Suceava

articolul anterior articolul urmator

Tragedia din Harghita, noi detalii. De ce s-au dus cei doi ciobani după ursul care le-a atacat stâna

43
25 Jul 2021 10:26:48
Autor: Oana Şlemco

Întâlnirea dintre urs şi cei doi ciobani a avut consecinţe îngrozitoare. Animalul i-a sfâşiat pe cei doi bărbaţi. Unul dintre ciobani a murit, iar celălalt este în stare gravă la spital şi riscă să rămână cu sechele pe viaţă.

În seara zilei de vineri, 23 iulie, ursul a atacat o stână situată la limita dintre judeţele Suceava şi Harghita, de unde a plecat cu o vacă, evaluată la 4.500 – 5.000 de lei.

În stână erau trei ciobani. Doi dintre ei au decis să se ducă după urs, cu topoarele, însă nu pentru a se lupta cu animalul săbatic, ci pentru a fotografia leşul. 

Ciobanii voiau să dovedească astfel că au fost păgubiţi de fiară, pentru ca ulterior să ceară sprijin financiar de la stat.

Ei au găsit leşul, pe care, din păcate, ursul încă îl mai păzea. Fiara i-a sfâşiat pur şi simplu pe cei doi ciobani. Deşi muşcat la nivelul feţei, abdomeniului şi mâinilor, bărbatul de 45 de ani a supravieţuit, fiind transportat în timp util la spital, după ce ciobanul care a rămas la stână a sunat la 112.

Celălalt bărbat atacat de urs, în vârstă de 26 de ani, a fost găsit mort, a doua zi de către jandarmi, având leziuni incompatibile cu viaţa. 

Iniţial s-a crezut că tânărul a reuşit să fugă în pădure şi s-a rătăcit. Din acest motiv a fost căutat în seara zilei de vineri, 23 iulie, de către salvamontişti, jandarmi, poliţişti şi localnici. Căutările au fost sistate peste noapte şi reluate a doua zi dimineaţă.

Cum se obţin despăgubirile de la stat în cazul atacului unui urs

Există o întreagă procedură care trebuie urmată pas cu pas pentru a obţine despăgubirile de la stat, în cazul atacului unui urs. Proprietarul păgubit depune o cerere la sediul primăriei de pe raza căreia se produce evenimentul. 

Primăria convoacă comisia care este formată din reprezentanţi ai Agenţiei de Protecţie a Mediului, Gărzii Forestiere,  Direcţiei Agricole, Fondului Cinegetic şi, desigur, un reprezentan al primăriei. Se întocmeşte un dosar care trebuie să conţină: act de necropsie eliberat de doctorul veterinar, adeverinţă de la primărie din care să rezulte că animalele sunt deţinute legal, paşaportul animalului, un formular de mişcare (S3) precum şi fotografii doveditoare a atacului. 

Dosarul se înaintează la Garda Forestieră, care emite o decizie. Ulterior, toate documentele sunt înainte Ministerul Mediului. 

Vă mai recomandăm şi:

Mister vechi de 27.000 de ani. Mesajele transmise de palmele cu degete lipsă, imprimate în peşteri
 
Cea mai mare catedrală construită în România postcomunistă a fost ridicată în Bărăgan. Lucrările au durat 11 ani

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

43 Comentarii

sandel62
25.07.2021, 10:36:59

Si in final tovarasii de la ministerul mediului raspund: nu sunt fonduri pentru despagubire . Reveniti cu alt prilej. Va puneti voi pentru o jumatate de salar amarat de bugetar?

+10 (14 voturi)
Un Cetatean
25.07.2021, 10:42:55

Țanțoș Bârna: „Ami pare rau la domni ciobani da' nu este bani pentru ca pensi spekiale si sporuri nesimtite”.

-9 (25 voturi)
Ba! ciudă
25.07.2021, 11:08:09

Un Cetățean: Cât de ușor e să-ți bați joc de un ministru, care a moștenit situația creată de faimoasa guvernare tehnocrtată Cioloș și interdicția totală de a ține în frâiu o populație de urși în creștere aproape exponențială. Se vedea de la o poștă, că ”protecția strictă al ursului” stipilată de convenția de la Berna, nu a fost născoctă pentru România, dar s-a vota ca sî intrîm în ”structurile euro-atlantice” . Totuși tacit situația a fost normalizată fără prea mult tamtam...dar a venit în guvermul tehnocrat subsecretarul de stat, fostă reprezentantă WWF, care a impus regulile draconice. Contrar ”cunoștințelor” celor care scriu aici, că pădurile au fost tăiate, fondul forestier se întinde cu o repeziciune uimitoare, mai ales pe seama pășunilor și fânețurilor montane abandonate. De acolo omul a fost deja izgonit de urs. Dar iată că intră și prin localități și constituie un pericol permanent pentru populație. Cei care trăiesc la țară nu-i înțeleg pe ”verzii” din fața ecranelor, susținători fervenți ai sălbăticiunilor (potențial) ucigașe...Iar administrați acesteițări nu este capabilă să facă față situației: și firavele măsuri date prin ordonața guvernamentală sunt atacate și probabil stopate... Cui prodest?

-10 (38 voturi)
dumitru lazar
25.07.2021, 10:43:21

Pentru ce s-au inventat armele : pentru vinatoare ( hrana ) , sau pentru razbel ?

-9 (17 voturi)
cristina panait
25.07.2021, 10:49:26

Maine poimaine o sa iti ceara sa duci ursul drept dovada... Birocratia ucide!

+9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (43)

Modifică Setările