Tupeu incredibil pentru şeful IŞJ Suceava. A cerut gradaţie de merit la mai puţin de un an de la scandalul transferurilor ilegale în clasa a IX-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Lazăr, şeful IŞJ Suceava, a cerut gradaţie de merit. FOTO www.ziarulevenimentul.ro
Gheorghe Lazăr, şeful IŞJ Suceava, a cerut gradaţie de merit. FOTO www.ziarulevenimentul.ro

La mai puţin de un an de zile de la scandalul transferurilor ilegale în clasa a IX-a, ce a lovit învăţământul din judeţul Suceava, inspectorul şef Gheorghe Lazăr vrea să primească gradaţie de merit. Acesta a contestat în instanţă calificativul „Bine” primit Ministerul Educaţiei şi şi-a depus bine mersi dosarul pentru gradaţie, profitând de faptul că încă nu s-a dat o decizie definitivă cu privire la contestaţia sa.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, Gheorghe Lazăr, a depus la începutul acestei primăveri un dosar pentru a beneficia de gradaţie de merit. Lazăr a considerat că merită să fie recompensat, deşi nu a trecut nici măcar un an de zile de la scandalul transferurilor ilegale în clasa a IX-a.

Ministerul Educaţiei i-a oferit calificativul „Bine” pentru activitatea anului şcolar 2014 – 2015, după ce ani la rând inspectorul general Gheorghe Lazăr primind calificativul „Foarte bine”. Problemele apărute cu privire la scandalul transferurilor au afectat imaginea conducătorilor IŞJ Suceava în faţa celor de la Ministerul Educaţiei.

„Personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar de stat care în perioada 1 septembrie 2010 - 31 august 2015 are calificativul <Foarte bine> în fiecare an şcolar din perioada evaluată”, se arată în Metodologia de acordare a gradaţiei de merit. Beneficiarii acestei gradaţii de merit trebuie să fi avut o activitatea profesională deosebită pentru a fi recompensaţi.

Pentru a-şi putea depune dosarul pentru gradaţia de merit, Gheorghe Lazăr a contestat calificativul „Bine” primit din partea Ministerului Educaţiei. Curtea de Apel Suceava a respins contestaţia inspectorului general Lazăr, însă decizia instanţei sucevene nu este una definitivă.

Gheorghe Lazăr a arătat că şi-ar fi retras dosarul cu privire la gradaţia de merit, gradaţie ce reprezintă 25% din salariul de bază şi care este acordată pe o perioadă de cinci ani de zile.

În toamna anului trecut, Direcţia Naţională Anticoruţie – Serviciul Teritorial Suceava a fost anunţată de către Corpul de Control al Ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice cu privire la posibile fapte de natură penală comise de către funcţionari publici cu funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, constând în aprobarea în decursul anului 2015, a transferului unui număr de 332 de elevi, după repartizarea computerizată, fără respectarea criteriului de medie şi a altor criterii de departajare prevăzute de legislaţia în vigoare.

„În cauză se efectuează urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”, a precizat procurorul şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai.

Dacă deocamdată urmărirea penală a fost începută „in rem”, este de aşteptat ca principala persoană vizată de anchetă, fostul inspector general adjunct al IŞJ Suceava, Cristina Teodorovici, să fie pusă sub acuzare.

Ancheta demarată de procurorii anticorupţie suceveni a început după ce în spaţiul public au apărut informaţii cum că în judeţul Suceava ar fi fost aprobate mai multe transferuri de la o unitate liceală la alta sau de la un profil la altul, într-o manieră nu tocmai conformă cu legislaţia în vigoare.

Ministrul secretar de stat, Vasile Şalaru a declarat atunci că unele cereri au fost aprobate în afara cadrului legal şi din acest motiv, doi reprezentanţi ai corpului de control din cadrul ministerului educaţiei şi cercetării stiinţifice au fost la Suceava pentru a face verificări.

“Peste 400 de cereri de transfer au fost rezolvate favorabil, este un număr imens. Eu nu am cunoştinţă că în alt inspectorat din ţară, vreodată, să se fi aprobat atâtea cereri, iar, din ceea ce ni s-a trimis nouă la Bucureşti, am observat că unele dintre aprobări sunt date în afara legii”, a declarat Vasile Şalaru, ministrul secretar de stat. Acesta a mai precizat că există condiţii legale pentru efectuarea transferurilor la clasa a IX-a, însă cele înregistrate la IŞJ Suceava sunt în afara legii.

Alte ştiri pe această temă:

DNA Suceava a început urmărirea penală în cazul transferurilor ilegale aprobate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava

Cum a ajuns un elev de nota 4 la un liceu în care ultima medie de admitere a fost peste 8

Cazul ciudat al fraudării repartizării la liceu: La Suceava, unde au fost făcute 332 de transferuri ilegale, inspectorul şef a primit un nou mandat

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite