Aluniţe şi alte anomalii ale pielii. Multe dintre ele sunt complet inofensive, dar îndepărtarea lor se face doar la recomandarea medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de a vă speria, trebuie să ştiţi că există multe cauze pentru care pe piele apar tot felul aluniţe sau alte „anomalii”. Multe dintre ele sunt complet inofensive. Specialiştii ne îndeamnă să mergem la doctor, de fiecare dată când ne îngrijorăm. În acest fel veţi dormi mai liniştiţi noaptea.

Multe pete de piele nu sunt atât de grave, dar unele ar trebui să vă îngrijoreze.

Aluniţe roşii

image

Aceste mici aluniţe roşii pot fi mai umflate sau chiar plate şi reprezintă, de fapt, un grup de vase de sânge dilatate. Profesorul în dermatologie de la NYU Langone Medical Center, Nada Elbuluk, a declarat pentru Prevention.com că ne alegem cu aceste aluniţe pe măsură ce îmbătrânim. Ele pot fi genetice. Dacă rudele tale au, ai şi tu şanse să faci aşa ceva. Vestea bună este că sunt benigne, iar dacă doriţi să le îndepărtaţi se tratează cu IPL (lumină pulsată intensă).

Papiloame sau negi pediculaţi

image

Sunt creşteri ale  piellii inofensive care apar adesea în jurul gulerului, la baza sutienului sau în alte locuri în de pe corp în care îmbrăcămintea are tendinţa de a se freca. Această frecare constantă poate deveni deranjantă, iritantă şi inflamantă, dar dacă nu vă deranjează, nu trebuie neapărat să le eliminaţi. Specialiştii ne avertizează, totuşi, să nu încercăm să le îndepărtăm acasă pentru că poate apărea riscul de infecţie. Pot fi îndepărtate prin proceduri simple de electrocauterizare, laser, crioterapie; cele mari pot necesită excizie.

Tăierea cu lama de bisturiu sau foarfeca şi aplicarea unei soluţii hemostatice este o opţiune facilă în cazul leziunilor foarte mici; la fel, ligaturarea lor. Nu există în momentul de faţă nicio cremă, soluţie de aplicare locală care să distrugă papiloamele.

Negi

image

Dacă v-aţi confruntat vreodată cu un neg, ştiţi cât de încăpăţânaţi pot fi. Negii sunt, de fapt, cauzaţi de papilomavirusul uman, care are din mai multe tulpini care pot afecta diferite părţi ale corpului (de exemplu, inclusiv organele genitale.)

Vestea bună este că acestea sunt de obicei inofensive şi nedureroase dacă apar în alte părţi ale corpului, cum ar fi mâinile sau faţa. Cu toate acestea, verucile plantare se pot dezvolta pe tălpile picioarelor, care pot deveni dureroase şi interferează cu alergarea sau mersul pe jos.

Negii pot fi îndepărtaţi prin medicamentele pe bază de prescripţie medicală, tratamentul cu laser sau prin îngheţarea sau arderea lor. 

Dermatofibrom

image

Dermatofibromul (histiocitom, fibrom in pastila) este o formaţiune tumorală benignă care se dezvoltă cel mai adesea la nivelul gambelor. Apare mai frecvent la femei în intervalul de vârstă 20-40 de ani. Şi acestea sut total inofensive. Dar pentru că pot avea un aspet destul de urât, pot fi îndepărtate. Opţiunea de excizie depinde de medic şi de opţiunile pacientului. În general nu se face nicio intervenţie, decât dacă supără din punct de vedere cosmetic.

Pete solare

image

Acestea apar în zone expuse la soare, cum ar fi braţele, faţa, gâtul, pieptul superior şi picioarele. Vestea bună este că nu se dezvoltă în cancerul de piele, spune dr. Elbuluk.  

Melanomul 

image

Melanomul reprezintă 1% din cazurile de cancer de piele, dar este mult mai mortal dacă nu-l depistaţi devreme. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), mare parte din teritoriul României se află la un nivel de radiaţii UV cuprins între 8 şi 10, indice considerat foarte mare (scara indicelui este de la 0 la 11+), aşadar trebuie să fim foarte atenţi cât şi cum ne expunem la razele soarelui.

Orice problemă medicală aveţi, vă recomandăm ca în primul rând să vă adresaţi unui medic şi să nu vă trataţi singuri.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite