Grav accident ecologic la Suceava. Celebra Bistriţă aurie s-a transformat pe kilometri întregi în portocalie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poluarea accidentală a făcut ca râul Bistriţa să capete un aspect portocaliu
Poluarea accidentală a făcut ca râul Bistriţa să capete un aspect portocaliu

Un accident produs în fosta exploatare minieră Isipoaia, aflată pe raza oraşului sucevean Broşteni, a dus la poluarea râului Bistriţa cu o cantitate uriaşă de apă încărcată cu reziduuri feroase.

Unul dintre cele mai grave accidente ecologice produse în ultimii ani în judeţul Suceava a avut loc pe raza oraşului Broşteni. Miercuri, 26 august 2015, la ora 14.25, prin 112 s-a anunţat faptul că o poluare accidentată s-a produs în fosta exploatare minieră Isipoaia, aflată pe raza oraşului Broşteni. Acumularea în exces în subteran a apelor de mină a dus la descărcarea lor în râul Bistriţa.

La faţa locului s-au deplasat reprezentanţii ISU Suceava, SGA Suceava şi Gărzii de Mediu – Comisariatul Suceava, care au constatat că se înregistrează un debit mărit de aproximativ 10 ori al apelor din mină, având aspect portocaliu. Aceştia au prelevat probe de apă din evacuarea minei Isipoaia, din amonte şi aval, de pe râul Bistriţa.

Din analizele făcute s-a constatat o creştere a fierului din apă, astfel nivelul maxim atins a fost de 528,5 µg/l Fe, apa evacuată fiind în categoria III, respectiv mangan la care s-a înregistrat nivelul maxim de 186,6 µg/l Mn, încadrându-se în categoria a II-a.

Au fost alertate Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Broşteni, ISU Neamţ şi SGA Neamţ, care au monitorizat calitatea apei în aval de locul producerii incidentului.

Primele investigaţii au arătat că nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă şi nici nu a fost afectată vegetaţia din zonă. În jurul orei 18.30, debitul a scăzut, apa evacuată înregistrând limite normale.

În această dimineaţă la ora 07.30, prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim s-a întâlnit la faţa locului cu reprezentanţii ISU Suceava, SGA Suceava, Conversmin Vatra Dornei, MinBucovina şi ai primăriei Broşteni, constatându-se că în prezent evacuarea apelor din mina Isipoaia are loc în condiţii  normale, prin cele două conducte de evacuare existente.

S-a constatat că poluarea accidentală produsă nu a afectat viaţa oamenilor, fauna sau vegetaţia, în prezent apa evacuată încadrându-se în limitele normale din punct de vedere al calităţii şi al debitului de evacuare.

Evacuarea din mina Isipoaia va fi monitorizată în continuare, cei de la SGA Suceava şi ACET Suceava urmând a face analize ale apei, în timp ce Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ va monitoriza de asemenea situaţia în aval pe râul Bistriţa. 

Alte ştiri pe această temă:

„Parazitul“ petrolier. Guvernul pregăteşte o entitate de stat care să se alimenteze cu bani din exploatările petroliere din Marea Neagră şi din buget

Miting în Capitală, pentru poluarea cu noxe a Salinei Slănic, unul din locurile cu cel mai pur aer de pe planetă

Poluare cu fum provenit de la fosta groapă de gunoi. Localnicii din satul Voinigeşti trăiesc un adevărat coşmar

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite