Şcoli pline cu sute de elevi reveniţi din străinătate cu familiile. „E o mare bucurie că se întorc acasă copiii noştri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După exodul masiv de anii trecuţi, când mii de familii au plecat, cu tot cu copii, la muncă în străinătate, lucrurile par să se schimbe. Potrivit Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa, numărul elevilor care au fost plecaţi şi care au cerut reînscrierea în unităţile şcolare din judeţ creşte de la an la an.

În anul şcolar 2019 - 2020, un număr de 241 de elevi s-au întors acasă din străinătate, unde erau plecaţi cu părinţii, cei mai mulţi, din Italia, Spania şi Germania. 

„Pentru 104 dintre ei, am realizat deja atestatele de echivalare. Pentru mine, este o mare bucurie să constat că se întorc acasă copiii noştri. Este pentru prima dată când constatăm că revin în număr aşa de mare. Pentru noi, pentru ţară, este un semnal pozitiv”, a precizat inspectorul general şcolar al ISJ Dâmboviţa Cristina Stroe.

Un exemplu concret este şcoala din Sperieţeni, care a fost salvată de la desfiinţare de copiii veniţi din străinătate împreună cu părinţii lor.

„Spre norocul nostru mulţi părinţi din Sperieţeni au venit cu copiii din Spania şi astfel sau format clasele. Erau plecaţi cu familiile la muncă. Dacă, printr-o întâmplare nefericită, la anul se va desfiinţa şcoala din Sperieţeni, eu sunt pregătit să îi aduc pe copii la şcoala din centru”, a spus primarul comunei Gura Şuţii, Constantin Dinu, de care aparţine satul.

În anul şcolar 2018-2019 au fost 514 unităţi şcolare dintre care 154 au avut personalitate juridică, 4.734 cadre didactice şi 66.640 elevi.

La sfârşitul anului 2017, un număr de 94.896 copii din România aveau unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate, iar 17.425 copii sunt afectaţi de migraţia ambilor părinţi, se arată într-un studiu experimental publicat de Institutul Naţional de Statistică. Cei mai mulţi asemenea copii sunt din zona Moldovei (Suceava, Bacău, Iaşi), iar efectele plecării părinţilor la muncă înafara ţării ţin de randamentul şcolar scăzut, dificultăţi de comunicare şi relaţionare, absentesim şcolar şi tulburări emoţionale.

Documentul arată că regiunea cu cei mai mulţi copii cu părinţi plecaţi, aflaţi în atenţia autorităţilor, este cea de Nord-Est, cu un total de 31.576 copii (în special judeţele Suceava - 9.097 copii, Iaşi - 5.529 copii, Bacău - 5.160 copii şi Neamţ  4.636 copii), urmată de Sud-Est cu 16.035 copii (în special judeţele Galaţi - 6.174 copii, Constanţa - 3.661 copii şi Vrancea - 2.648 copii) şi de Sud-Muntenia, cu un total de 12.896 de copii cu părinţi plecaţi cuprinşi în evidenţele oficiale (aflaţi cu precădere în judeţele Prahova - 4.897 copii, Dâmboviţa - 2.727 copii şi Argeş - 2.594 copii).

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite