VIDEO Prima zi de carantină în primul oraş carantinat din România. A fost scoasă Armata pe străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

Suceava este primul oraş din România izolat prin ordonanţă militară, din cauza numărului mare de îmbolnăviri cauzate de noul coronavirus. Imediat după ce a fost comunicat actul legislativ, la ieşirile din municipiu au fost instituite filtre de poliţie. Pentru că textul ordonanţei nu este foarte clar, poliţiştii au comis şi greşeli pe care le-au remediat.

UPDATE 13.00 Poliţişti, jandarmi şi militari asigură controlul în zece puncte fixe, după instituirea carantinei în Suceava, a anunţat prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, în după-amiaza zilei de marţi, 31 martie. El a spus că, pentru verificarea şi restricţionarea accesului în Suceava, au fost instituite puncte fixe pe DJ 178 centrul localităţii Mihoveni, DN 17 Trei Movile, DJ 209C Moară, DN 2 cu DJ 74C Cumpărătura, DJ 208A Bosanci spre Luncusoara, DJ 290 Văratec, DN 29 Salcea, DN 2 Patrauti, DN 29A cu DJ 208D Adâncata, DC 59 Feteşti. Totodată, la nivelul judeţului, pe căile de acces au fost instituite alte şase puncte fixe, respectiv pe DN 2 Drăguşeni, DN 17B Broşteni, DN 17 Poiana Stampei, DN 18 Carlibaba, DJ 208A Dolhasca, DN 2 cu DN 29C Siret. Alte două puncte fixe de control sunt operaţionalizate pe DJ 208 C - Vorona (Botoşani) şi DN 15 C - Oglinzi (Neamţ). Acestea sunt constituite din poliţişti, jandarmi şi militari.

O stare de îngrijorare a început să-i apese pe suceveni, imediat după ce a fost instituită carantină în municipiul Suceava şi în cele 8 comune limitrofe.

Nu toţi cei care au citit textul ordonanţei militare care a fost comunicată în seara zilei de luni, 30 martie, au reuşit să înţeleagă toate condiţiile în care se permite accesul în oraş.

Aşa că a plouat cu întrebări pe Facebook. Mulţi suceveni  au cerut ca autorităţile să le spună în ce condiţii pot să părăsească oraşul.

Cele mai frecvente întrebări adresate în spaţiul virtual sunt:

„Pot să vin la serviciu dacă locuiesc în afara Sucevei?

Am părinţi cu probleme de sănătate într-o comună din judeţ, trebuie să le duc medicamente şi mâncare, pot să ajug la ei?

Bunica mea se află în Burdujeni-sat (cartier al Sucevei), eu locuiesc în Ipoteşti (comună aflată în carantină), pot să merg să-i fac insulina?

Soţia mea este însărcinată, trebuie să nască. Pot să merg la Iaşi, unde este programată?

Locuiesc în municipiul Suceava, am teren agricol la Hânţeşti (localitate din zona de protecţie, nu se află în carantină), pot să prestez munci agricole pentru că a început campania de primăvară?

Eu sunt la Iaşi acum, pot să mă întorc acasă?

Locuiesc în comuna Putna, pot să vin în Suceava să-mi ajut părinţii, care au probleme medicale?. Dacă vin, mai am voie să plec?”

O altă întrebare adresată de suceveni este legată de sprijinul pe care-l acordă autorităţile în această perioadă. Oamenii reproşează că Guvernul nu a anunţat pasul următor de acţiune. Mai exact, Ministerul Sănătăţii n-a spus dacă va ajuta Spitalul Judeţean Suceava cu medicamente pentru tratarea COVID 19 şi echipamente medicale de protecţie pentru medici.

În noaptea de 30 spre 31 martie, s-au instituit filtre de poliţie la toate ieşirile din Suceava.  Marţi dimineaţă, oamenii legii nu le-au permis accesul în municipiu angajaţilor de la fabrica Ambro, care locuiau în afara Sucevei.

 Directorul fabricii a luat legătura cu autorităţile locale şi a reuşit să clarifice situaţia, în sensul că muncitorii pot să vină la serviciu pentru că ei se încadrează în excepţiile prevăzute de ordonanţă, la capitolul activităţi economice.

Printre puţinele autorităţi locale care au făcut declaraţii marţi dimineaţă, este primarul Sucevei, Ion Lungu. El a făcut un apel la calm. „Este o situaţie destul de dramatică. Fac un apel să fim calmi, să fim raţionali”, a transmis Ion Lungu printr-un apel video.

El a spune că măsurile sunt luate pentru protejarea sucevenilor.

„Până la urmă această măsură este pentru a ne proteja pe noi, vieţile noastre, pentru a limita extinderea acestui virus”, a declarat primarul. El a menţionat că a avut o discuţie cu prim ministrul Ludovic Orban care l-a asigurat că este alături de Suceava, de suceveni şi că va acorda tot sprijinul necesar pentru a trece peste această perioadă dificilă.

Ion Lungu a mai arătat că viaţa sucevenilor se va desfăşura ca şi până acum, fiind în plus instituită limitarea intrărilor şi ieşirilor din oraş

„Vă rugăm să fim disciplinaţi, să fim calmi”, a transmis Ion Lungu.

Primarul a menţionat că va transmite noi mesaje legate de actuala situaţie în care este municipiul Suceava.

Contactat telefonic de reporterul „Adevărul”, primarul a spus că este contactat de numeroase persoane care-şi imaginează că pe străzile municipiului circulă armata. „Nu avem armată pe străzi, aşa cum cred unii”, a spus alesul local.

Pe de altă parte, viceprimarul Sucevei a anunţat că se face dezinfecţie în scările de bloc. El a postat pe contul său de Facebook şi un mesaj în acest sens.

Măsura izolării Sucevei a fost adoptată pentru că judeţul este cel mai mare focar de COVID 19 din ţară. Sunt înregistrate 593 de cazuri de îmbolnăvire, mai exact un sfert din totalul cazurilor din România. În plus, numărul persoanelor decedate a ajuns la 23, după ce în seara zilei de luni, Spitalul Judeţean Suceava a mai raportat 13 decese.

Situaţia celei mai mari unităţi medicale din ţară este în continuare dramatică. Sunt peste 150 de cadre medicale infectate. Numărul ar putea să mai crească pentru că nu toţi salariaţii au primit rezultatele testului. În prezent, în spital lucrează aproximativ 50 la sută din personalul medical. Celelalte cadre medicale sunt fie internate, fie în izolare la domiciliu cu sau fără simptome de COVID 19. Spitalul are nevoie în continuare de medicamente şi echipamente medicale.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite