Avertisment pentru turişti în prag de weekend. Căderile de stânci pe Transbucegi afectează circulaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căderi de stânci, Transbucegi. FOTO: Facebook
Căderi de stânci, Transbucegi. FOTO: Facebook

Turiştii sunt sfătuiţi să circule cu atenţie pe Transbucegi, una dintrele cele mai frumoase drumuri din România, din cauza pericolului căderilor de stânci, pe anumite tronsoane.

Bucăţi de stâncă se desprind din munte în mai multe puncte de pe traseu, dar probleme mai mari sunt pe un versant aflat între kilometrul 2+300 şi kilometrul 2+500. 

Salvamontiştii atrag atenţia asupra pericolului pentru traficul rutier pe care-l reprezintă desprinderea unor bucăţi de stâncă pe drumul judeţean 713 - TransBucegi, care traversează Parcul Natural Bucegi şi face legătura între judeţele Prahova şi Dâmboviţa.  

„Au fost puse nişte plase de siguranţă, dar nu fac faţă prea bine. Este vorba de un tronson aflat la graniţa dintre Dâmboviţa şi Prahova. Ieri, a fost o comisie de la drumuri pentru consolidarea drumului. Drumarii au luat bolovanii cu mâna, pentru că nu sunt mari, dar căderile de stânci există. Sunt două zone afectate”, ne-a spus Doru Deaconescu, salvamontist.

caderi de stanci Transbucegi

Căderi de stânci, Transbucegi. FOTO: Facebook

Căderile de pietre şi bolovani au loc pe sensul către Cabana Dichiu, în afara zonei de siguranţă a drumului judeţean, versantul împădurit aparţinând Domeniului Silvic al Statului şi aflându-se în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor. Este vorba despre o suprafaţă de teren care face parte din Parcul Natural Bucegi şi este „într-un amplu proces de eroziune”, potrivit Parcului Natural Bucegi.  

Vestea nu pică prea bine acum, în prag de weekend, când sute de turişti aleg să se recreeze în Staţiunea Padina - Peştera, în ciuda faptului că se creează, de fiecare dată, o aglomeraţie de nedescris.

Transbucegi, cunoscut turiştilor şi sub denumirea „Drumul Babelor”; face legătura între staţiunea Sinaia, din judeţul Prahova, şi străbate platoul Bucegi, până la cabana Piatra Arsă, din judeţul Dâmboviţa.

Alături de Transfăgărăşan şi Transalpina, acest drum este considerat unul dintre cele mai spectaculoase din România.

TransBucegi are o lungime de 17 kilometri şi  începe din Drumul Judeţean DN71, care face legătura între Sinaia şi Târgovişte, cu puţin înainte ca acesta să ajungă la Cabana Cota 1000.

Drumul ajunge la o altitudine de 1.925 m şi trece pe lângă Cabana Cuibul Dorului, urcă Şaua Dichiu, unde în dreptul Cabanei Dichiu coteşte brusc la dreapta şi străbate Platoul Bucegi până în apropierea Cabanei Piatra Arsă. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Interzis pentru turişti cu maşina pe Transbucegi, unul dintre cele mai frumoase trasee din ţară. Care este cauza închiderii circulaţiei FOTO

Transbucegi a fost redeschis turiştilor. Autorităţile spun că se poate circula în condiţii de siguranţă

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite