În ciuda tuturor problemelor apărute, conducerea CATD spune că proiectul de extindere şi modernizare a sistemului de alimentare cu apă va fi finalizat în iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul european de extindere şi modernizare a sistemului de alimentare cu apă derulat pe fonduri europene în valoare de 144 de milioane de euro, început în urmă cu şase ani, va fi finalizat până în luna iunie, problemele apărute în implementarea acestuia fiind rezolvate, a declarat directorul Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa (CATD), Alexandru Oprea.

Proiectul a demarat în 2010 şi a avut probleme mari în ceea ce priveşte derularea contractelor de lucrări din Titu şi Găeşti, unde firmele care au câştigat iniţial licitaţia nu au lucrat aproape nimic, luând sume mari de bani ca avans fără a efectua însă lucrări. S-au reziliat anumite contracte, s-au reluat licitaţiile, iar acum conducerea CATD Dâmboviţa spune că proiectul va fi încheiat până în iunie. 

''Am convenit fazarea contractului, asta înseamnă că 18 milioane de lei îi vom primi, tot bani europeni, pe următorul program. Fazare înseamnă că ai reportat anumite lucrări pentru următorul exerciţiu financiar şi că nu le faci pe bani proprii. Unele lucrări sunt finalizate, dar nu s-au putut face probele, de exemplu. Staţia de epurare de la Găeşti este finalizată, dar până nu îi faci probele, recepţia definitivă şi nu o predai spre exploatare, nu poţi să închizi subiectul'', a spus Alexandru Oprea. 

catd

Acesta a afirmat că proiectul are şi corecţii financiare care au fost contestate de compania de apă şi fac obiectul unor acţiuni în instanţă. ''Corecţia aceea mare de 204 miliarde de lei (lei vechi - n.r.) e suspendată, din ea ne-au fost opriţi 52 de miliarde de lei ( lei vechi - n.r.) de către Ministerul Mediului, mai avem corecţii mici, de 2 miliarde de lei vechi, 800 de milioane de lei vechi aflate în diverse stadii procesuale şi am mai primit o corecţie în luna decembrie 2015 pe achiziţii desfăşurate în 2011-2012, de 23 de miliarde lei vechi, am făcut apel, ne-a fost respins, am făcut cerere de suspendare, ne-a fost respinsă de către Curtea de Apel Ploieşti, am introdus acţiune pe fond, dar banii deja ne-au fost opriţi'', a mai precizat Alexandru Oprea. 

El a mai menţionat că, pentru a atrage mai mulţi clienţi în vederea branşării la apă şi canal, compania nu va percepe în perioada aprilie-septembrie taxe de proiectare şi de aviz de branşare şi racordare la reţeaua de apă şi canalizare. ''Am propus Consiliului de Administraţie ca în perioada 1 aprilie - 30 septembrie să suspendăm taxele de proiectare şi de aviz de branşare şi racordare percepute de către compania de apă către potenţialii clienţi care doresc să beneficieze de acest serviciu. Am făcut această analiză, înseamnă renunţarea la nişte venituri ipotetice de aproximativ 3 miliarde de lei pentru Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa (...). Sper că vom reuşi să determinăm foarte mulţi clienţi să se branşeze la serviciile de apă şi canal. (...) Interesul meu este să am cât mai mulţi clienţi, pornind tocmai de la principiul că oricum eu am nişte cheltuieli legate de aducerea acelor servicii la limita de proprietate a respectivilor clienţi'', a mai adăugat directorul CATD. 

Proiectul european derulat de Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa rezolvă problema alimentării cu apă şi a canalizării în mediul urban din judeţ, de noua infrastructură de apă şi canalizare urmând să beneficieze aproximativ 170.000 de persoane. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite