Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Antrenor de judo: „Sincer, nu prea-mi pot imagina sportivii luptând cu masca la gură“

2
31 May 2020 14:21:41
Autor: Corina Slămnoiu
Romel Muşa. FOTO: cstargoviste.ro
Romel Muşa. FOTO: cstargoviste.ro

Romel Muşa, antrenor de judo la Clubul Sportiv Târgovişte, spune că trăim una dintre cele mai negre perioade din istoria sportului. Plecând de la premisa ,,ce nu te omoară, te întăreşte”, părerea sa este că sportul îşi va urma traiectoria normală în ceea ce priveşte pregătirea sportivilor.

Începând cu data de 1 iunie, se permite organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber (cu excepţia sporturilor de contact), fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi ministrului Sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.
 
Romel Muşa crede că autorităţile sportive trebuie să găsească o metodă de a nu-i obliga pe sportivi să se lupte cu masca la gură. În acest moment, sporturile de contact sunt interzise. 
 
„Sincer, nu prea îmi pot imagina sportivii luptând cu masca la gură şi cu mănuşi în mâini, în condiţiile în care te sufoci şi şi aşa în cele 4 minute, cât ţine o luptă. De obicei sportivii dobândesc, prin antrenament, o rezistenţă mai mare la boli, prin întărirea sistemului imunitar, prin fortificarea organismului fizic şi psihic, dar să nu uităm că ei fac un control medical periodic, la medicină sportivă. Contact există în majoritatea sporturilor atât la cele de echipa (fotbal, baschet, rugbi, handbal etc.) cât şi la cele individuale (lupte, box, judo), exceptând cele cu fileu (tenisul, voleiul), popice etc. Ca o părere personală, când vom face validarea documentelor la Campionatele Naţionale, cred că vom fi obligaţi să prezentăm şi rezultatul testului de COVID 19”, spune el.
 
 
În plan financiar, Romel Muşa crede că vor există schimbări majore, în sensul că sportivii vor fi plătiţi la adevărata valoare. 
 
„Judo-ul românesc va fi afectat după criza provocată de COVID-19 în funcţie de cât o să dureze izolarea. Dacă alte naţiuni încep pregătirea înaintea noastră, atunci vom porni cu un handicap abordarea turneelor de calificare la JO – TOKIO 2021. Cred că specialiştii din cadrul FR JUDO şi aici mă refer la directorii tehnici, antrenorii de loturi, şi-au creionat o strategie de pregătire a sportivilor atât pe perioada pandemiei, cât şi imediat după reluarea activităţii”, adaugă el.
 
Deocamdată, nu se ştie când vor începe pregătirea sportivii ramurilor de contact. 
 
De cealaltă parte, evenimentele sportive colective şi competiţiile vor fi reluate de la 1 iunie, dar se vor organiza în condiţii speciale din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit regulilor cuprinse în ordinele de ministru publicate vineri seară în Monitorul Oficial, competiţiile se vor desfăşura fără spectatori, va avea acces în zonele sportive doar staff-ul tehnic şi doar cu echipament de protecţie, iar sportivii care joacă în deplasare vor fi nevoiţi să ajungă pe teren la ore diferite.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

pathfinder
31.05.2020, 14:47:19

Judo: un sport frumos cu oameni frumosi. Ce putem sa le transmitem oamenilor astia: Totul va fi bine. Si va fi.

Cel Mare Scarambeu
31.05.2020, 15:03:51

Dar ii obliga cineva sa lupte pe pandemia asta?