Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Alegeri locale 2020. 340 de efective din cadrul MAI vor asigura paza a 433 secţii de votare din Dâmboviţa

0
26 Sep 2020 17:34:20
Autor: Corina Slămnoiu

Poliţiştii din Dâmboviţa, alături de jandarmi, pompieri şi alte structuri judeţene ale M.A.I, se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine şi siguranţă publică, la secţiile de votare, precum şi în locurile de depozitare a buletinelor de vot.

 
Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa efectivelor pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.
 
Având în vedere amploarea activităţilor organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei de COVID – 19, dispozitivul de ordine şi siguranţă publică a fost suplimentat pentru îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiţii.
 
Astfel, în perioada 26-27 septembrie, peste 340 de efective, dintre care 45 de poliţişti, 57 de jandarmi şi 242 de pompieri vor asigura paza şi protecţia a 433 secţii de votare.
 
Totodată, pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve şi echipe operative, pregătite să intervină. 
 
„Astfel, în data de 27 septembrie a.c., peste 360 de poliţişti vor fi constituiţi în echipe operative, alături de jandarmi, fiind angrenaţi inclusiv luptători din cadrul Serviciului pentru acţiuni Speciale Dâmboviţa şi 40 de poliţişti din cadrul Ministerului Afacerilor Interne-Inspectoratul General al Poliţiei Române. De asemenea, duminică, 27 septembrie, 192 de poliţişti şi 152 de jandarmi, alături de alte structuri teritoriale, vor fi prezente la secţiile de votare pentru a asigura paza şi protecţia acestora, iar pentru o intervenţie promptă la eventuale incidente, poliţiştii angrenaţi în misiuni vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă”, se arată într-un comunicat al IPJ Dâmboviţa.
 
În ziua procesului electoral, poliţiştii dâmboviţeni vor avea în responsabilitate 218 secţii dispuse în 192 de locaţii, iar jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa vor avea în responsabilitate 214 secţii de votare dispuse în 152 de locaţii, unde, vor fi prezente peste 180 de efective ale acestei structuri. 
 
De asemenea, peste 240 de pompieri vor asigura desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral pentru alegerile locale.
 
„De asemenea, vă reamintim că pentru ziua votului au fost dispuse o serie de măsuri speciale de protecţie în contextul pandemiei de COVID – 19, iar persoanele care nu respectă măsurile de protecţie sanitară stabilite pot primi amendă cuprinsă între 500 şi 2.500 lei, conform prevederilor Legii nr. 55/2020  privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, se mai arată în document. 
 
Pentru prevenirea implicării în activităţi care ar putea atrage răspunderea penală, oamenii legii reamintesc următoarele:
 
- Conform art. 385 din Codul Penal, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
 
- Aceeaşi pedeapsă, la care se adaugă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se aplică pentru oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat, conform art. 386 din Codul Penal.
 
- Nu intră în această categorie bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
 
- De asemenea, conform art. 386 din Codul Penal, fapta persoanei care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
 
- Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
 
- Orice sesizare va fi tratată cu celeritate şi seriozitate, iar efectivele MAI vor manifesta toleranţă zero în cazurile de încălcare a legii indiferent de opţiunile politice ale persoanelor implicate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările