Suceava

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cinci tone de deşeuri, împrăştiate de vânt pe câmpul dimprejurul unei gropi ecologice de gunoi: „A fost cod galben“

0
23 Jan 2020 17:29:45
Autor: Oana Şlemco
Gunoiele agăţate în gardul platformei ecologice de la Moara. FOTO: Oana Şlemco
Gunoiele agăţate în gardul platformei ecologice de la Moara. FOTO: Oana Şlemco

Aproximativ cinci tone de deşeuri - hârtie, pungi, peturi - au fost ridicate de vânt de pe platforma ecologică de deşeuri de la Moara, judeţul Suceava, şi împrăştiate pe ogoarele din vecinătatea depozitului.

Fără voia operatorilor, platforma ecologică de la Moara s-a extins pe ogoarele localnicilor. Vântul a împăştiat circa cinci tone de deşeuri pe o suprafaţă de câteva sute de metri.

Administratorul platformei, Valerian Popovici, a arătat că platforma se află într-o zonă turbionară şi atunci când vântul bate cu putere, există riscul ca în momentul descărcării gunoiul „să sară gardul”. În condiţiile date, singura soluţie ar fi fost sistarea colectării deşeurilor din tot judeţul şi descărcării lor în depozit pe perioada codului galben de vânt. 

„Noi punem pământ în fiecare zi peste gunoiul descărcat. Ceea ce vedeţi pe câmpuri s-a împrăştiat în momentul descărcării din maşini. Vântul a bătut foarte tare, a ridicat hârtia şi folia, le-a trecut peste gardul înalt de patru metri şi le-a dus până la 1 kilometru în jurul gropii. La vânt slab şi moderat nu sunt probleme. Varianta de a nu se întâmpla asta era una singură: să nu se descarce, dar asta însemna să paralizăm întreg judeţul. Vă daţi seama, la noi se aduc 300 de tone de deşeuri pe zi”, a arătat Valerian Popovici.

Ceea ce s-a întâmplat la Moara nu face decât să alimenteze fricile localnicilor din Pojorâta, care spun de ani de zile că, dacă va fi pusă în funcţiune, platforma din Vârful Mestecănişului va polua mediul.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii