Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Ansamblul Monumental „Curtea Domnească” va fi închis, parţial, pentru lucrări de restaurare şi conservare

0
11 Jul 2020 07:42:57
Autor: Corina Slămnoiu

Ansamblul Monumental „Curtea Domnească” va fi închis, parţial, pentru lucrări de restaurare şi conservare, începând de luni, 13 iulie 2020.

 
Cu această dată, în cadrul Ansamblului Monumental „Curtea Domnească” se vor putea vizita doar Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului”, ruinele Palatului Domnesc şi Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti.
 
Celelalte obiective, respectiv Turnul Chindiei, ruinele Bisericii Paraclis şi Biserica Domnească Mică „Sf. Vineri” vor face obiectul unui proces de restaurare şi conservare finanţat prin proiectul „Impulsionarea dezvoltării judeţului Dâmboviţa şi păstrarea identităţii culturale a fostei capitale a Ţării Româneşti prin conservarea, protejarea, dezvoltarea şi valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgovişte”, realizat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa din fonduri europene, în cadrul Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, Axa prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.
 
Programul de vizitare rămâne acelaşi, de marţi  până duminică, între orele 9:00 - 13:00 şi 14:00 - 18:30.
 
Curtea Domnească din Târgovişte va fi reabilitată cu fonduri europene în valoare de 13,3 milioane de lei, printre lucrări fiind avută în vedere şi consolidarea Turnului Chindiei, a informat Consiliul Judeţean Dâmboviţa pe 30 iunie, când a avut loc şi predarea amplasamentului către constructor.
  

Aceasta este a doua reabilitare a Curţii Domneşti din Târgovişte. În 2008, cu termen de realizare de trei ani, au demarat lucrări de restaurare la Curtea Domnească, cu fonduri europene. Costurile s-au ridicat la 3,5 milioane de euro, iar specialiştii, dar şi autorităţile şi turiştii au fost intrigaţi că la lucrări s-au folosit termopane la închiderea unei săli, dar şi gresie în aceeaşi locaţie. La scurt timp după reabilitare au apărut probleme cu condensul, apa curgea pe pereţi, iar angajaţii complexului puneau găleţi pentru a o colecta.
 
Curtea Domnească din Târgovişte reprezintă un complex de clădiri şi fortificaţii medievale ce au avut rol de reşedinţă a unor voievozi ai Ţării Româneşti. Curtea Domnească este atestată în timpul lui Mircea cel Bătrân. Dezvoltarea şi extinderea fortificaţiilor s-au făcut însă o jumătate de veac mai târziu, posibil în timpul domniei lui Vlad Dracul sau chiar în timpul lui Vlad Ţepeş. După mijlocul veacului al XV-lea, fortificaţiile Curţii Domneşti devin cele mai mari din ţară, şanţul de apărare, lat de aproximativ 20-24 de metri şi adânc de 4 metri, fiind întărit cu pari de lemn dispuşi oblic în mal.
 
Aflat în incinta Curţii Domneşti, Turnul Chindiei este monument emblematic pentru municipiul Târgovişte, fiind construit în jurul anului 1460.
 
În perioada 2008-2011 a avut loc celebra reabilitare cu termopane la Curtea Domnească. Proiectul european a avut o valoare de 3,5 milioane de euro. Refacerea monumentului istoric a fost avizat şi apoi criticat de Ministerul Culturii, care a lansat în toamna anului trecut un cod al patrimoniului în care sunt arătate cu degetul lucrările de acolo.
 
 
PE ACEEAŞI TEMĂ:
 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii