Au fost adoptate normele metodologice pentru programul "fiecare copil în grădiniţă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia OvidiuRo anunţă adoptarea Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate şi a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniţă. Legea „Fiecare Copil la Grădiniţă” (FCG) îşi propune reducerea abandonului şcolar (la 11.3%) şi a sărăciei şi inechităţii sociale.

În 2014, rata abandonului şcolar în România ajunsese la 18.5% şi se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educaţie timpurie. 

Conform normelor metodologice, pentru anul şcolar 2015 - 2016, prezenţa se va nota începând cu data de 15 februarie 2016, respectiv începutul semestrului II.

Legea a fost votată în Parlamentul României şi promulgată de Preşedinte în octombrie 2015 - încurajează prezenţa la grădiniţă a copiilor între 3 şi 6 ani, prin acordarea unui tichet social pentru grădiniţă de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puţin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoană singură) şi este condiţionat de prezenţa zilnică a celor mici. Potrivit Ministerului Muncii, mai mult de 111.000 de copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru grădiniţă începând cu această primăvară.

Programul de interes naţional reglementat prin această lege preia mecanismul central al programului pilot Fiecare Copil în Grădiniţă, gândit în special pentru zonele rurale extrem de sărace şi implementat, începând cu 2010, de Asociaţia OvidiuRo în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. Timp de 5 ani, OvidiuRo a implementat programul pilot cu finanţare privată şi prin voluntariat. Începând cu 15 februarie 2016, finanţarea tichetelor sociale pentru grădiniţă este acoperită de la bugetul de stat prin sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, iar responsabilitatea implementării programului revine primarilor şi directorilor de şcoală.

„Legea şi normele de aplicare stabilesc cadrul legal favorabil educaţiei preşcolare pentru toţi copiii din România, dar succesul programului va fi decis la nivel local. Ştim din etapa de pilotare că înscrierea cât mai multor copii la grădiniţă şi condiţionarea strictă a acordării stimulentului educaţional de prezenţă sunt esenţiale. Ceea ce va conta însă va fi capacitatea echipelor locale de a colabora şi de a găsi soluţii la problemele punctuale precum şi susţinerea instituţiilor judeţene şi naţionale”, spune Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo. 

Asociaţia OvidiuRo va desfăşura în perioada 25 ianuarie - 12 februarie sesiuni judeţene de diseminare a pachetului legislativ în rândul primarilor şi directorilor de grădiniţă.  Sesiunile judeţene îşi propun clarificarea mecanismului implementării programului de interes naţional reglementat prin Legea nr. 248/2015, în contextul problemelor specifice localităţilor din fiecare judeţ. În acelaşi scop, OvidiuRo a lansat site-ul resursă www.fiecarecopilingradinita.ro.

„OvidiuRo pune la dispoziţia autorităţilor judeţene şi locale interesate expertiza consolidată de organizaţie în cei peste 5 ani de implementare a programului pilot şi cei peste 15 ani de luptă împotriva sărăciei şi abandonului şcolar. Luăm în calcul inclusiv acoperirea din surse private, în acest an, a costurilor tichetelor sociale pentru cei peste 3.000 de copii fără acte de identitate ce nu intră sub incidenţa Legii nr. 248 /2015, până la găsirea unor soluţii mai sustenabile.” a adăugat Maria Gheorghiu.

Întrucât primul an de implementare are un rol cheie în succesul programului naţional, OvidiuRo lansează săptămâna viitoare un concurs naţional în urma căruia va susţine financiar şi logistic, din surse de finanţare privată, 10 judeţe cu număr mare de copii săraci, oferindu-le echipelor locale suport pentru implementarea tuturor componentelor programului pilot Fiecare Copil în Grădiniţă (dincolo de tichetele sociale pentru grădiniţă, acoperite de la bugetul de stat), cum ar fi rechizitele necesare la clasă. „Obiectivul nostru este acela de a maximiza succesul programului naţional, demonstrând, prin cele 10 judeţe-pilot, că şansele ca Fiecare Copil în Grădiniţă să aibă impactul scontat cresc vizibil, dacă toate componentele programului pilot sunt implementate.”, precizează Maria Gheorghiu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite