Suceava

articolul anterior articolul urmator

Ziua în care a murit Ştefan cel Mare şi lovitura pentru toată Moldova. Niciun tratament nu a funcţionat pentru rana pe care domnitorul o avea de 40 de ani

26
20 May 2015 02:15:28
Autor: Dănuţ Zuzeac
Ştefan cel Mare. FOTO Arhivă Adevărul
Ştefan cel Mare. FOTO Arhivă Adevărul

Ştefan cel Mare a condus Moldova, în perioada 1457 – 1504, fiind cel mai important domnitor al Principatului Moldovei. El a murit la vârsta de 70 de ani, din cauza unei răni netratate pe care a suferit-o în anul 1462, când a asediat Cetatea Chilia, fiind lovit de un glonţ în picior.

Ştefan cel Mare a fost cel mai important domnitor al Moldovei, el fiind conducătorul Principatului Moldovei în perioada 1457 – 1504, aproape 50 de ani. Ştefan cel Mare este considerat un apărător al creştinătăţii, iar luptele sale împotriva turcilor au ajuns să fie cunoscute în întreaga Europă.

Marele voievod moldovea s-a luptat cu toţi vecinii săi, fie ei otomani, unguri, poloni sau chiar fraţii din Ţara Românească, iar din cele 36 de bătălii purtate a pierdut doar două. Ştefan cel Mare s-a născut în anul 1433 la Borzeşti, în judeţul Bacău şi a decedat pe 2 iulie 1504.

Decesul său ar fi survenit din cauza a unei răni suferite, în anul 1462, după ce a fost rănit de un glonţ la picior, când Ştefan cel Mare a asediat cetatea Chilia. Ca urmare a rănii suferite, marele voievod moldovean a continuat să şchiopăteze timp de patru decenii, deoarece rana nu i se închisese niciodată.  Pentru a se trata, Ştefan cel Mare a început să fie îngrijit, începând cu anul 1502 de medicul veneţian Matteo Muriano, însă fără succes.

Astfel, în vara anului 1504, domnitorul moldovean a fost consultat de trei doctori, care au luat hotârârea ca rana să fie arsă cu fierul înroşit. Nici această operaţie nu l-a ajutat prea mult pe Ştefan cel Mare, ci, din contră, starea sa s-a agravat şi, cum acesta suferea şi de gută, organismul său nu a mai rezistat şi pe 2 iulie 1504, la vârsta de 70 de ani, acesta a decedat.

O lovitură pentru tot poporul

„Iară pre Ştefan vodă l-au îngropat ţara cu multă jale şi plângere în mănăstire în Putna care, era zidită de dânsul. Atâta jale era, de plângea toţi ca după un părinte al său, că cunoştiia toţi că s-au scăpatu de mult bine şi de multă apărătură. Ce după moartea lui, până astăzi îi zicu sveti Ştefan vodă, nu pentru sufletu, ce este în mâna lui Dumnezeu, că el încă au fostu om cu păcate, ci pentru lucrurile lui cele vitejeşti, carile niminea din domni, nici mai nainte, nici după aceia l-au ajunsu. Fost-au mai nainte de moartea lui Ştefan vodă într-acelaşi anu iarnă grea şi geroasă, câtu n-au fostu aşa nici odinioară, şi decii preste vară au fostu ploi grele şi povoaie de ape şi multă înecare de apă s-au făcut. Au domnitu Ştefan vodă 47 de ani şi 2 luni şi trei săptămâni şi au făcut 44 de mănăstiri şi însuşi ţiitoriu preste toată ţara”, a consemnat cronicarul Girgore Ureche în Letopiseţul ţării Moldovei, de când s-au descălecat ţara.

“Moartea lui Ştefan cel Mare a fost o lovitură pentru Principatul Moldovei. Perioada în care acesta a condus Moldova a fost cea în care statul moldav a avut cea mai mare dezvoltare şi întindere. Vecinii noştri s-au bucurat când marele voievod a decedat, astfel că toţi au încercat să pună la cârma ţării o persoană care să le fie supusă. Chiar dacă atât otomanii, polonezii cât şi ungurii au încercat să pună la conducerea Moldovei o persoană de încredere lor, Ştefan cel Mare l-a preferat pe fiul său Bogdan, pe care l-a lăsat urmaş pe tronul ţării. În plus, marele voievod ar fi dispus decapitarea boierilor care nu erau de acord cu hotărârea luată de el, decapitare ce a avut loc pe 30 iunie 1504, chiar cu două zile înainte de moarte lui Ştefan Vodă”, a declarat profesorul Ilie Niga.  

Alte ştiri pe această temă:

A fost sau nu alungat Ştefan cel Mare de mama sa, după pierderea celebrei bătălii de la Războieni? „Şi fiind mumă-sa în cetate, nu l-au lăsat să intre”

Cum arăta cu adevărat Ştefan cel Mare: o figură plină, cu mustăţi, plete lungi şi blonde. Chipul său adevărat se mai păstrează doar în trei biserici

Umbra lui Ştefan cel Mare în Ardeal. Ce sate a stăpânit domnul moldovean în Transilvania

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Munteanu Mircea
20.05.2015, 07:09:09

Diabet?

+7 (7 voturi)
Sorin Barbul
20.05.2015, 08:11:41

Exact asta e întrebarea pe care mi-am pus-o și eu: Nu văd altă explicație ca o rană să nu se închidă 40 de ani.

+5 (9 voturi)
x cogito ergo sum
20.05.2015, 09:27:00

Cum , nici aghiazma nu l-a vindecat ? Nici o icoana facatoare de minuni ,nici moastele vreunui sfant de care bisericile si manastirile Moldovei nu duc lipsa ? Din doua una . Ori maretul Stefan era prea pacatos si rugile sale spre vindecare n-au gasit raspuns ori aghiazma si icoanele magice n-au absolut nici un efect . Eu inclin spre a doua varianta .

-12 (24 voturi)
Razvan Ilinca
20.05.2015, 10:05:31

Cugetatorule, devi patetic, ma

+11 (17 voturi)
marius cristian
20.05.2015, 09:59:22

Foarte interesanta chestia cu decapitarea boierilor care se impotriveau succesiunii lui Bogdan , cu doar doua zile inainte de moarte ; ca doar timp de 47 ani ii tot bracuise pe boierii moldoveni prin decapitari ... As dori sa pot intelege cum a putut Biserica Ortodoxa sa sanctfice un asemenea despot sangeros si afemeiat.

-3 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările