Unde se găseşte laleaua pestriţă, monument al naturii, simbol al dragostei şi prieteniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laleaua pestriţă. FOTO: Direcţia Silvică Suceava
Laleaua pestriţă. FOTO: Direcţia Silvică Suceava

Denumirea ştiinţifică a plantei este "Fritillaria meleagris". „Fritillus“ în latină înseamnă tablă de şah, pahar de aruncat zarurile, aluzie la pătrăţelele brun-roşcate ale lalelei.

Direcţia Silvică Suceava a publicat pe Facebook mai multe imagini cu laleaua pestriţă, o floare superbă, ocrotită de lege, care se găseşte primăvara în apropierea pădurillor din mai multe zone ale ţării. Cei care au reuşit să o vadă au fost vrăjiţi de frumuseţea ei.

”Laleaua pestriţă creşte la noi spontan în locuri umede, în apropierea pădurilor sau chiar în interiorul pădurilor, în mai multe localităţi: Cheile Turzii, Zau de Câmpie (Mureş), Şesul Orheiului (Bistriţa), lunca Oltului, în pădurea Comana (Ilfov), pădurea Zamostea Luncă (Direcţia Silvică Suceava) etc. Pentru frumuseţea ei a fost culeasă abuziv, încât în bazinul Ciuc şi lunca Pogonişului (Banat) a ajuns azi pe cale de dispariţie, fapt pentru care trebuie să fie salvată, fiind declarată "monument al naturii", se arată pe pagina de Facebook a Direcţiei Silvice Suceava.

laleaua pestrita

Laleaua petriţă are mai multe denumiri. „Petalele florii ei sunt de culoare violacee cu pete albe - de aceea poporul i-a zis şi "floarea de şah" sau "bibilica", asemănând-o cu o pasare cu penaj la fel de pestriţ, negru cu puncte albe. Planta are în pământ un bulb, din care pornesc primăvara câteva frunze verzi, liniare, şi flori în forma de cupa cu petale violacee pătate cu alb”, au mai transmis silvicultorii. Tot ei au menţionat că laleaua care creşte în flora spontană este simbol al dragostei şi prieteniei.

laleaua pestrita
Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite