Suceava

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Orăşenii fără cei şapte ani de-acasă care sabotează sistemul performant de colectare a deşeurilor. Imaginea dezolantă a nesimţirii

11
18 Sep 2019 18:59:50
Autor: Oana Şlemco
Deşeuri lăsate lângă pubele, în vecinătatea unui loc de joacă. FOTO: Oana Şlemco
Deşeuri lăsate lângă pubele, în vecinătatea unui loc de joacă. FOTO: Oana Şlemco

Unii suceveni preferă, din ignoranţă, nesimţire sau rea-voinţă, să-şi lase pungile cu deşeuri lângă pubelele goale. Unul dintre operatorii de salubritate crede că sunt persoane care fac acest lucru fiindcă vor să demonstreze că noul sistem cu platforme semiîngropate este nefuncţional.

Despre noul sistem de colectare a deşeurilor cu platforme semiîngropate se vorbeşte în Suceava de ani de zile.

Proiectul s-a materializat anul acesta, în sensul că au fost amenjate 100 de platforme în toate cartierele oraşului. Fiecare punct de colectare semiîngropat este dotat cu 3 containere, a câte 3 mc fiecare, 2 pentru colectarea deşeurilor municipale fracţia umedă şi unul pentru colectarea deşeurilor municipale fracţia uscată. Pubelele au numeroase avantaje: sunt estetice şi nu lasă mirosurile pestilenţiale să se răspândească.

Investiţia a fost executată din banii operatorilor de salubritate. Este vorba despre firmele Ritmic şi Diasil Service, care au încheiat un contract cu Primăria Suceava pe 12 ani prin care s-au angajat să facă investiţii în oraş de circa un milion de euro.

Noul sistem de colectare a fost inaugurat în urmă cu aproape o lună. În timpul evenimentului, operatorul a demonstrat cum se golesc noile pubele. Practic operaţiunea se face cu ajutorul unor gunoiere, care au braţe de macara controlate prin telecomandă. Efectiv se ridică sacii de gunoi din fiecare container. La acţiune au participat, alături de primarul Ion Lungu, un reprezentant al firmei finlandeze Molok, care a furnizat echipamentele, precum şi adjuncta ambasadoarei Finlandei în Bucureşti.

Instrucţiuni ignorate de cetăţeni

Lângă fiecare punct de colectare au fost montate inclusiv panouri cu instrucţiuni de folosire a noilor containere. Cu toate acestea, sistemul nu funcţionează. Pare pur şi simplu învins de lipsa de educaţie a unor locatari. Dacă în unele zone sucevenii se comportă civilizat şi le folosesc aşa cum scrie la carte, în altele, cu precădere în cartierul Burdujeni, locatarii lasă pungile cu deşeuri lângă pubelele goale.  Imaginile doveditoare au împânzit internetul şi au stârnit un val de reacţii, multe critice la adresa celor care încalcă regulile de convieţuire.

„Băi, fraţilor, ne mai trebuie 100 de ani să fim un pic mai conştienţi. Ţăranu tot ţăran rămâne”, a scris Nicu Rotar. „Să le fie ruşine celor ce aruncă gunoaie aiurea. În ritmul ăsta niciodată nu o să vă puteţi moderniza. Degeaba face primăria anumite modernizări pentru că pe unii chiar nu îi interesează. Să nu vă fie frică, oameni buni, dacă vedeţi pe cineva care aruncă aiurea faceţi poza şi reclamaţii. Indiferenţa doare mult”, a comentat Mihai Croitor.

Unii procedează aşa din motive electorale”

Contactat telefonic, administratorul firmei Diasil Service, Anton Curelaru, s-a declarat dezamăgit de atitudinea celor care lasă deşeurile lângă noile pubele. El a spus că printre motive s-ar număra şi faptul că anul viitor sunt alegeri locale, iar unii opozanţi ai primarului în funcţie vor să demonstreze astfel că sistemul este sortit eşecului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Adrian Popescu
18.09.2019, 19:22:02

chelul isi pune tichie de margaritar iar maimutoiul cand se plictiseste isi pune pubele mici de selectare a deseurilor. Cred ca e una edintre cele mai inutile si aberante masuri. Ce-ar fi sa se puna pubele mai mari care sa fie luate mai des, iar oamenii sa invete sa puna gunoiul in interiorul pubelei nu langa ea, asta pt inceput.

+1 (5 voturi)
Constantin Pavelescu
18.09.2019, 21:40:52

O, ăștia care aruncă gunoiul lîngă pubelă sînt niște ultracivilizați în raport cu ăia care aruncă gunoiul direct pe fereastră.

+2 (2 voturi)
_wakki m
18.09.2019, 22:34:44

uăi, șoldova uăi !!!

0 (4 voturi)
kalu kalu
18.09.2019, 22:56:01

exact asa fac si javrele din bucuresti, sector 3, strada liviu rebreanu !!! Lasa sacosele cu gunoi langa pubele si vin niste sobolani cu 2 picioare si le imprastie pe o suprafata de 10 mp !!! Daca prind vreunul, il strang de gat !!!

+1 (1 vot)
M Alex
19.09.2019, 00:49:00

Filmati si facuti public de ras. Numai asta il educa pe jegul de roman prost crescut. Toate aceste scursuri ale societatii trebuiesc puse pe un site special: mizeriaromaniei.ro sau jeguriletarii.ro Montate camere peste tot, ca la puscarie, ca pe romanache nu-l scoti altfel din intunecimea mintii alea de fost iobag priponit in comunism si apoi slobozit in democratie fara manual de instructiuni.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (11)