Comentarii aprinse legate de apartenenţa Sfinxului şi a Babelor: „Să ia fiecare câte o juma' de Sfinx şi ceva jumătăţi de Babe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cititorii care şi-au spus părerea pe site-ul adevarul.ro cu privire la apartenenţa celor două monumente ale naturii, Sfinxul şi Babele, cred, în marea lor majoritate, că prahovenii încearcă să valorifice ceva ce aparţine dâmboviţenilor.

Unii "comentatori" spun că disputa ar trebui încheiată ca să nu se mai certe nimeni pe ciolan. "Ar putea încerca să le taie în doua. Să ia fiecare câte o juma' de Sfinx şi ceva jumătăţi de Babe. Ca să nu se mai certe pe ciolan. Pietrele sunt acolo de veacuri şi dacă cineva ar îndrăzni să se apropie de ele, ar fi ceva mai tare decât în 1907. Ele sun sufletul romanului, sunt moştenirea lui de la daci (ideea sugerata şi de filmul cu acelasi nume, turnat aici).  Este o pierdere de timp colosală sau poate este interesul determinat de construirea/amenajarea/modernizarea ultimului segment din drumul până la cabana Babele.  Aşteptam si vom afla/lamuri în curând".

„De la un ploieştean ştiu zicala :"Când te apropii de Ploieşti, bagă mâna în buzunar. Eram în tren şi am întrebat de ce? Să nu îţi bage altul mâna în buzunar, a fost raspunsul. Prahovenii fură tot!" este un alt comentariu acid la adresa vecinilor din Prahova.

Cei trecuţi de o vârstă ştiu însă că cele două minunăţii ale naturii nu au fost niciodată în administrarea judeţului Prahiva. "Am o vârstă şi o profesie care mă determină să-mi spun punctul de vedere! De ce revendică prahovenii această zonă? Păi să aibă Primarul din Buşteni cui să dea teren, acelora pe care-i "proclamă" cetăţeni de onoare! El ,trecând din partid în partid, a profitat din plin de finanţări. Ce au facut "edilii" de până acum în acest sens???? Florin Popescu & Co. cu sprijin politic şi-au facut pentru ei destule in BUCEGI, dar în acest sens nu! PACAT că această zonă feerică şi binecuvântată de Dumnezeu este motiv de ceartă între autorităţi.Avem istori, geografi şi fii de moşneni care trebuie ascultaţi."

Documentul care le dă dreptate dâmboviţenilor

image

Graniţa din platoul Munţilor Bucegi, zona Babele – Sfinxul, continuă să nască dispute aprinse la nivelul conducerilor celor două judeţe vecine, Dâmboviţa şi Prahova. Ambele îşi atribuie monumentele naturii, însă, până acum, doar Dâmboviţa a reuşit să prezinte un document care îi dă dreptate.

Vorbim de un act de delimitare, întocmit în anii 70, semnat de Oficiile de Cadastru din Dâmboviţa, Prahova, Braşov şi Argeş, care atestă că cele două monumente ale naturii sunt pe teritoriul judeţului Dâmboviţa.

Disputa datează de 15 ani, însă singurul răspuns clar în această chestiune îl poate da doar Guvernul României, prin legea de împărţire teritorială a României, pentru că instanţele de judecată nu au competenţe în delimitarea teritorială.

Arhitectul şef al judeţului Dâmboviţa, Dumitru Barbu, spune că autorităţile vecine au construit pe Platoul Babele un sediu Salvamont şi o staţie Meteo, fără niciun drept. 

„Noi ne-am sesizat şi vom merge până acolo încât vom demola unele construcţii ilegale făcute de persoane fizice sau juridice în Platoul Babele, pe teritoriul unor proprietari din Dâmboviţa, în baza unor autorizaţii obţinute pe documentaţii ilegale şi bineînţeles, semnate de primăria Buşteni. Până aici s-a ajuns. Punerile în posesie se fac abuziv, pe concesiuni ilegale. În cazul descris de mine am observat că, deşi concesiunea este făcută în Consiliul Local Buşteni, amplasamentul este altul decât cel pe care s-a construit respectiva clădire. Îşi dau singuri cu stângul în dreptul“, a declarat arhitectul Dumitru Barbu. 

PE ACEEAŞI TEMĂ:

EXCLUSIV Dâmboviţa sau Prahova? Cui aparţin, de fapt, Babele şi Sfinxul?

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite