Suceava

articolul anterior articolul urmator

Un oraş din cea mai defavorizată zonă a României a ajuns să aibă cea mai mare densitate de spaţii comerciale din ţară

8
12 Mar 2017 14:06:53
Autor: Dănuţ Zuzeac
Iulius Mall, cel mai mare centru comercial din Suceava. FOTO www.svnews.ro
Iulius Mall, cel mai mare centru comercial din Suceava. FOTO www.svnews.ro

Municipiul Suceava ocupă primul loc la nivel naţional în privinţa celei mai ridicate densităţi a spaţiilor de retail la mia de locuitori. Cu o suprafaţă de 1.170 de metri pătraţi la mia de locuitori, Suceava devansează oraşe precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa sau Craiova.

Conform unui studiu realizat de cei de la DTZ Romania Retail Regional Cities, municipiul Suceava se află pe primul loc în ţară la cea mai ridicată densitate a spaţiilor moderne de retail la mia de locuitori. La sfârşitul anului trecut, în Suceava s-a înregistrat cea mai ridicată valoare din punct de vedere al densităţii spaţiilor de retail, cu 1.170 de metri pătraţi la mia de locuitori.

În municipiul Suceava, există două mall-uri şi zece hipermarketuri dispersate în toate cartierele oraşului. În plus, recent a început construcţia altor două hipermarketuri în municipiul reşedinţă de judeţ.

Studiul realizat de DTZ Romania Regional Cities a avut în vedere centrele comerciale moderne din 27 de oraşe din România, care au fost grupate în trei categorii, respectiv primare, secundare şi terţiare, în funcţie de numărul de locuitori.

La sfârşitul anului 2016, stocul de retail modern din România era de 3,5 milioane de metri pătraţi. Numai în Bucureşti există 1,2 milioane de metri pătraţi de spaţii comerciale moderne, reprezentând circa 35% din totalul existent în România. Stocul de retail din afara Bucureştiului este de 2,3 milioane de metri pătraţi, reprezentând un procent de circa 65% din totalul existent în ţară. Cele mai importante oraşe din provincie – Cluj Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova şi Braşov au un stoc de retail modern cumulat de 923.000 mp, reprezentând 40% din totalul existent în afara Bucureştiului.

Interesant este faptul că judeţul Suceava este unul dintre cele mai sărace din ţară, însă municipiul reşedinţă de judeţ deţine cea mai mare densitate a spaţiilor moderne de retail la mia de locuitori. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă nu numai Suceava, ci zona de Nord – Est a României, este lipsa locurilor de muncă, în special a celor bine plătite.

Din datele oferite de Institutul Naţional de Statistică, în judeţul Suceava lucrează 102.986 de persoane, doar unul din şase suceveni având un loc de muncă. Din totalul salariaţilor, 65,8% sunt în sectorul terţiar – prestări servicii, 31% în sectorul secundar – industrie şi construcţii, iar 3,2% în sectorul primar – agricultură.

Sucevenii au printre cele mai mici salarii din România. Salariul mediu net în judeţul Suceava este de 1.672 de lei/persoană cu 700 de lei mai mic decât în restul ţării, media naţională situându-se la 2.354 de lei/persoană.

Înainte de Revoluţie, industria duduia în Suceava, însă în prezent zona industrială a oraşului a fost practic rasă de pe pământ fiind înlocuită cu cea comercială. Astfel, mii de locuri de muncă au dispărut, numărul sucevenilor şomeri ridicându-se la 14.453 de persoane. Rata şomajului este de 6,1% în Suceava, cu 1,3 puncte procentuale mai mare decât rata şomajului la nivel naţional. În regiunea de Nord – Est, doar Vaslui (11,5%) şi Bacău (6,8%) au o rată a şomajului mai ridicată. Cea mai scăzută rata a şomajului a fost înregistrată în judeţele Ilfov şi Timiş cu 1,1%.

Alte ştiri pe această temă:

Topul celor mai rău famate cartiere din România. Cum a ajuns o mahala anonimă să surclaseze Ferentariul

Harta salariilor la finalul lui 2016: Câştigurile nete au depăşit 500 euro doar în Capitală şi în cinci judeţe

Numărul şomerilor a scăzut la cel mai mic nivel de când există statistici

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

miron miron
12.03.2017, 17:24:06

Am vizitat de cateva ori Suceava, e un oras foarte frumos, pare facut pe o panta ca si Cetatea de Scaun, renovat, impunatoare. Pacat ca acest oras din Bucovina, n-are o deschidre, o autostrada spre Transilvania, stiind ca aceasta zona e populata de oameni harnici si priceputi. Dragnea a vrut prin 2004 sa duca autostrada de la Bucucuresti la Alexandria. Banii tarii s-au dus spre Bucuresti, sau spre vest, uitandu-se de Bucovina, a fost bombardat doar de magazine, la luat banii...

+4 (4 voturi)
craiului alex
12.03.2017, 18:23:25

Ce fain suna, sa mergi de la Alexandria la Bucuresti si trebuie sa treci prin Suceava… hahaha… cred ca ti-ar lua doar 10 MINUTE pe autostrada lui Dragnea.

+1 (1 vot)
IonIon Codreanu
12.03.2017, 18:43:41

Foarte mulți bucovineni lucrează peste hotare, trimit bani acasă și cei de aici au cu ce să cumpere. De asta sunt atâtea spații comerciale! Fără putere de cumpărare, ele nu ar exista. În zonă sunt curse directe auto spre Londra, Roma, Madrid...

Radu Steel
12.03.2017, 19:26:01

Suceava, una dintre cele mai sarace zone din Romania ?? Poftim ?? Cine a scris articolul ?? Sa vina in zona sa vada cum stau lucrurile...

0 (2 voturi)
Radu Steel
12.03.2017, 19:26:45

Suceava, una dintre cele mai sarace zone din Romania ?? Poftim ?? Cine a scris articolul ?? Sa vina in zona sa vada cum stau lucrurile...

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările