Un fermier dă gratis trei tone de fructe pentru că samsarii care au vrut să-i cumpere producţia i-au oferit un preţ în bătaie de joc. „Am chemat tot satul la cules“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Baciuc, producătorul care oferă gratis trei tone de fructe de pădure. FOTO: Oana Şlemco
Sorin Baciuc, producătorul care oferă gratis trei tone de fructe de pădure. FOTO: Oana Şlemco

Sorin Baciu locuieşte în satul Podeni din comuna Buneşti a judeţului Suceava. În anul 2014, a plantat în livada sa de nuci 2.000 de tufe de coacăze şi agrişe. Anul acesta are o producţie record: 3 tone de fructe de pădure.  Gospodarul a încercat să vândă fructele, dar a primit un preţ în bătaie de joc. Aşa că a decis să le dea gratis şi a chemat tot satul la cules.

Sorin Baciu are o firmă de consultanţă şi este pasionat de agricultură. Bărbatul locuieşte împreună cu familia sa în satul Podeni, din comuna Buneşti, care se află la o aruncătură de băţ distanţă de municipiul Suceava. În spatele casei, a plantat nuci şi, printre copaci, a pus şi 2.000 de tufe de coacăze şi agrişe de mai multe soiuri.

Anul acesta are o producţie record. A estimat în jur de trei tone. Aşa că a încercat să-şi vândă fructele, care sunt şi frumoase şi gustoase. A intrat în contact cu reprezentanţii unor supermarket-uri, care i-au spus că ar fi interesaţi, dar au nevoie de cantităţi mai mari. A mai negociat cu nişte clienţi din Ardeal, care i-au oferit 5 lei pe kg, însă bărbatul a refuzat oferta.

producator local fructe de padure suceava

„Am studiat piaţa, preţul lor este foarte scăzut la noi. Nu ştie lumea că aşa ceva este în top în alte ţări. Am investit o grămadă de bani. Dacă vine, vrea să le ia de acasă cu cinci lei. Strânsul costă doi lei/kg. Mai rămân cu trei lei. Mai bine le dau degeaba.”, ne-a declarat producătorul local.

Pentru că fructele riscă să rămână neculese şi să se strice, bărbatul a decis să le dea gratis. A anunţat tot satul să vină la cules. „Chem tot satul, toţi prietenii, care vor să vină să mănânce. Decât să se strice, mai bine le dau degeaba. Am muncit foarte mult la ele. Trebuie prăşite. Eu le-am vrut bio. Să vină toţi cei care sunt necăjiţi, care au copii. Sunt fructe foarte sănătoase, bogate în vitamina C”, a spus Sorin Baciu.

Primii care au răspus apelului au fost vecinii producătorului. Oamenii ne-au spus că-n sat nu mai este forţă de muncă şi că este păcat de fructe. „În Belgia, dacă iei un pumn de poftă costă 5-10 euro”, ne-a spus localnica Iuliana Cosovan.

producator local fructe de padure suceava

Întrebate ce vor face cu fructele culese, gospodinele ne-au spus că vor să prepare sirop şi dulceaţă.

producator local fructe de padure suceava
Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite