Suceava

articolul anterior articolul urmator

Un fenomen ia amploare în România sub umbrela unor şcoli internaţionale: ţeapa  homeschooling

15
18 Jan 2022 18:47:24
Autor: Oana Şlemco
FOTO: www.bestcolleges.com
FOTO: www.bestcolleges.com

O anchetă „Adevărul” arăta că zeci de copii din Suceava au abandonat şcoala în favoarea unui sistem educaţional de tip homeschooling. Pornind de la aceste date, Inspectoratul Şcolar Judeţean a declanşat verificări, confirmând că peste 80 de copii riscă să rămână neşcolarizaţi, chiar dacă fac astfel de cursuri sub tutela unor şcoli americane.

Inspectoratul Şcolar Suceava (IŞJ) a finalizat controlul tematic în unităţile de învăţământ din judeţ şi are, în sfârşit, o imagine clară cu privire la dimensiunea fenomenului de tip homeschooling, sub tutela unor şcoli-umbrelă.

Controlul confirmă ancheta realizată de „Adevărul”, care a atras atenţia că zeci de copii din judeţ au fost retraşi din sistemul clasic de educaţie pentru a fi instruiţi acasă de către părinţi, sub tutela unor şcoli americane, unele neacreditate.

 „În perioada 2020-2022, au fost retraşi 81 de elevi. Copiii aceştia au părăsit sistemul şi nu îi regăsim nicăieri înscrişi. Părinţii au ales nişte şcoli care funcţionează în afara legii. Unele dintre ele nici nu le-am găsit, nici nu au site-uri”, a arătat Ioan Puiu, inspector general adjunct al IŞJ Suceava.

Unele dintre şcolile americane la care au apelat părinţii din Suceava nu sunt acreditate de ARACIP, ceea ce înseamnă că diplomele copiilor nu pot fi echivalate de statul român.

 „Aceste diplome nu au echivalare în sistemul de învăţământ românesc. Aceste fundaţii sau şcoli private, numiţi-le cum vreţi, nu figurează pe lista specială a ARACIP ca fiind furnizori de educaţie din alte state”, a spus şeful IŞJ Suceava, Grigore Bocanci.

El a arătat că din punctul de vedere al legislaţiei naţionale, elevii retraşi din şcoli pentru homeschooling rămân iniţial cu situaţia şcolară neîncheiată, iar apoi se regăsesc pe listele celor care au abandonat şcoala. „Ei figurează ca neşcolarizaţi”, a mai spus Bocanci.

El a arătat că va informa Ministerul Educaţiei cu privire la amploarea fenomenului şi va sesiza Poliţia şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. „Noi am lucrat la adrese. Informăm Ministerul Educaţiei, autorităţile locale, Poliţia Judeţeană, Consiliul Judeţean şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului”, a transmis sursa citată.

Mama cu 10 clase, profesor pentru opt copii

Părinţii din Suceava care au ales sistemul de tip homeschooling sub umbrela şcolilor din America sunt din cultele penticostal, creştin după evanghelie, menonit şi ortodox (Oastea Domnului). Unii dintre ei au făcut pasul acesta la recomandarea unor lideri religioşi, alţii şi-au retras copiii pentru că au considerat că programa şcolară stabilită de Ministerul Educaţiei este prea încărcată şi nu le oferă informaţii utile copiilor. 

Şi, nu în ultimul rând, sunt şi situaţii în care părinţii s-au simţit depăşiţi de provocările şcolii online. Este cazul unei mame din zona Rădăuţi, care are 12 copii. Pe opt dintre ei i-a înscris la „West River Academy”, pentru a-i instrui acasă. Mama copiilor nu a finalizat nici măcar liceul.

Într-un interviu acordat reporterului „Adevărul” sub protecţia anonimatului, ea recunoaşte că nu s-a informat suficient atunci când a decis să-şi retragă copiii din sistemul clasic, însă spune că de vină sunt şi autorităţile statului român care nu i-au explicat care sunt riscurile. „Da, din păcate, statul român nu ne acordă prea multe şanse. Când i-am retras, nu mi s-au explicat prea multe. Noi trebuie să fim mult mai mult informaţi şi de bune şi de rele. Eu am mulţi copii la şcoală şi mă lupt mult să-i ţin sub control”, a spus suceveanca.

După două semestre petrecute acasă, părinţii au decis să-şi reînscrie copiii în sistemul public de educaţie. Drumul a fost extrem de dificil din cauza procedurilor greoaie. Cei mici au fost evaluaţi la toate disciplinele, au dat în total zeci de examene, însă până la urmă au reuşit să revină în bănci

Toată responsabilitatea, pe umerii părinţiilor

Reporterul „Adevărul” a accesat site-ul şcolii americane „West River Academy„. Este vorba despre o unitate care acordă servicii educaţionale în 21 de state, inclusiv în România, dar care nu se regăseşte pe lista şcolilor acreditate de ARACIP. Între altele, pe site-ul unităţii de învăţământ se arată că părinţii îşi asumă întreaga responsabilitate a cunoaşterii legislaţiei ţării din care provin cu privire la homeschooling.

Homeschooling-ul este un sistem de educaţie neconstituţional. Potrivit articolului 32, aliniatul 5 din Constituţia României, „învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii”.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Explozie de cazuri COVID. Peste 16.700 persoane infectate în doar 24 de ore. Câte persoane sunt internate la Terapie Intensivă
 
Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat. Reacţia premierului

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

leonard crassas
18.01.2022, 19:08:39

Oful cel mare este tot religia. Acesti copii nu vor mai fi indobitociti de bor ci de cultul penticostal, ca daca nu era vorba despre asa ceva nici nu se mai deranja Oana sa scrie ceva, dar avand in vedere ca in zona Moldovei populatia este prostita de religia majoritara, deranjeaza ca sunt coptati in alta tampenie religioasa.

-4 (8 voturi)
Ludwig
18.01.2022, 19:53:33

In ardeal si bucovina e plin de neoprotestanti...practic sunt zone intregi unde ortodoxia a disparut.. Oricum nu plang dupa BOR. Pana la urma libertatea religioasa e consimtita de lege. Priviti posturile TV gen Credo- e al penticostalilor de canta si danseza in gasca cu mainile in susu catre tavan. MAi e un post alfa si omega al pastorilor evanghelici, mai e altul trinitas al bor, mai e unul Speranta de baptisti parca

+2 (4 voturi)
bravo bogdanian
18.01.2022, 22:35:24

Eu nu inteleg care este teapa, pana la urma? Copiii mei in US fac homeschooling si invata lucruri practice pe care eu le-am folosit la un examen GRE premergator doctoratului tot in US. Acele lucruri nu le-am invatat niciodata cum trebuie in Romania cu sistemul institutionalizat. Deci pana la urma teapa e ca nu sunt copiii institutionalizati? Institutia le garanteaza educatia necesara? Sunt acum manuale si materiale video excelente pentru homeschooling. De ce nu face sistemul niste examene esentiale pentru cei care revin la scolile publice si s-a rezolvat problema. Si de ce sistemul romanesc de educatie nu este upgradat dupa nevoile economice practice ale timpului nostru. Avem niste opere anacronice pe care se bate apa in piua si care ii invata pe copii detalii despre cum sa te razbuni (Baltagul), despre viol (Moara cu Noroc), etc. La matematica se invata o gramada de ecuatii abstracte care nu folosesc niciodata in viata decat daca alegi un domeniu pe aceeasi linie si pe de alta parte nu se invata mai multa statistica, calcule pragmatice, cu care te intalnesti la tot pasul. De fapt educatia noastra e mai mult mistico-visatoare decat practica. Si atunci de ce ne plangem de homeschooling? Creati un sistem de evaluare simplu si coerent pentru cei care se intorc din homeschooling. Sa nu mai zic de oportunitatea de a se crea relatii mult mai stranse cu membrii de familie pentru un an sau doi cat aleg sa stea acasa. Vor avea tot timpul si sa socializeze. Dar e nevoie pe perioada pandemiei sa aiba parintele si aceasta optiune decat sa isi trimita copilul cu masca, vaccin, etc, la scoala.

+8 (8 voturi)
Bank Arly
18.01.2022, 19:26:10

poate-mi explica si mie o autoritate romana sau romaneasca sau ciolannista: - la ce-ti foloseste educatia daca cu copy/paste devi ministru? - ce sa faci la scoala daca orice scolit in UE/occident este pus pe jaf si devine milionar? - care este reala Cultura romaneasca daca istoria este total falsificata si tot ce se preda in scoli este fals si depasit? - ce face scoala romaneasca alaturi de BOR care separa "apele" educatiei si educatorii in toate scolile, facultatile si universitatile? - ce fel de ministri numim sa ne conduca daca toti sunt dovediti infractori si puscariasii scriu cartile? astept... rog astazi, nu peste alti 32 de ani...da?!

+8 (8 voturi)
Marius Dumitru
18.01.2022, 22:37:12

Altă minciună a presei aservite guvernului. Faptele sunt astfel : 1, statul român angajat intr-un tun mafiot de 2 miliarde de dolari mentine o campanie de teroare impotriva propriului popor, prin medici și jurnaliști plătiti din buget. 2. in cadrul campaniei se include și așa zis-ul invățământ online - șantaj agresiv la adresa tinerilor să se vaccineze „să scăpăm” - deși tinerii nu sunt categorii la risc și nu fac decat sa-si atace sistemul imunitar prin vaccinare inutilă și riscantă cu protenia spike . 3. statul ia bani de educație dar NU livrează servicii de 2 ani (decat intermitent etc). 4. astfel că cetățenii caută homeschooling alternativ, unde pot controla situația, exact ca in SUA sau Anglia și Germania unde homeschooling-ul e o concurență reală și eficientă la mafia educației obeză de atatia bani. Articolul ăsta apără un monopol imoral, folosind cazuri izolate cu probleme. dar adevărul e că homeschooling-ul ar fi o solutie la mafia educației, la inspectorate, șpagă, pseudocalitate, plagiate etc.

-12 (24 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările