Un renumit psihiatru explică ce ar fi putut să-i declanşeze criza criminalului de la Săpoca: „A fost pus în salon fiindcă, probabil, nu au acolo spaţii de izolare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul psihiatru Alexandru Paziuc a declarat pentru „Adevărul” că personalul de asistenţă psihiatrică din România nu are pregătire specială. Altfel spus, asistenţii medicali de la Pediatrie pot foarte bine să se angajeze şi la Psihiatrie.

La îndemnul reporterului „Adevărul” medicul psihiatru Alexandru Paziuc, cel care a condus Spitalul de Psihiatrie de la Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, timp de mai bine de 20 de ani a explicat cum s-ar fi putut declanşa criza criminalului de la Săpoca. Este vorba despe un bărbat internat care în noaptea de sâmbătă spre duminică a pus mâna pe un stativ de perfuzie şi a lovit fără milă 13 persoane, dintre care cinci au decedat.

 „Chiar dacă a venit de bunăvoie, când eşti bolnav de epilepsie cu consum de alcool poţi să declanşezi o criză psiho-motorie în care omul poate să facă cele mai urâte fapte fără ca el să-şi aducă aminte de ceea ce făcut.

Sunt foarte rare astfel de cazuri. Acea situaţie nu putea fi prevenită decât izolând pacientul din start. El a fost pus într-un salon pentru că, probabil, nu au spaţii de izolare. În plus, dacă pacientul era agitat sunt convins că personalul se mobiliza în aşa fel încât îl contenţiona, că sunt situaţii de contenţie. În momentul în care pacientul îţi vine liniştit,  o simplă injecţie, o înţepătură,  frica de injecţii, un ţipăt al unui pacient care visează, poate să  declanşeze o reacţie de acest gen”, a explicat Paziuc. El a arătat că a fost la Săpoca şi că unitatea medicală a făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte reforma medicală.

 Medicul a mai spus că, pe de altă parte, ceea ce s-a întâmplat în Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca se poate repeta oricând. Alexandru Paziuc a explicat că sistemul medical din ţara noastră este deficitar la capitalul reglementări legisaltive în domeniul psihiatrie. El a dat ca exemplu faptul că personalul de asistenţă medicală din unităţile de profil nu are pregătire specială.

Imagine indisponibilă

Medicul psihiatru Alexandru Paziuc. FOTO: Adevărul

„Asistenţii pe care îi angajăm în psihiatrie nu au o specialitate aparte, deşi ar fi trebuit să aibă. Noi pentru asta ne luptăm, ca asistenţii de psihiatrie să aibă o şcoală aparte. Nu este vorba doar despre a face injecţii şi a lua o tensiune şi de a pune o perfuzie. Este vorba de a şti să vorbeşti cu pacientul, de a-i recunoaşte imediat potenţialul agresiv, de a avea o anumită conduită care să nu accentueze şi mai mult starea de tensiune şi de agresivitate a pacientului. Alţii, afară, au creat Colegii de patru ani pentru asistenţă în psihiatrie, aproape ca o facultate. Ei învaţă cum să se comporte şi cum să managerieze situaţiile. La noi nu există aşa ceva. Asistentul de medicină generală alege un post şi vine la un Spital de Psihiatrie unde este sau nu este dispus să înţeleagă, să aibă o anumită conduită care să nu genereze o problemă”, a mai arătat medicul spihiatru.

Alexandru Paziuc a spus că în Spitalele de Psihiatrie din România, nici măcar în unităţile de foresică aşa cum este cea de la Săpoca, nu există personal specializat care să intervină în forţă pentru calmarea pacienţilor agresivi sau cu potenţial agresiv.

„Personalul medical din Spitalele de Psihiatrie nu a făcut nici kung fu nici karate ca să se apere. Ar trebui să fie personal abilitat, nu vorbim de paznic. În străinătate există o profesie specială, sunt oameni care atâta fac, stau printre pacienţi şi păzesc. Au cătuşe, au spray ca să intervină într-o astfel de situaţie. Nu o face nici doctorul, nici asistenta, nici infirmiera care spală pe jos. Şi noi ne confruntăm câteodată, vin câte şase poliţişti şi ne lasă, noaptea la ora 2.00, câte un pacient agitat ca să ne ocupăm de el. Vă daţi seama că nu este chiar aşa de simplu să managerezi un astfel de caz”, a declarat medicul.

Alexandru Paziuc a subliniat că astfel de tragedii ar putea fi evitate dacă în România ar exista servicii comunitare. Adică acei asistenţi comunitari care să intervină în situaţia în care un pacient aflat pe tratament acasă nu îşi mai ia medicaţia şi ajunge la crâşmă unde i se dă de băut. „Ne-am obişnuit să intervenim doar în situaţiile extrem de grave. Lucrurile puteau fi prevenite dacă existau serviciile comunitare care monitorizau persoana respectivă şi ar fi lămurit-o să ia medicaţia şi să aibă un anumit timp de comportament referitor la consumul de alcool”, a conchis medicul psihiatru.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite