziuni minore. Pentru scurt timp, inginerul Coandă a renunţat la exeperimentele privind avionul cu reacţie din cauza lipsei de interes a oamenilor vremii.

Nicolae Constantin Paulescu (1869 – 1931) a fost un medic şi om de ştiinţă românesc cunoscut pentru descoperirea hormonului antidabietic eliberat de pancreas, care a primit denumirea de insulină. Paulescu a fost cel care a demostrat că insulina este cea care controlează procesul metabolic al lipidelor, glucidelor şi a mineralelor din organism. Omul de ştiinţă a fost cel care a arătat că cu ajutorul insulinei poate fi tratat diabetul, descoperirea lui ajutând în prezent milioane de oameni.

                     Nicolae Constantin Paulescu - inventatorul insulinei. FOTO: Adevărul

Chiar dacă Paulescu a fost cel care a inventat insulina, în anul 1922, canadienii Charles Best şi Frederick Banting au primit Premiul Nobel pentru această descoperire. Tinerii canadieni s-au inspirat din articolele publicate de omul de ştiinţă român şi au reuşit să trateze un pacient cu ajutorul insulinei. Ghinionul lui Paulescu a fost că izbucnit Primul Război Mondial, iar în momentul în care dorea să publice rezultatele studiilor sale, germanii tocmai ocupaseră Bucureştiul, astfel că a fost nevoit să amâne anunţul cu privire la descoperirea sa.

Petrache Poenaru (1799 – 1875) a fost un inventator român, membru al Academiei Române, cunoscut pentru inventarea stiloului. În timp ce era la studii în Paris, în anul 1827, Petrache Poenaru a primit brevetul pentru ”condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se el însuşi cu cerneală”. Stiloul inventat de român a revoluţionat domeniul instrumentelor de scris, acest obiect fiind folosit în zilele noastre de milioane de oameni. Ideea lui Petrache Poenaru a fost preluată de Lewis Edson Waterman, care a reuşit să realizeze, în anul 1884, stiloul ce se umple cu ajutorul peniţei.  

                                 Petrache Poenaru - inventatorul stiloului. FOTO: Adevărul

Petrache Poenaru a fost primul român care a călătorit cu trenul. În anul 1831, acesta s-a deplasat de la Liverpool la Manchester cu trenul, spunând mai apoi: ”Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului... douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încarcate cu 240 de persoane sunt trase deodată de o singură maşină cu aburi...”.

Anastase Dragomir (1896 – 1966) a fost un inventator român, ce a rămas cunoscut în istorie pentru descoperirea scaunului catapultor. În anul 1930, Dragomir a obţinut brevetul pentru ”cabina catapultabilă”. Într-o perioadă în care mai toţi inventatorii din domeniul aviaţiei erau concentraţi pe realizarea unor aparate de zbor cât mai sigure, Anastase Dragomir s-a gândit cum să construiască un scaun catapultor pentru piloţii avioanelor militare, astfel ca în cazul unui bombardament, aceştia să aibă o şansă de a se salva. Aşadar, Anastase Dragomir, împreună cu un alt inventator român, Tănase Dobrescu, au reuşit să breveteze primul scaun ejectabil.


                     Anastase Dragomir - inventatorul scaunului ejectabil. FOTO: www.wikipedia.org

Ion Cantacuzino (1863 – 1934) a fost medicul român ce a fondat şcoala românească de imunologie şi patalogie experimentală. Acesta a fost unul dintre cei mai importanţi inventatori din domeniul medical, datorită activităţii sale complexe, astăzi Institutul Naţional de Cercetarea Dezvoltare pentru Microbiolgie şi Imunologie din Bucureşti îi poartă numele. Ion Cantacuzino este cel care a inventat vaccinul antiholeric. În timpul Primului Război mondial, medicul român a demarat campanii împotriva epidemiilor de tifos şi holeră. Totodată, datorită lui Ion Cantacuzino, România a fost a doua ţară din lume, după Franţa, care a vaccinat nou – născuţii împotriva tuberculozei.

                Ion Cantacuzino - inventatorul vaccinului antiholeric. FOTO: www.livearad.ro

Alte ştiri pe această temă:

Povestea primului avion românesc construit de Aurel Vlaicu. De ce era să moară pilotul când aeronava s-a ridicat de la sol

Sasul din Transilvania care a revoluţionat industria aviatică şi a instruit piloţi austrieci şi germani în Primul Război Mondial

Cum a tratat statul român invenţiile primului pilot brevetat din România lui. Ştefan Protopopescu, severineanul genial în construcţii de avioane militare

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

foarte atent
30.11.2015, 09:42:56

Romanul a fost dintotdeauna, din nastere chiar, primul care... De exemplu: "Petrache Poenaru a fost primul român care a călătorit cu trenul"

-3 (11 voturi)
Stanila Ion
30.11.2015, 10:15:34

Nu e cazul sa fii ironic...A fost omis G.E. Palade,laureat al premiului Nobel, si el de origine romana. Nu de minti luminate au dus lipsa romanii...

+7 (9 voturi)
in bogus
30.11.2015, 11:26:10

1. coanda NU A INVENTAT MOTORUL CU REACTIE!!!!!! a inventat un avion propulsat cu un jet de aer supraincalzit de gazele de esapament de la un motor cu piston, in ultima instanta o forma de motor reactiv. dar nu motor cu reactie in conform definitiei actuale. aplicatiile unei alte descoperiri, anonime ptr mai toata lumea, sint de departe mai reale, raspindite si valoroase decit incercarea ratata si fara urmari a propulsiei cu "jet" din 1910: efectul coanda.... 2. insulina nu este o INVENTIE: este o DESCOPERIRE. insulina exista si fara aportul oamenilor. titlul pomeneste despre "5 inventii romanesti", nu? 3. cum se califica la categoria "inventii" faptul ca petrache poenaru a calatorit cu trenul? 4. anastasie dragomir a inventatat un model de scaun catapultor, nu scaunUL catapultor. dar tot e bine si asa. daca vreti sa scrieti despre inventii romanesti de ce nu cautati sa vedeti cine a inventatat, de exemplu, macazul cu ac si principiul turbinei kaplan, cine sint si ce au facut persu, poni, karpen, babes, gogu constantinescu...., cine a construit prima barca (salupa?) propulsata cu jet de apa. in general, au existat numerosi romani care au inventat lucruri cu adevarat de interes.

+4 (6 voturi)
in bogus
30.11.2015, 11:28:47

.... dar prezentarea lor presupune sa fii ziarist adevarat si nu urechist am lasat special deoparte remarca asta ca autorul articolului sa o poata sterge ca nefiind aprobata......

+4 (6 voturi)
Mircea Ordean
30.11.2015, 12:14:15

„Top 5 invenţii româneşti, care au schimbat lumea. ” La doi pași de afirmația asta se naște o alta. Mirosită de mine. 995 (sau 9995) de nvenții neromânești care au schimbat lumea. . Trebuie să ne dregem inferioritatea, după cum putem mai bine...

-5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările