Vacile maidaneze, altă problemă a României. Oraşul turistic unde animalele se plimbă nestingherite pe străzi: „Strică, fac mizerie, dar nu pot fi sacrificate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/Primăria Vatra Dornei
FOTO: Facebook/Primăria Vatra Dornei

Dacă în cele mai multe oraşe din România localnicii se plâng de prezenţa câinilor maidanezi, în staţiunea Vatra Dornei străzile sunt invadate de vaci. Unele animale sunt crotaliate, dar altele nu figurează în evidenţele Direcţiei Sanitar-Veterinare Suceava. Primăria a ridicat nişte vaci de pe străzi, le îngrijeşte pe cheltuiala proprie, dar nu le poate valorifica.

Localnicii din Vatra Dornei, judeţul Suceava, se confruntă cu o problemă mai puţin obişnuită. Străzile, trotuarele, parcurile, staţia CFR sunt locurile de plimbare ale vacilor. 

Animalele provocă stricăciuni şi fac mizerie, spre disperarea angajaţilor administraţiei locale, care par să fie depăşiţi de problemă. Poliţia Locală a intervenit de peste 800 de ori în ultimii ani ca să fugărească vitele din diferite locuri sau să le ridice de pe stradă.

Localnicii spun că vacile sunt ale unei familii din localitate. Unele sunt crotaliate, altele nu sunt. Vitele necrotalitate, 15 la număr, au fost ridicate şi duse într-un grajd închiriat de Primăria Vatra Dornei. Administraţia locală acoperă cheltuielile de întreţinere şi îngrijire a vacilor din taxele dornenilor. 

Primăria ar vrea să recupereze banii cheltuiţi, dar nu a ajuns la o înţelegere cu presupusul proprietar ca să vină să-şi ia animalele, şi nici nu poate să le valorifice pentru că legea îi interzice.

 „Conform legii, proprietarul este obligat să achite contravaloarea întreţinerii animalelor pe toată perioada în care acestea s–au aflat în adăpostul Primăriei (în cazul acesta, aproximativ 4.500 ron, lunar). Legea nu prevede, însă, ce se întâmplă în cazul în care proprietarul animalelor nu se prezintă pentru recuperarea acestora, iar îngrijirea revine în continuare autorităţii locale, care nu are prevederi bugetare în acest sens. Recuperarea firească a cheltuielilor efectuate cu îngrijirea animalelor nu poate fi soluţionată prin vânzarea la licitaţie sau valorificarea acestora prin abatorizare, deoarece,conform O.U.G. 113/2002, nimeni nu poate elibera formular de miscare F2, fără semnătura proprietarului. Asta ar însemna ca proprietarul să fie de acord cu sacrificarea sau valorificarea animalelor”, ne-a declarat Ilie Boncheş, primarul oraşului Vatra Dornei.

Marţi, 24 septembrie, pe străzile din Vatra Dornei se mai plimbau aproximativ 15 vaci. 

Pentru că nu-şi ţine animalele acasă, proprietarul a încasat din 2012 şi până în prezent 160 de amenzi de la Primăria Vatra Dornei, Poliţia Locală, Inspectoratul de Jandarmi şi Inspectoratul de Poliţie. Valoarea sancţiunilor este mai mare decât cea a vacilor confiscate, suma fiind de 125.000 de lei, numai că până acum proprietarul nu a plătit nici măcar o sancţiune.

Ilie Boncheş a speră să se modifice legea în aşa fel încât Primăria Vatra Dornei să poată valorifica vitele confiscate.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite