45.000 de apeluri false la 112, într-o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"112, ce urgenţă aveţi?" Aşa preiau operatoarele de la Direcţia pentru Apel Unic de Urgenţă  Dâmboviţa, solicitările telefonice ale apelanţilor care se află în pericol.

 Accidente rutiere în care sunt implicate mai multe victime, case sparte, incendii ori persoane bătute. Astfel decurge tura unei operatoare de la serviciul de urgenţă 112 din cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Părinţii, arşi la buzunare

Din păcate sunt o grămadă de oameni iresponsabili care pun Ambulanţa, Pompierii sau Poliţia, pe drumuri, fără să se gândească, o clipă, că undeva, cineva ar putea avea nevoie de ajutor. Este şi cazul lui  I.T. din Târgovişte care pe 14 ianuarie a sunat la 112 pentru a solicita intervenţia într-un caz de incendiu, la o casă din centrul oraşului. Operatoarele au preluat imediat apelul şi l-au direcţionat către Pompieri. Mai multe autospeciale  s-au deplasat la adresa dată, unde au constatat că nu este niciun incendiu. Persoana dăduse date de identitate false şi sunase de la un telefon public. A fost, însă depistată. S-a dovedit că era un adolescent care a vrut să-şi impresioneze prietenii sunând la 112. Părinţii au fost cei care au plătit pentru „distracţia” odraslei, o sumă frumuşică, adică 1000 de lei.

„Alo, 112? N-am lumină!”

Potrivit declaraţiei colonelului Sorin Voiculescu, şef al Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Dâmboviţa, cele mai multe cazuri de apeluri false sunt primite de la copii şi tineri care fac glume, sunând la 112 de la telefoanele publice crezând că nu pot fi identificaţi.

Luna trecută, peste 80% din totalul apelurilor primite au fost false.  Cele mai multe solicitări reale au fost pentru Ambulanţă – 4.764 şi pentru Poliţie – 2.647. Cei care sună pentru a solicita intervenţia serviciilor de urgenţă în cazuri false trebuie să ştie că riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1000 de lei. Mai sunt şi persoane care sună la 112 pentru că li s-a întrerupt lumina în casă sau pentru că li s-a furat portofelul.

Acest gen de anunţuri nu fac obiectul serviciului 112 şi sunt considerate false, dar nu sunt amendate.



Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite