Suceava

articolul anterior articolul urmator

Verdict în cazul bărbatului mort la Vatra Dornei: decesul, provocat de folosirea spray-ului de către jandarmeriţă

5
19 Feb 2020 17:45:38
Autor: Oana Şlemco
FOTO:stirisuceava.net
FOTO:stirisuceava.net

Legiştii au stabilit că există o legătură de cauzalitate între decesul suceveanului Ioan Csapai şi spray-ul lacrimogen folosit de o jandarmeriţă în timpul unei intervenţii într-un parc din oraş.

Specialiştii au finalizat raportul de experiză medico-legală în cazul bărbatului decedat în iulie 2019, după ce a fost gazat de o femeie-jandarm în timpul intervenţiei. În raport se arată că există o legătură de cauzalitate între folosirea spray-ului lacrimogen şi decesul bărbatului. Informaţia a fost dată publicităţii de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Iaşi.

„Din raportul de expertiză medico-legală depus la dosar a rezultat că există legătură de cauzalitate între folosirea spray-ului de către persoana menţionată, din cadrul IJJ Suceava-Detaşamentul 4 de Jandarmi Vatra Dornei şi decesul victimei“, se arată în comunicatul transmis de Parchet.

Procurorii informează că jandarmeriţa este cercetată pentru comiterea mai multor infracţiuni. „În concret, persoana menţionată în cerere în cadrul IJJ Suceava, Detaşamentul 4 de Jandarmi Vatra Dornei este cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă, lovituri cauzatoare de moarte şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase“, a mai transmis sursa menţionată.

Ce s-a întâmplat

Nenorocirea s-a produs într-un parc din zona centrală a municipiului Vatra Dornei. Totul a pornit de la reclamaţia unui tată, care le-a spus jandarmilior că Ioan Csapai, în vârstă de 55 de ani, i-a pipăit fata de 13 ani, în timpul unui festival de folclor. Jandarmii s-au apropiat de Csapai, au încercat să-l legitimeze, însă bărbatul a luat-o la fugă. La un moment dat, a fost prins şi extras din mulţime. Bărbatul era recalcitrant şi nu a vrut să colaboreze cu jandarmii. A urmat o luptă inegală, Csapai a fost imobilizat de doi jandami, pus la pământ cu faţa în jos şi încătuşat cu mâinile la spate. Intervenţia jandarmilor a fost filmată de un cetăţean care se afla întâmplător în zonă.

În imagini se vede cum cei doi jandarmi stau cu genunchii pe presupusul pedofil, îl încătuşează cu mâinile la spate şi, la un moment dat, o colegă de echipă, Ana Maria Florescu, se apropie de bărbatul imobilizat şi îi pulverizează spray lacrimogen de la o distanţă foarte mică. După mai puţin de un minut, bărbatul nu s-a mai zbătut. Jandarmii au observat că s-a întâmplat ceva şi au decis să-i dea jos cătuşele. L-au udat cu apă, după care au chemat echipaj medical. Ioan Csapai a fost transportat la Spitalul Judeţean Suceava, unde a decedat.

Ancheta Parchetului Militar Iaşi

Filmarea făcută de martorul incidentului a fost publicată pe Facebook şi a stârnit un uriaş val de revoltă. Parchetul Militar Iaşi a demarat o anchetă pentru a stabili cine se face vinovat pentru cele întâmplate. Familia lui Csapai a primit certificatul constatator al decesului, în urma necropsiei făcute la Suceava. În documentul medical sunt precizate trei cauze care au dus la moartea bărbatului. În dreptul literei a, la „boala sau starea morbidă care a provocat direct decesul“ este trecută „insuficienţă cardio – respiratorie acută“. La litera b, cauze antecedente: „peritonită generalizată”, şi la litera c, starea morbidă iniţială – „Intarct enteromezenteric total”. Certificatul a fost semnat de către medicul legist Lăcrămioara Bălan.

În certificatul constatator al decesului eliberat imediat după moartea bărbatului nu este stabilită o legătură de cauzalitate între deces şi spray-ul lacrimogen folosit de Ana Maria Florescu în timpul intervenţiei.

Ulterior, la solicitarea Parchetului Militar, a fost făcută o expertiză de către specialişti în medicină-legală, care au stabilit că există o legătură de cauzalitate între decesul bărbatului şi sprayul folosit de jandameriţă. Această expertiză se află la dosarul procurorilor militari care urmează să-l trimită în instanţă.

Şir de nereguli

Ancheta a scos la lumină câteva lucruri halucinante. Comandantul unităţii de jandarmi de la Vatra Dornei, Bogdan Cruceanu, i-ar fi ordonat jandarmeriţei să nu le predea procurorilor spray-ul folosit în timpul intervenţiei, motiv pentru care familia presuspusului pedofil i-a făcut o plângere penală pentru sustragere sau distrugere de probe. Spray-ul predat ulterior nu era achiziţionat de Jandarmerie, ci era cumpărat din comerţ. Produsul respectiv trebuia folosit împotriva câinilor, şi nu a oamenilor. „În filmarea apărută în spaţiul public se poate observa că spray-ul folosit nu este cel din dotarea Jandarmeriei. Cele din dotarea jandarmilor au capac negru cu albastru, iar sprayul folosit de femeia-jandarm este cu capac portocaliu spre roşu. Spray-ul folosit în intervenţie ar fi pentru câini, mult mai puternic decât celălalt. Cele din dotarea Jandarmeriei sunt testate pentru oameni. Cel luat din comerţ care se foloseşte în special pe animale este neomologat“, a declarat Ioan Marocico, avocatul familiei Csapai.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

cocor
19.02.2020, 17:58:38

Marea jandarmerita si ,,malai mare" care este calare pe mort trebuie sa mearga la puscarie . Asa se intampla atunci cand sunt pusi in functii oameni nepotriviti ( asta pentru a ma exprima elegant) . O mare parte dintre cei care poarta o uniforma au impresia ca sunt mai speciali decat ceilalti...este adevarat, uniforma iti da niste drepturi...dar si o multime de responsabilitati. Cred ca este necesare o acuzare pentru seful jandarmeriei, deasemenea...din moment ce a incercat sa doseasca probe. Legea-i lege chiar si pentru muschii fara creier din jandarmerie

+9 (9 voturi)
Radu Mircea
19.02.2020, 19:35:15

# Ca mari pile are si duamna jandar . lncepind de la comandant si terminind cu doctorita care a semnat primul certificat constatator . A cui pila o fi ??? Parca vad ca va fi pedepsita ''exemplar'' prin avansarea in grad si mutarea in alta localitate , mai la centru , ca-si minca tineretea in Vatra Dornei .

+3 (3 voturi)
niki nikita11
19.02.2020, 18:16:01

Mda, are si 'superfemeia partea ei dintr-o vina mai mare: 1. Cine a lasat-o cu spray din piata? Sa fie din cauza ca cele din dotare sunt cam goale? 2. Cine(cu nume si prenume) sunt cei care au analizat cauzalitatea in prima faza? Aia tre dati afara si trimisi sa sa mai faca medicina inca odata, fiindca odata ce ai specificatiile substantei, contextul si specificatiile raposatului nu iti trebuie spectrometru de masa sau nustiu ce analize ultra-sofisticate pt toxicologie. 3. S-a stabilit cu certitudine daca omul ala chiar atentase la minor? Caz in care super-femeia sa-mi dea contul ei ca-i fac donatie sa suporte mai usor consecintele. Ca vad ca institutia s-a spalat pe maini oficial. in fine, din multe alte motive, institutia asta tre desfiintata si reinfiintata pe bune. Asa cum e e cam bataie de joc. Vreau sa fac o mentiune: sunt multi jandarmi ok. tre sa intelegem o chestie: intre jandarm si pitbull e doar o diferenta de genom, caracterul, firea iar abstractizand-chiar si mentalitatea sunt identice - marea majoritate caini aiurea fara nimic in ei si mica majoritate caini ok, cu simtul 'dreptatii', 'onoarei' sacrificiului dar si cu cunoasterea diferentei intre bine si rau. Din pacate cand sunt asmutati, rasa asta de caini uita tot si sar la bataie. Daca iti vine un ordin sa bati si sa gazezi oameni neviolenti, nevinovati si tu chiar o faci e clar ca nu poti fi imputernicit cu astfel de puteri. Eu cu toate ca sunt 2 jandarmi carora le datorez actele mele de identitate si o stima considerabila am ajuns sa consider jandarmeria o institutie fara urma de onoare... ca nah restul le-as accepta din tot felul de motive. La ora asta sunt improshcati de sus pana jos, mi-ar fi rusine sa ies pe strada cu uniforma institutiei. Dar asta vine dintr-o urma de onoare.

+5 (5 voturi)
Adrian Popescu
19.02.2020, 19:25:07

daca este adevarat ce a facut jandarmerita, atunci e crima si trebuie bagata la zdup

0 (2 voturi)
australis
19.02.2020, 19:58:27

Comentariu considerat abuziv.