VIDEO Sute de oameni au ieşit pe traseul Suceava-Putna ca să întâmpine cortegiul funerar al lui ÎPS Pimen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
enoriasii pe traseul Suceava Putna

De organizarea credincioşilor s-au ocupat parohiile din zona Rădăuţi a judeţului Suceava. Cei mai mulţi dintre enoriaşi au venit îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Acesta a fost un ultim omagiu adus ierahului Pimen Suceveanul, arhiepiscopul care a condus biserica ortodoxă din Bucovina în ultimii 30 de ani.

Şiruri parcă interminabile de preoţi şi mireni au aşteptat mai bine de o oră în stradă, pe traseul Suceava-Putna, ca să întâmpine cortegiul funerar al ierarhului Pimen Suceveanul. Înaltul prelat a murit pe 20 mai, de COVID-19, şi a fost îngropta la mănăstirea Sihăstria Putnei, vineri, 22 mai.

Ceremonia religioasă de înmormântare a fost oficiată la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”din municipiul Suceava, apoi, sicriul cu trupul neînsufleţit al arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a fost transportat la Putna. Numeroase maşini au făcut parte din cortegiul funerar.

Pe traseu, cortegiul a fost întâmpinat de foarte mulţi oameni, adulţi şi copii, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, pe care ÎPS Pimen le-a îndrăgit. Ierarhul a spus, într-un interviu realizat în 2019, că a cerut să i se pună în sicriu o trăistuţă bucovineană cu câteva fotografii ale unor oameni în veşminte tradiţionale.

Organizarea enoriaşilor care au întâmpinat cortegiul a fost făcută pe Facebook de către preoţii parohi din zona Rădăuţi.

Când cortegiul a ajuns la Putna, s-au tras clopotele în toate lăcaşurile de cult. Soborul de preoţi condus de Mitropolitul Moldovei, ÎPS Teofan, a spus o rugăciune, după care sicriul acoperit cu tricolorul României a fost dus la groapă pe urmerii unor oameni îmbrăcaţi în combinezoane de protecţie împotriva virusului SARS-CoV-2.

 În faţa mormântului, preoţii s-au rugat din nou şi au cântat Hristos a înviat. La ceremonie au participat sute de localnici şi de preoţi din zona rădăuţiului.

Organizatorii ceremoniei au încercat şi de acestă dată, la fel cum s-a întâmplat în curtea Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou”, să-i determine pe participanţi să respecte regulile de distanţare socială. Mulţi s-au conformat. Au fost însă şi situaţii în care oamenii n-au înţeles că trebuie să păstreze distanţa ca să nu rişte să se infecteze cu noul coronavirus.

Din acest motiv, la sfârşitul ceremoniei, ÎPS Teofan le-a cerut la microfon să se îndepăreteze unii de alţii. „Să vă împrăştiaţi cât mai mult că v-aţi adunat unii lângă alţii pe alocurea. Ştiu că mulţi dintre dumneavoastră v-aţi dori să veniţi să vă reculegeţi la mormântul părintelui. Avem rugămintea ca acest lucru să-l faceţi altădată. Ştiu că această rugăminte nu vă este pe plac, însă vă rog să ascultaţi ca să împlinim toate cele de cuviinţă în aceste vremuri atât de încărcate. Vin fraţii preoţi care sunt aici şi care n-au fost la Suceava sau vieţuirorii sfintelor mănăstiri care n-au fost la Suceava, pe rând vor veni câteva clipe, iar dumneavoastră, iubiţi credincioşi, mergeţi la casele dumnevoastră.(...) Nu avem capacitatea organizatorică să vă aşezăm unul în spatele altuia aşteptând fiecăruia rândul”, a spus ÎPS Teofan. 

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite