Suceava

articolul anterior articolul urmator

UPDATE VIDEO Peste 1.000 de oameni la înmormântarea lui ÎPS Pimen. Sute de enoriaşi au stat la porţile mănăstirii

10
22 May 2020 12:08:55
Autor: Oana Şlemco
Imagini de la înmormântarea lui ÎPS Pimen FOTO Inquam Photos / Casian Mitu
Imagini de la înmormântarea lui ÎPS Pimen FOTO Inquam Photos / Casian Mitu

Slujba de înmormântare a ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, este programată vineri, 22 mai, oficiată de un sobor de preoţi condus de ÎPS Teofan, ÎPS Teodosie şi PS Damaschin.

GALERIE FOTO

Ierarhii care slujesc sunt IPS Părinte Teofan ‒ Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Locţiitor de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor; IPS Părinte Teodosie ‒ Arhiepiscopul Tomisului; PS Părinte Damaschin Dorneanul ‒ Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. De la eveniment lipseşte Patriarhul Daniel

Printre cei prezenţi se afla principele Nicolae şi primarul Sucevei, Ion Lungu.

După ora 14.00, sicriul cu trupul neînsufleţit va fi dus la Mănăstirea Sihăstria Putnei unde va fi înmormântat (acolo nu va mai fi o slujbă, ci doar o rugăciune la mormânt).

Ştirea iniţială:

Credincioşii veniţi încă de la prima oră pentru a asista la ceremoniile religioase care de desfăşoară vineri, 20 mai, în incinta Mănăstirii „Sf. Ioan”, stau la distanţă unii de alţii, fiind marcate locurile în care aceştia pot sta astfel încât să se respecte regulile actuale din pandemie.

La ora 12.00 a început ceremonia de înmormântare. În prima fază a fost oficiată Sfânta Liturghie. 

Slujbele religioase sunt transmise Live pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Sicriul cu trupul neînsufleţit va fi dus apoi la schitul Sihăstria Putnei, unde va fi înmormântat. La Putna nu va mai fi o slujbă religioasă. Preoţii vor face o rugăciune la mormânt, după cum a informat Mitropolia Moldovei.

Joi, 21 mai, pe pagina de Facebook a Parohiei Bilca a fost publicat un anunţ prin care enoriaşii sunt îndemnaţi să iasă pe traseul Suceava-Rîdauti-Galanesti-Vicov de Jos- Dabaca-Bivolarie- Putna -Sihastria Putnei, în intervalul de ore 12:00 - 14:30, pentru a  aduce un ultim omagiu ierarhului care a condus biserica ortodoxă din Bucovina în ultimii 30 de ani. Reprezentanţii parohiei Bilca le cer credincioşilor să păstreze distanţa de doi metri între ei ca să prevină infectarea cu SARS CoV-2.

10 Comentarii

Stefan din Nord
22.05.2020, 12:16:40

Nu ,mersi . Sunt cam ocupat

-1 (3 voturi)
g i
22.05.2020, 12:47:37

cei turnați la securitate de informatorul Pigmeu pot ieși si ei să huiduie ? Sau e bine sa iertam cum l-au iertat pe popa de la Constanta filmat cand lua spaga ...

+1 (3 voturi)
aşa şi aşa
22.05.2020, 13:02:59

g i... Nu, nu pot, fiindcă ar fi "afurisiţi" de gloata cu pulpane negre... Oricum, articolul ar trebui citit printre rînduri... De fapt "acţiunea" nu are ca scop "cinstirea" ITP-ului respectiv, ci e un fel de "sondaj" al populaţiei din zonă... Aşa, "traficanţii de credinţă" pot să-şi dea seama cam cum mai sînt văzuţi în lumea asta în plină schimbare... Ei vor să ştie cam ce "măsuri" să ia pentru "rebrand-ui" afacerea...

mircea miricioiu
22.05.2020, 13:51:00

biserica a ramas in forma sa medievala. biserica, ma refer la bor, nu se va schimba niciodata iar trufia de a arata ca tot, chiar TOT poprul, ii este devotat, este din ce in ce mai mare. este exagerata. recurge la toate metodele si toate tertipurile de a mobiliza oamenii ( de multe ori fortati de catre preotii de la tara, in special, unde enoriasii sunt cei mai docili ) pentru orice actiune mercantila, dezvoltand adevarate strategii de marketing la fiecare icoana sau fiecare aschie de os plimabate pe strada ( cu blocarea circulatiei si asa sufocate in orase ), mereu si mereu aceleasi, la fiecare prilej care daca nu exista il inventeaza ( precum slujbele de pasti ce vor fi facute de inaltare a lui teodosie petrescu de la constanta ). bietii batrani habar nu au opulenta si luxul din randul preotilor, la care ei, bieti sarmani cu pensii de cateva sute de lei, participa cu obolul la fiecare lumanare aprinsa, la fiecare pomenire. daca ar vedea ei agapele fratesti cu cate 100 de invitati, ar vedea ca, la pretentiile lor, s-ar satura 300-400 de oameni simpli..

+3 (3 voturi)
daniel dan
22.05.2020, 14:11:39

acum 7 s-au 8 ani eram in satul de vacanta de la Mamaia,ora 21.30. in fata unui restaurant 6 Mercedes incolonate, toate negre, din restaurant ieseau prima data burtile,dupa apareu si propietarii,numai popi toti unul si unul,iar in spatele lor cei tineri care sareau sa le deschida portierele sa-i impinga inauntru si pupat mana. in fata restaurantului de cealalta parte a strazii coada de 30-40 de persoane, lume normala,se vindeau mici cu 0,80 bani bucata.

+2 (2 voturi)