Asocierea unor producători de cătină ecologică a dat roade. Cooperativa „Bio Cătina“ şi-a lansat în Dubai produsele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bio Cătina numără în prezent 16 membri din mai multe judeţe
Bio Cătina numără în prezent 16 membri din mai multe judeţe

„Bio Cătina”, o cooperativă agricolă creată, în 2016, la iniţiativa unui grup de fermieri, a ajuns  la doar un an de la prima producţie, să îşi promoveze marca - încă nelansată în România - în Dubai.

Mădălina Giurescu, preşedintele Cooperativei, a adunat pe lângă cei cinci membri fondatori, alţi 11 membri cooperatori care îşi pun la comun producţia de cătină ecologică pentru a satisface cererile cumpărătorilor de peste graniţe.

„Am plantat până la 11 hectare în Dâmboviţa, în Valea Mare, fiind iniţial o afacere de familie. Eu si fratele meu ne-am  gândit la o afacere frumoasă, sănătoasă,sustenabila, în zona de ecologie, pentru că iubim  natura si  pământul. Langa plantatie locuiesc şi părinţii noştri. Am analizat mai multe specii pomicole şi ne-am oprit asupra cătinei, pentru că este un fruct fabulos pentru sănătatea oamenilor. Am reuşit să vindem întreaga marfă a cooperativei şi acum am  creeat propria Marca  - Energyne”, spune Mădălina Giurescu. 

catina

„Am fost cu fratele meu la un târg în Nurnberg şi acolo am văzut că toată lumea modernă funcţionează în asociaţii şi cooperative. Am venit în ţară şi am început să căutăm oameni ca noi, pasionaţi de cătină, care au plantaţii şi astfel, am făcut o echipă de 5 parteneri şi aşa am creat Cooperativa <<Bio Cătina>>. Din câte ştim noi suntem singura cooperativă de acest fel din România şi chiar şi din Europa. Avem specificul foarte clar de promovare a cătinei ecologice”, precizează Mădălina Giurescu.

Cătina va fi tranformată în diverse produse la firme din ţară şi străinătate, iar depozitul fructelor se află în Argeş. „Bio Cătina” va produce, începând de anul acesta cătină uscată, cătină măcinată, ulei presat la rece, dulceaţă din cătină şi cătină tartinabilă – produs inovator. Bio Catina mizeaza pe inovatie pentru as indeplini misiunea : aceea de a oferi oamenilor energia zilnica de care au nevoie pentru a-si pastra un mod de viata sanatos.

"Comercializăm engros cătină uscată şi congelată pentru industra alimentară şi cătină deshidratată pentru industria cosmetică.  Capsulele cu pudră le facem în Germania, iar restul produselor în cadrul a trei fabrici din România.  Cătina se produce pe o suprafaţă de 155 de hectare, iar plantaţiile sunt înfiinţate pe raza mai mult judeţe. Împreună avem 155 de hectare de cătină ecologică certificată, în mai multe judeţe din ţară, pe lângă Dâmboviţa  –  Vâlcea, Ialomiţa, Constanţa, Giurgiu, Iasi şi Tulcea”, adaugă preşedintele „Bio Cătina”.

Cei doi fraţi au cumpărat pământul pe care au înfiinţat plantaţia din Valea Mare,  iar investiţia iniţială cu s-a ridicat lapeste 5.000 de euro pe hectar. Au luat şi fonduri europene prin programul „Tânărul Fermier” pentru extindere plantaţiei şi modernizarea ei.

bio catina

Cooperativa a ajuns în al doilea an de producţie şi deja au devenit o voce în lumea fructelor ecologice certificate. „Am vândut toată marfa cooperativei, avem contracte anuale, ceea ce este important, pentru că ăsta a fost unul din scopuri scopul. Acum muncim la consolidarea propriei Marci – Energyne. O să lansăm pe piaţă marca, deja am făcut avanpremieră la Dubai,  în cadrul Târgului "Middle East Natural&Organic". Am fost acolo cu produsele noastre şi acum le vom promova şi la alte târguri şi vom lansa pe piaţă această gamă de produse lucrate din cătină ecologică – cătină uscată, cătină măcinată, ulei presat la rece, dulceaţă din cătină şi cătină tartinabilă. Nu am vândut încă, am prezentat prototipurile”, precizează preşedintele cooperativei.

Prezenţa Bio Cătina la Dubai s-a datorat modulului al II-lea al proiectului "Servicii integrate de export pentru IMM-urile din România", care beneficiază de finanţare nerambursabilă elveţiană. Este vorba de un proiect pilot în cadrul unui program mai amplu de susţinere a sectorului privat românesc, derulat de Contribuţia elveţiană prin Programul de cooperare elveţiano-român în perioada 2010-2019.

catina

„Vom produce sute de tone de cătină. Misiunea noastră este să dăm oamenilor un produs sănătos, să le dăm energia zilnica  de care au nevoie.  Catina Are de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele. Are mult betacaroten, antioxidanţi şi are rarul Omega 7, care se găseşte doar în cătină şi în nucile de Mcadamia şi care ne ajută să ne menţinem tineri si sanatosi. Cătina este bună în orice formă.. Scoatem pe piaţă nişte produse premium şi autentice. Luptăm pe piaţă cu produsele false.

O linguriţă de ulei de catina presat la rece ofera  tot ceea ce corpul nostru are nevoie

„Uleiul nostru de cătină este pur 100%, neamestecat cu nimic. Pe piaţă mai întâlnim nişte uleiuri care mai conţin şi ueli de floarea soarelui ca să iasă mai bine la preţ. . Omul când ia o linguriţă de ulei de cătină să ştie că este pansament pentru sănătatea lui şi are principiile active ale cătinei, pentru că este foarte concentrat. . S-a descoperit în America faptul că proprietăţile cătinei luptă cu cancerul şi cu dezastrul facut de citostatice”.

Pentru că toată producţia este trimisă către terţi la procesare,  membrii cooperativei lucrează la mai multe proiecte pe fonduri europene pentru crearea unui mare centru în care să strângă fructele.

bio catina

„Încă nu avem un magazin online. O să lucrăm cu distribuitorii, cu farmaciile, etcl. Încă nu le putem face noi pe toate acum. Produsele vor purta Bandul  Bio Catina , dar vor fi produse sub marca Energyne. Marca se numeşte Energyne şi include mai multe produse din cătină ecologică precum cătină deshidratată, cătină măcinată, ceai din frunze de cătină, dulceaţa de cătină cu petale de trandafiri, cu mentă sau cu scorţişoară, cătina tartinabilă, ulei pur de cătină sau capsule de pudră de cătină, ori capsule cu ulei de cătină”, adaugă Mădălina Giurescu.

În 2018, Cooperativa a exportat în jur de 100 de tone de cătină ecologică congelat în Piata scandinavă.

Din datele Ministerului de Finanţe, în 2017 Cooperativa a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 300.000 de lei şi un profit net de 14.800 de lei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite