Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Apele Române: Exploatările ilegale de balast din judeţul Dâmboviţa au transformat albiile râurilor în gropi de gunoi şi lacuri neîntreţinute

5
27 May 2020 23:16:21
Autor: News.ro
Ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor (MMAP), Costel Alexe, a vizitat astăzi exploatările ilegale. FOTO News.ro
Ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor (MMAP), Costel Alexe, a vizitat astăzi exploatările ilegale. FOTO News.ro

Administraţia Naţională Apele Române a transmis, miercuri, că exploatările ilegale de balast din judeţul Dâmboviţa au transformat albiile râurilor în gropi de gunoi şi lacuri neîntreţinute. Instituţia a anunţat controale ale inspectorilor proprii şi ale Gărzii de Mediu.

”Vizita efectuată, astăzi, de ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor (MMAP), Costel Alexe, şi de directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române" (ANAR), Ervin Molnar, la una dintre exploatările ilegale de agregate minerale din judeţul Dâmboviţa, a condus la decizia efectuării unor controale riguroase şi urgente din partea ANAR şi a Comisariatului Gărzii Naţionale de Mediu (GNM). Extragerea necontrolată a agregatelor minerale a produs modificări grave ale cursurilor de apă, inclusiv eroziuni imense, ce au dus la distrugerea a sute de gospodării şi a terenurilor”, a transmis, ANAR, într-un comunicat de presă.
 
Sursa citată a precizat că ”exploatările abuzive de balast transformă locul într-o groapă de gunoi sau în lacuri neîntreţinute şi fără peşti, lucru ce demonstrează  lipsa de responsabilitate şi respect faţă de mediu a celor implicaţi”.
 
”Vinovaţi sunt cei care se sustrag procedurilor până la primirea autorizaţiei de gospodărire a apelor, de aceea trebuie să luăm cele mai drastice măsuri pentru a contracara acest fenomen care a condus la dezastrul ecologic de pe râurile ţării”, a declarat directorul general al ANAR, Ervin Molnar.
 
În prezent, există peste 800 de avize pentru exploatări de resurse minerale în terasă emise, însă, doar zece procente dintre acestea au obţinut autorizaţii de gospodărire a apelor şi, implicit, permis de exploatare de la ANRM.
 
Pentru a exploata în mod legal, în primul rând, se solicită un aviz de la Administraţia Naţională „Apele Române", următorul pas fiind cel de a solicita permisul de exploatare de la ANRM, iar după primirea acestuia, ANAR acordă autorizaţia finală.
 
”Exploatările abuzive de balast au produs modificări grave în faună, floră, dar şi la nivelul freaticului zonal şi central pe cursul de apă, coborând freaticul surselor locale de apă ale localnicilor. De aceea, Inspecţia Apelor din cadrul Administraţiei Naţionale “Apele Române” (ANAR) în colaborare cu Garda Naţională de Mediu (GNM), vor veni cu un set de măsuri menite a stopa exploatările ilegale. Se vor intensifica controalele, astfel încât, cei care exploatează agregatele minerale să fie verificaţi constant şi cu mare atenţie, iar dacă va fi cazul, sancţionaţi”, a precizat Ervin Molnar, directorul general al Administraţiei Române „Apele Române”.
 
Anul acesta au fost aplicate amenzi la folosinţele de apă tip balastiere în valoare de 690 de mii de lei. Acestea au vizat exploatarea agregatelor minerale fără a deţine acte de reglementare sau fără a respecta prevederile autorizaţiei de gospodărire a apelor, precum şi pentru extragerea de asemenea materiale de construcţie din afara „perimetrului autorizat".
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Realist
28.05.2020, 09:12:31

Super - dupa 30 de ani ne-am trezit si noi la realitate privind puzderia de balastiere (legale si ilegale) care au distrus raurile si paraurile din Romania !

+1 (1 vot)
mitrut
28.05.2020, 09:22:55

La Turda e si mai grav si nimeni nu intervine. Primarul corupt si traseist (dat afara din PSD si primit cu entuziasm in PNL) se face ca nu vede, desi are o multime de sesizari, iar celelalte autoritati ale statului nu exista!

elfu
28.05.2020, 09:38:06

astea sunt declarati pompieristice... trambiteaza controle ca sa se retraga toti smecherii din teritoriu .. ori sunt prosti ori sunt smecheri .. ce credeti ?

sica
28.05.2020, 09:58:43

Atatatimp cat primarul nu raspunde financiar ,amenzile trebuie suportate de primar nu primarie ,vom avea sate, comune, si orase murdare si neingrijite.Primarul are in subordine o gramada de institutii pe care ar trebui sa le puna la treaba ,daca nu le stie conduce atunci sa-i se umble la portofelul personal.

+1 (1 vot)
borris borris
28.05.2020, 10:17:37

Asa e in toata tara, dar toti se fac ca nu vad. Bani sa iasa...

Modifică Setările