Au dat viaţă unor obiecte de patrimoniu descoperite acum aproape 70 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii din anul II, de la specializarea „Conservare-Restaurare” din cadrul universităţii târgoviştene, au restaurat vase ceramice care se aflau în Muzeul de Istorie din oraş de peste 60 de ani.

Sub îndrumarea profesorilor, tinerii au refăcut 21 de obiecte ceramice din secolele II-XIX. Munca studenţilor a fost apreciată şi, pentru prima dată, sunt expuse în Târgovişte piese restaurate de nespecialişti. „Obiectele au fost descoperite în diferite situri arheologice, unele fiind în muzeu de la inaugurarea lui, în 1943. Noi le-am pus la dispoziţie un laborator de restaurare, instrumentar si materialele necesare, în cadrul unui proiect pe care îl avem cu Facultatea de Istorie. Rezultatul muncii lor ne mulţumeşte şi îi mulţumeşte şi pe profesori, drept pentru care am hotărât să expunem piesele în Muzeul de Artă, chiar dacă studenţii nu sunt încă specialişti”, a declarat, pentru „Adevărul de Seară”, Gheorghe Olteanu, director adjunct al Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte.
Printre obiectele restaurate se află o strachină din secolul II, un vas zoomorf din eneolitic, o cupă din Evul Mediu, un ulcior din secolul XV şi o farfurie din secolul XVII. Indiferent de vechimea lor, piesele fac parte din patrimoniul naţional, ceea ce a dat o mai mare importanţă muncii tinerilor. „Eu am restaurat o cahlă borcan din secolul al XV-lea. Am parcurs mai multe etape: spălare, uscare, impregnare, lipire, plombare şi integrare cromatică. Practic, am aplicat ce am învăţat la cursuri, dar sentimentele pe care le-am trăit au fost unice”, mărturiseşte Ionuţ Badea, unul dintre studenţii restauratori.
Expoziţia va rămâne la muzeu în luna martie şi va putea fi vizitată în fiecare zi de marţi până duminică, între orele 9,00 – 17,00. Preţul unui bilet de intrare la Muzeul de Artă este de 5 lei. Elevii, studenţii şi pensionarii au de plătit 2,5 lei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite