VIDEO Cum a fost ratată inaugurarea unui depozit ecologic construit în zece ani. Greşeala făcută de operatori şi autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

Luni, 20 mai, a fost deschisă prima platformă ecologică pentru depozitarea deşeurilor din judeţul Suceava. Din păcate, primele camioane au depozitat în celulă gunoi nesortat, în condiţiile în care lucrul acesta este interzis.

Luni, 20 mai, a fost pus în funcţiune depozitul ecologic pentru deşeuri din comuna Moara, primul de acest fel din judeţul Suceava. Construcţia platformei a început în urmă cu zece ani, ceea ce a făcut ca şi aşteptările sucevenilor să fie foarte mari.

Numai că, din păcate, din entuziasm, neatenţie sau poate chiar nepăsare, operatorii platformei au uitat de prevederile din contractul încheiat cu Consiliul Judeţean Suceava şi au descărcat deşeurile nesortate în prima celulă a gropii de gunoi.

Asta s-a întâmplat în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, care a spus în nenumărate rânduri că la Moara nu se depozitează gunoi nesortat. Din maşinile de gunoi curgeau, pe lângă deşeurile menajere, peturi, pungi şi sticle de toate felurile.

La insistenţele jurnaliştilor prezenţi la faţa locului, Gheorghe Flutur le-a cerut firmelor operatoare să nu acopere cu pământ gunoiul nesortat şi să îndepărteze materialele reciclabile.

„Operatorul va fi verificat şi de Agenţia de Mediu şi de Garda de Mediu. (...) Moara primeşte deşeuri selectate. (...) Avem de lucru mult pentru a sorta deşeurile. Este prea mult plastic, unde nu trebuia să fie plastic. Să fim realişti. Rugămintea mea către populaţie şi operatori este să înceapă procesul de selectare a deşeurilor. Nu are voie depozitul de la Moara să primească deşeuri neselectare. La Moara, pe an, vor veni 1,3 milioane de tone de deşeuri. Asta înseamnă, pe zi, circa 450 de tone de deşeuri”, a declarat Gheorghe Flutur.

Platforma de depozitare de la Moara face parte dintr-un amplu proiect de management al deşeurilor, implementat de Consiliul Judeţean cu fonduri de la Uniunea Europeană. Prin acest proiect, a fost construit şi depozitul din vârful Pasului Mestecăniş.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite